TKPden kopan gruplar arasında MDD tartışması başladı. HTKP PM Üyesi Helvacıoğlu ana sorun kapitalizm mi sosyalizm mi sorusu değil derken, KP sosyalizmden uzaklaşanların Kemalizme akacaklarını ileri sürdü.
ENDER Helvacıoğlunun aşamalı devrimi savunan yazısı, TKPnin bölünmesiyle oluşan iki grubun katıldığı bir tartışmanın yolunu açtı. Alper Dizdar, Kemal Okuyan ve Aydemir Güler, Helvacıoğlunu eleştiren yazılar yayınladı. Tartışma, Millî Demokratik Devrim mi, Sosyalist Devrim mi ekseninde sürüyor.
TKPdeki ayrışmanın ardından Aydemir Güler-Kemal Okuyan grubu Komünist Parti (KP)yi Metin Çulhaoğlu ile Erkan Başın lideri olduğu kesim ise Halkın Türkiye Komünist Partisi (HTKP)yi kurmuştu.
HTKPyi oluşturanların kısa süre önce açtığı İleri Haber adlı internet sitesinde Parti Meclisi Üyesi Ender Helvacıoğlunun kaleme aldığı Sosyalist Teleskop adlı yazı, Millî Demokratik Devrim-Sosyalist Devrim tartışmasına yol açtı.
SORU SOSYALİZM DEĞİL
Helvacıoğlu, tartışmayı başlatan 21 Ağustos tarihli ilk yazısında, Türkiye emekçilerinin önünde duran sorunun kapitalizm mi sosyalizm mi sorusu olmadığını vurguladı. Helvacıoğlu, bu gerçeği net olarak ifade edip bilincine çıkarmayanların hayatın ve politikanın dışına düşeceğini, mevziye giremeyeceklerini ve siyaset arenasında yer alamayacaklarını söyledi.
Bu tespitleri yapmanın devrim ve sosyalizm mücadelesinin aşamalı ve sürekli karakterine vurgu yapmak olduğunu, günün yakıcı konularına değinmeyenlerin ne kadar radikal laflar ederlerse etsinler hedeften vazgeçeceklerini belirtti. Helvacıoğlu konuyu kuramsal olarak kavrayamayanların son bir yıldaki kitle hareketlerine, ileri sürülen taleplere ve atılan sloganlara bakmalarının yeterli olduğunu vurguladı.
Ekim Devrimi ve Çin Devrimi örneklerinden yola çıkan Helvacıoğlu bu devrimlerin Yaşasın Sosyalizm sloganıyla yapılmadığına, hepsinin aşamalı bir süreçten geçtiğine vurgu yaparak bazı somut örnekler verdi. Ekim Devriminin temel iki sloganının savaşa ve açlığa hayır olduğunu, hemen sosyalizme geçilmediğini, 1921-1926 arasında Leninin denetimli bir devlet kapitalizmi adını verdiği NEP döneminin yaşandığını belirtti.
GÜLER TARTIŞMAYA GİRDİ
HTKP Parti Meclisi üyesi ve İleri Haber köşe yazarı Alper Dizdar, 24 Ağustosta yayımlanan Program olarak sosyalizmin güncelliği adlı yazısında Türkiye güncelliği atlanarak oluşturulan Leninist öncülük yorumunun yetmeyeceğini ve eski davranışların geçkin ergenlik olduğunu belirtti.
Aydemir Güler ve Kemal Okuyan ise 25 Ağustosta kaleme aldıkları iki yazıyla isim vermeden Ender Helvacıoğlunun görüşlerini eleştirdi. Güler, 1917 Rusyasının geri kalmışlığına rağmen sosyalist devrim yaptığını, burjuvazinin ilerici mirasını da terk etmesiyle işçi sınıfının sosyalist devrime yürümek dışında bir seçeneği kalmadığını, bu hedefin 1848den beri güncel olduğunu, başarısızlığın nedeninin acele sosyalizm aramak değil, sosyalist devrim güncelliğinin hakkını verememek olduğunu yazdı. Güler sosyalizm güncelliğinden uzaklaşanların ya Kürtçülüğe sığınacaklarını, ya da sosyal demokrat/Kemalist mecralara akmayı güncel ve gerçekçi bulacaklarını belirtti.
