Ekim Devrimi'ne giden yolda ufak bir gezinti
Ahmet Mümtaz İdil
17 Ekim Sovyet Devrimi yetmiş yıl gibi kısa bir dönem hayat buldu, ama dünyaya şunu öğretti: Demek ki olabiliyormuş.
Rasputinin büyük Ekim Devrimine giden yolda çok etkili olduğu söylenir. Ama işi yalnızca Rasputin ile açıklamaya kalkmak, devrimin önderlerine büyük saygısızlık olacaktır elbette. Asıl devrime giden yolu açan etken 1916 yılı Eylül-Ekim aylarındaki grevlerdir.
1916 yılının Eylül ayında Petrogradın bütün fabrikaları greve gitmişti. Renault fabrikasındaki işçiler bu greve katılmayı reddedince, diğer işçiler onları zorlamışlardı. Grevciler, kahrolsun Fransızlar! diye bağırıyorlardı. Polis başa ıkamayınca askeri birlikler yardıma çağrılmış, onlar da grevcilerden yana tavır koyup, polise ateş açınca işler iyice karışmıştı.
Eylül sonunda grevdeki işçiler Petrograd Bolşevik Komitesinin çağrısına uyarak bir dayanışma grevi gerçekleştirmiş ve savaş aleyhtarı hareketlerden dolayı mahkemeye verilen yaklaşık yirmi denizci subayını haklı bulduklarını açıklamışlardı. Mahkemenin başladığı gün grevler had safhaya çıkmıştı. Grevler 14 eyalete birden sıçrayınca hükumet lokavt uygulamasını kaldırmak zorunda kalmıştı.
1917 yılına girirldiğinde Rusyanın durumu eksiğiyle, gediğiyle buydu. 1916 kışı çok çetin geçtiğinden, yoksulluğun ve çaresizliğin de artmasına neden olmuş, 1917 yılının rengini de değiştirmişti. Sokak çatışmaları beklentisi vardı. Devrim ise kimsenin aklının ucundan bile geçmiyordu.
Aynı yılın başlarında Çür II. Nikola başkent Petrograddaydı. Rasputinin öldürülmesi sarayı, özelliklede Çariçeyi allak bullak etmişti.
1905te, Rahip Gapon önderliğinde Çarın Kışlık Sarayına yapılan silahsız yürüyüş ve askerlerin bu silahsız kalabalığa ateş açması hiç unutulmamıştı. 9 Ocak 1917de, yani tarihe Kanlı Pazar olarak geçen bu olayın yıldönümü nedeniyle gösteriler yapılmasına karar verildi. Bunu haber alan hükumet, tutuklamalara başladı. Tutuklamalar, gösterilerin yeterince etkili olmasını engelledi belki, ama hemen ardından Dumanın açılacağı 14 Şubat tarihinde işçiler yeniden hareketlendi. Aynı ayın sonunda işçi liderlerinin evleri basıldı ve liderler tutuklandı. Bunun üzerine işçiler yeniden ayaklandılar.
Kısacası Rusya kaynıyordu.
18 Şubatta başkentin en büyük fabrikalarından birinde işçiler greve gitti. 23 Şubatta, tekstil fabrikalarındaki kadın işçilerin grevi başladı. Aynı gün öğleden sonra Petrograd merkezine doğru büyük bir yürüyüş düzenlendi. Polisin açtığı ateş sonucu bir kadın işçi öldü.
Ülkenin hemen her yerinde fabrikalar greve gidiyordu ve bunu önlemek hükumetin elinden gelmiyordu. Artık lokavt da bir işe yaramıyor, bütün üretimi durdurma tehditinde olan işçilerin önünde kimse duramıyordu. Polis önlemi yetersiz kalıyordu. Asker ise daha çok işçiden yana tavır koyuyordu.
26 Şubata gelindiğinde ülkedeki işçilerin yüzde 80i greve katılmış durumdaydı ve öğrenciler de eylemlere destek oluyordu. Kızıl bayrak taşıyan gruplar Marseillaisei söyleyerek kentlerin merkezine akıyordu.
Olaylardan haberdar olan Çar II.Nikola, karargâhından çektiği telgrafta, Bu çeşit hareketlerin hemen yarın sona erdirilmesini istiyorum, diye emir veriyordu. Okrana, yani Rus Gizli Servisi gece yarısı Bolşevik Komitesini bastı ve ele başlarını tutukladı. Bütün bu önlemlere rağmen Çarın emri yerine getirilemiyordu bir türlü.
Aynı gece Çar anı defterine, Saat 10da kiliseye gittim. Öğle yemeğinde birçok yabancı konuğum vardı. Oğlum Alekse bir mektup yazdım. Çok gergindim. Çay saatinin ardından biraz kitap okudum. Akşam yemeğinden önce de senatör Tregulovu kabul ettim. Biraz domino oynadık.
Çar tam anlamıyla şaşkındı. Olayları çözemiyor, gidişin vehametini kestiremiyordu. Yine aynı gece Çar, Dumayı topladı. Her taraftan ayaklanma ve grevlerle ilgili telgraflar yağıyordu, ama Çar bir türlü kafasını toparlayamıyor, nasıl müdahale etmesi gerektiğini kestiremiyordu.
27 Şubata gelindiğinde artık geri dönülmez bir yola girilmişti. Öğleye doğru İçişleri ve Adalet bakanlıkları ateşe verilmişti. Polis merkezleri ve emniyet genel müdürlüğü basılmıştı. Hapishanelerdeki mahkumlar bir bir serbest bırakılıyordu. Öğleden sonra beklenen haber geldi: Çar hükumeti istifa etmişti.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.