Bilim dünyasını hecanlandıran Ganymede oldu. Güneşin uydusu olan Ganymede'in altında buzla kaplı bir büyük okyanus olduğu tahmin ediliyor.
Güneş sisteminin en büyük uydusu olan Ganymede'in buzla kaplı yüzeyinin altında büyük bir okyanus olabileceğine dair yeni bulgular ortaya çıktı.
Yeni veriler, Jupiter'in uydusunun üzerindeki ışıkların "dansını" inceleyen Hubble Uzay Teleskobu'ndan geldi.
Okyanusun varlığının, canlı türlerinin de varlığı olasılığı nedeniyle Ganymede'e ilgiyi artırabileceği belirtiliyor.
Avrupa Uzay Ajansı, 2030'lı yıllarda Juice adlı keşif aracını Merkür gezegeninden bile büyük olan Ganymede'in yörüngesine oturtacak. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'nın Galileo uzay aracı 2000'li yıllarda, 5 bin 300 kilometre genişliğindeki bu uyduda gizli bir deniz olabileceğine işaret eden veriler göndermişti. Hubble'dan gelen yeni veriler, bu kanıyı güçlendiriyor.
KENDİ MANYETİK ALANI VAR
Ganymede'i büyüklüğü dışında diğer uydulardan ayıran en önemli özelliği kendi manyetik alanı olması.
Hubble bu manyetik alanın uzay parçacıklarını kendisine çekerek ve harekete geçirerek, uydunun kuzey ve güney kutuplarında nasıl kızılötesi ışık dalgaları oluşturduğunu inceledi. Ancak uyduya özgü bu manyetik alan Jüpiter'in manyetik alanı ile içiçe geçmiş durumda ve aurora (ışıma) gidip geliyor. Bilim insanları bu gidip gelme ile ilgili beklentilerini, Hubble'dan alınan veriler ile karşılaştırdı. Uzmanlara göre arada görülen farkın en iyi açıklaması, uydunun derinlerinde tuzlu bir okyanus olması.
SUDA MANYETİK ALAN
Bunun nedeni Jüpiter'in manyetik alanının tuzlu suda ikincil bir manyetik alan oluşturması ve bunun büyük gezegenin etkisini dengelemeye çalışması.
Araştırmaya öncülük eden, Almanya'daki Köln Üniversitesi'nden Joachim Saur "Okyanus 330 kilometreden daha derin olamaz. Daha büyük bir derinlik, bu verileri açıklamaz. Veriler 100 kilometre derinliğinde ve litrede beş gram tuz içeren bir okyanusun varlığına işaret ediyor. Ancak bu 10 kilometrelik, ama 10 kat daha fazla tuz içeren bir okyanus da olabilir" dedi.
Bu haber nereden aktarıldıysa kaynağını da belirtmek gerekiyor. Ganymeda güneşin değil, jüpiter'in uydusu. Haberi aktaranların bu şekilde yanlışları verilen diğer bilgilerde de kuşku yaratıyor. Ama şu var; özellikle uzak gezegenlerdeki uyduların üzerlerinin buzla kaplı olduğu biliniyor. Bu bilgi kabuğun derinliklerinde sıvı halde su ( okyanus) olacağı çıkarımlarına da yol açıyor. Haber bu öngörüler konusunda kanıtların ortaya çıktığı üzerine ise, yeni olan bilgi sadece budur.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.