Okuyan ise Sovyetler Birliğinin yıkılmasının ardından sosyalizm bitti iddialarının ortaya atıldığını, bu tarihten sonra insanlığın başka kazanımlarının üstüne yüründüğünü, 1789 Fransız Devriminden yurtseverlik, aydınlanmacılık ve özgürlükçülük gibi başlıklara kadar pek çok olgunun sosyalizme bağımlı hale geldiğini yazdı. Okuyan; yurtseverlik, aydınlanmacılık ve özgürlükçülüğün vazgeçilmez olduğunu ama bunlar üzerinden strateji kurulamayacağını ve bu başlıkların sosyalizme muhtaç olduklarını savundu.
KOMÜNİSTLİĞE İZİN, ULUSALCILIĞA YASAK
Ender Helvacıoğlu, 28 Ağustos tarihli son yazısında; ikinci cumhuriyet Türkiyesinde ulusalcılık, antiemperyalizm, yurtseverlik, laiklik, aydınlanmacılık ve devrimcilik akımlarına yer olmadığını ama solcu ve komünist olunabileceğini söyledi.
CHP üzerinden bir eleştiri yapan Helvacıoğlu bu Türkiyede HTKP, KP, ÖDP, İşçi Partisi, Halkevleri ve bilumum solculara; yurtseverlik, aydınlanmacılık ve devrimcilik yapmazlarsa ufak da olsa bir alan açılacağını ve bunların yollarına sosyalist, komünist ve Demirtaş solcusu olarak devam edebileceklerini belirtti. Helvacıoğlu, bu durumda İşçi sınıfı, yoksullar, işsizler ve proletaryadan Beyoğlu barlarında, Kadıköy kafelerinde bolca bahsedilebileceğini vurguladı. Yazar, mücadelenin Haziranda bir araya gelen kesimlerin oluşturacağı bir cepheyle başarıya ulaşacağını belirtti.
Ender Helvacıoğlu'nun tam olarak ne söylediğini bilmiyorum ama, benim bildiğim TKP'nin de, ayrılıktan sonra KP ve HTKP'nin de aralarında ideolojik bir görüş farkı olmadığı ve her iki partinin MDD'yi değil, SD'yi savunduğudur. Aydınlık neye dayanarak bunları söylüyor?
Ender Helvacıoğlu'nun tam olarak ne söylediğini bilmiyorum ama, benim bildiğim TKP'nin de, ayrılıktan sonra KP ve HTKP'nin de aralarında ideolojik bir görüş farkı olmadığı ve her iki partinin MDD'yi değil, SD'yi savunduğudur. Aydınlık neye dayanarak bunları söylüyor?
TKP'nin ayrışmasından sonra HTKP'nin açıklamaları siyasi ve ideolojik yönden bir ayrım olmadığı yönündeydi. Öyle sanıyorduk, öyle diyorlardı, yayınladıkları bildirilerde öyle yazıyorlardı ama öyle olmadığı ortaya çıktı. Ve öyle olmadığı için de TKH HTKP'den ayrıldı. HTKP artık farklı bir partidir. Bir anlamda MDD'cidir, burjuva demokrasisinin tamamlanmasından yanadır. CHP ve HDP ile birlikte demokrasicilik oynamaya çalışmaktadır. Yalpalama bile değildir bu; artık çok açık bir şekilde parti Erkan Baş'ın gençliğinin verdiği heyecanların esiri haline gelmiştir.
( Kuyrukçulara da bir şey söylemek gerekiyor; kürt hareketine kuyrukçuluk yapmak devrimci bir sosyalizmi savunmak anlamına gelmez. Kürt hareketinin sosyalizmle bir ilgisi yok, öncelikle bunu en başa yazalım ve sonra ekleyelim,Hem demokrasi mücadelesi ve hem de ssoyalist mücadeleyi savunur hale gelirseniz, bunun bir adı da MDD'ciliktir, burjuva devriminin tamamlanması iddiasıdır. O zaman yıllardır Perincek'e neden çatıyordunuz, diye sorarlar.)
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.