TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerine göre, Ağustos ayında TÜFE ve ÜFE'de kayda değer bir değişim gözlenmezken, çekirdek enflasyon yüzde 6,37'ye yükseldi. KESK-AR raporuna göre, açlık sınırı üç yılda yüzde 23 arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ağustos ayına ait tüketici ve üretici fiyat endekslerini açıkladı. Buna göre, Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 0,10 oranında düştüğü Ağustos ayında, Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) yüzde 0,04 oranında arttı. Ağustos ayında yıllık enflasyon ise TÜFE'de yüzde 8,17, ÜFE'de yüzde 6,38 oldu. Ağustos ayında çekirdek enflasyon ise Temmuz ayındaki yüzde 6,09 değerinden, yüzde 6,37'ye yükseldi.
Bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 4,21 artış gözlenen TÜFE'de, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,17 ve on iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 7,42 artış gerçekleşti.
TÜFE bazında Ağustos ayında fiyatı en fazla artan ürünlerin başında, yüzde 17,47'lik artışla yumurta geldi. Yumurtayı yüzde 6,51'lik artışla mücevher (altın) ve yüzde 5,26'lık artışla kaşar peyniri izledi. Fiyatı en fazla düşen ürün ise yüzde 27,14'le domates oldu. Domatesi kavun, çarliston biber, patates ve sivri biber izledi.
Ana harcama grupları itibariyle endekste yer alan gruplardan eğitimde yüzde 1,19, lokanta ve otellerde yüzde 0,76, ulaştırmada yüzde 0,70, eğlence ve kültürde yüzde 0,44 artış gerçekleşti. Aylık bazda en fazla düşüş gözlenen gruplar ise sırasıyla, gıda ve alkolsüz içecekler, haberleşme ve ev eşyası oldu.
TÜFE'de bir önceki yılın aynı ayına göre en fazla artış ise yüzde 16,01 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Bu grupta 2003=100 bazlı endeks 399’a yükseldi. En yüksek artışta ikinci sırada yüzde 10,25 ile gıda ve alkolsüz içecekler yer alırken, bunu lokanta/oteller, ulaştırma ve konut izledi. En büyük düşüş ise yüzde 3,62 ile giyim ve ayakkabıda gerçekleşti.
Ağustos ayında, endekste kapsanan 437 maddeden 72 maddenin ortalama fiyatında değişim gözlenmezken, 243 maddenin ortalama fiyatında artış, 122 maddenin ortalama fiyatında ise düşüş gerçekleşti. Enflasyon verisinin ardından gösterge tahvilin faizi yüzde 9,43'e geriledi.
Merkez Bankası daha önce yüzde 5 olan enflasyon hedefini, ekonominin hızla sarsılması ve TL'nin değer kaybı üzerine revize ederek, yüzde 6,2'ye yükseltmişti. Ancak ekonomideki gelişmeler, bu hedefin de gerçekleşmesinin çok zor olduğunu gösteriyor.
KESK-AR: Enflasyonda rekor artışlar görülecek KESK Araştırma Departmanı (KESK-AR), dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmek için yapması gereken minimum aylık gıda harcaması olan açlık sınırının bin 118 lira, açlık sınırının tüketim harcamasına dağıtılmasıyla elde edilen yoksulluk sınırının ise 3 bin 533 lira olduğunu açıkladı.
KESK-AR tarafından hazırlanan Eylül Ayı Enflasyon Raporu'nda yer alan verilere göre, son üç yılda açlık ve yoksulluk sınırı yüzde 23 artış gösterdi. Memur-Sen'in imza attığı sözleşme ile 2014 yılında kamu emekçilerinin net 123 lira zamma mahkum edildiğinin ve vergi dilimine girildiğinde bunun 116 liraya kadar düşeceğinin hatırlatıldığı raporda, bu miktarın bir yıl içinde yalnızca gıda ve giyimde yaşanan fiyat artışını karşılayacak düzeyde olduğunun altı çizildi. Yeni zamların kapıda olduğuna dikkat çekilen raporda şu ifadeler yer alıyor: "Enflasyonun önemli kaynaklarından biri olan TL'de değer kaybı arttıkça, enflasyonda özellikle çift haneler olmak üzere yeniden rekor artışlar görmek kaçınılmaz olacaktır. Özellikle üretici fiyatlarındaki artışın da TL'deki değer kaybına eşlik etmesi neticesinde sanayi mallarına zam ve yerel seçimlere kadar belirgin ölçüde zamdan kaçınması beklenen hükümetin seçimlerden sonra elektrik ve doğalgaza yapacağı zam beklentimiz kuvvetlidir."
TÜİK istatistikleri yalandır. Enflasyon ve tüketici fiyatları endeksi çok daha yüksektir. Hele en son 2 liraya çıkan dolar kuru ve 5 liraya çıkan benzin fiyatı ile enflasyon patlama yapacaktır. Bunların etkisi zincirleme tüm fiyatlara yansıyacak.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.