SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
Kürt siyaseti ve sol-Kurtuluş Kılçer           (gösterim sayısı: 2.464)
Yazan Konu içeriği
Üye Profili boşluk
denizcan
[ devrimci ]

Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 24.12.2013
İleti Sayısı: 2.431
Konum: Trabzon
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Konu Yazan: denizcan
Konu Tarihi: 15.08.2014- 10:51


Kürt siyaseti ve sol
Kurtuluş Kılçer  


Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında HDP adayı olarak temsil edilen ancak en genel anlamıyla Kürt siyasetinin temsilcisi olarak bilinen Demirtaş'ın aldığı oy ve oy oranı yeni tartışmaları gündeme getirecek.

Hem düzen siyasetinde hem de sol siyasette.

Düzen siyaseti açısından gündeme gelecek konu açık. AKP ile Kürt siyaseti arasında görülen müzakere süreci. Verilen oyların "sürece" verilmiş oylar olduğu daha fazla yazılıp çizilecek ve Kürt hareketi ile AKP arasında sürdürülen görüşmeler ülke gündeminde merkeze oturtulacaktır.

Konu, sosyalistler açısından sıkıntılı bir konu. Bir yandan Kürt sorunu bağlamında bir "çözüm" olasılığı diğer tarafta ise mücadele verilen "baş çelişki"nin AKP olması ve AKP ile masaya oturulması. Yani AKP'ye karşı mücadele verilirken, AKP ile müzakere arasında sıkışan sol.

AKP'nin nasıl bir parti olduğu açık. Gericilik, emperyalizmle işbirlikçilik ve emek düşmanlığı en temel karakteri. Tam bir sermaye partisi hem de gerici. Kürt sorununda piyasacı ve gerici bir çözümün hiç de çözüm olmayacağını düşünen sosyalistlerin bu müzakere sürecine yaklaşımlarındaki "soğukluğun" ana kaynağı bu.

Emperyalizmin Ortadoğu'da attığı adımlar ve bu adımların ortaya çıkardığı sonuçlar üzerinden siyaset herkesi belirliyor. AKP, "yeni Osmanlıcılık" üzerinden kendine bir rol biçmişti, Kürt hareketi ise Ortadoğu'da ortaya çıkan boşluklara ya da olası yönelimlere dönük olarak pozisyon alıyordu. Siyasi aktörlerin oynadıkları rol ve tutumlar safları da belirginleştiriyor. Genel olarak Ortadoğu'da Rusya-İran-Suriye-Hizbullah eksenine karşılık ABD-İngiltere-İsrail-Suudi Arabistan-Türkiye-Katar ekseninin şekillendiğini söylemek çok yanlış olmayacak. Mısır, sıkıntılar yaşadı, Suudi Arabistan ve ABD ile bağı açıkken Türkiye ile gerilimi de belli. İran ve ABD arasında yapılan görüşmeler ve örneğin Irak'ta hükümet kurmada yaşanan anlaşma ya da İsrail'in dönem dönem çıkışları bu tabloyu daha da karmaşık hale getirmektedir. Ortadoğu bölgesinin karmaşık siyasi tablosunu bir yere bırakalım. Kürt siyaseti ve sol denklem üzerine bir kaç başlığı sıralamaya çalışalım.

Öncelikle, yukarıda bahsettiğimiz bu tablonun Kürt siyaseti açısında bazı politik sonuçları oldu. AKP ile yapılan müzakerinin de hem destekçisi hem de benzeri sayılabilecek bazı başlıklar Kürt siyaseti ile sol arasında mesafe oluşturdu. Örneğin Haziran Direnişi'nde (Gezi olaylarında) Kürt siyaseti "darbecilik" görebilmişti. Ya da 12 Eylül 2010 referandumunda boykot tutumu ile AKP'nin önünü açması, Ergenekon, Balyoz, Odatv gibi AKP'nin siyasal davalarına AKP tarafından verilen destek, Suriye'de emperyalizmin ve Türkiye desteği ile dinci terörün oynadığı role dönük "sessizlik" bu mesafe için verilecek birkaç örnek.

Bunları şunun için belirttim. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Demirtaş'ın aldığı oylar ve bu oyların kaynağı olarak da sol bir söylem ve tutum geliştirmiş olması sosyalizm ile arasındaki mesafayi kapatabilir mi? Yoksa bu oyların dışında yukarıda belirtilen genel bölge tablosu içinde ortaya çıkan politik ayrımlar ve Kürt hareketi ile AKP arasındaki müzakere mi belirleyeci olacak?

Bunları göreceğiz.

Seçim sonuçlarının gösterdiği tablo hiç de yabana atılmamalı. Örneğin muhafazakar seçmenden de oy almak için CHP'nin Ekmeleddin politikasının başarısızlığı ve Demirtaş'in tek başına Kürt sorunu üzerinden değil "Türkiyelileşme" ya da sol bir çizgi izlemesi ülkede solun ciddi bir karşılığı olduğunu net olarak gösteriyor. Ayrıca sandığa gitmeyen ve geçersiz oyları da düşündüğümüzde memleketin sola açık ve ihtiyacı olduğunu bir kez daha görüyoruz.

Önümüzdeki dönemde Kürt siyasetinin nasıl bir çizgi izleyeceğini göreceğiz. Sola mı sağa mı kayacak ya da "3. yol" iddiasıyla ne yardan ne de serden mi geçecek?

Peki sosyalist hareket ne yapacak, bunu da hep birlikte göreceğiz.

Cumhurun sosyalistlere verdiği görev belli!




Bu ileti en son denizcan tarafından 15.08.2014- 10:51 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Yeni Başlık  Cevap Yaz



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 1 kişi görüntülüyor:  1 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör Kürt siyaseti nereye? melnur 3 1969 08.12.2020- 00:33
Konu Klasör Yeniden Kürt sorunu ve Kürt ulusalcılığı üzerine... melnur 9 298 15.12.2024- 04:22
Konu Klasör Kurtuluş Kılçer (TKH) ne yapmak istiyor? melnur 1 2580 23.08.2020- 04:53
Konu Klasör Yerel seçim bir kurtuluş olur mu? melnur 2 3611 06.04.2019- 11:18
Konu Klasör TİP: Kurtuluş ve kuruluş için temel ilkeler... melnur 1 1672 22.10.2021- 00:02
Etiketler   Kürt,   siyaseti,   sol-Kurtuluş,   Kılçer
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS