Ortadoğuda ve Türkiyede koalisyon
MELİH PEKDEMİR
Siyasetin koalisyon sahnesindeki repliklerden bir şey anlamak mümkün değil, doğaçlama bir senaryoyla, bazen tuluata dönüşen diyaloglarla oyun devam ediyor, bakalım final nasıl olacak?
Şunu biliyoruz ki sahnedeki 4 parti birbirinden nefret ediyor, işbirliği olacaksa uzlaştıklarından değil, önce ötekilerin canına okumak için olacak.
Bu bilgi ışığında baktığımızda, elde var bir: AKP-MHP el ele Milliyetçi Cephede. Öyle ki koalisyon kurmasalar bile Kürt düşmanlığında ve her tür melanette gizli koalisyon ortakları olarak sahne almaya devam edecekler. MHP üzerine fazla yoruma gerek yok. Şaptan şeker, faşistten muteber olmaz.
Halihazırda gelinen noktada sanki bir AKP-CB koalisyonu var gibi, ama çatladı çatlayacakmış. CB (Cumhurbaşkanı) yine eski afra tafrasına dönüyor, son olarak başta valilikler tüm devlet dairelerine doğrudan kendisine bağlı memur ataması gündemde, bırakın normalleşmeyi kendi başkanlık hülyasında yeni ve fiili mevziler kazanıyor yahu! Üstelik ramazan iftarlarında dünyaya yine posta koymaya başladı.
Ortadoğuda zaten uzun süredir savaş tamtamlarından ramazan davulu duyulmuyordu, artık memlekette de ramazan davulunu savaş tamtamı niyetine çalıyorlar. Evet, CBnin kıratı yine şahlandı ve Suriyenin kuzeyinde, güneyimizde bir devlet kurulmasına asla müsaade etmeyeceğiz diye patlattı narayı.
(Seçimler aslında Şeytan taşlama olarak neticelenmişti. Peki, Meclise bu sayede gelmiş milletvekilleri, CBnin cebine attığı yeni imkânlara, savaş tamtamlarına itiraz etmek için neyi bekliyor? Koalisyon kurulmadıkça kendilerini vekil saymıyorlar mı?)
CB için PYD, IŞİDden daha tehlikeliymiş! Ama TSK, CBnin/hükümetin direktiflerine ayak sürümekteymiş. PYD/YPGye karşı güvenli kuşağı, sınır ötesine yerleşmeden de kara ve havadaki ateş gücüyle kurabilecekmiş.
Velhasıl, Kürtlerle barış yerine savaş denilecekse MHPli koalisyon, yoksa CHPli koalisyon düşünülürmüş. Hatta bu yüzden AKPde ibre CHPye yöneliyor diyenler bile var. Peki, sahnedeki CHP ne yapıyor? Şimdilik Erdoğan Toprak gibi tescilli sermaye sözcülerine takılmayıp bir süre daha önseçimle gelmiş milletvekillerinin iradesini ve AKP koalisyonuna şiddetle yapılan itirazları dinlemek lazım, diye düşünüyorum.
HDPnin ise doğal dayanışma içinde olduğumuz kesim olduğu kesin. Demirtaş Türkiye solunun bazı kesimlerinin de lideri oldu. Ancak en azından seçmen tabanı olarak muhafazakâr ve milliyetçi Kürtler üzerinde yükseldiğinden HDP bu hakikati her adımında dikkate alacak. HDPnin başarısından tamamen sola ilişkin bir başarı hikâyesi çıkarmak yerine Kürtlerin tek bir parti bayrağı altında birleştiğini tespit etmek yeterli.
(Şimdi bir kısmı HDPye kapağı atmış liberaller sosyal medyada yine gündem oluşturuyor. Kızanlara kızıyorum. Bizim memlekette liberallik her kılığa girmiştir. Hatırlıyorum da 1978 yılında Devrimci Yol dergisinde Oğuzhan Müftüoğlu Burjuva Liberalleri ve İç Savaş diye bir yazı yazmıştı. Kimdi o burjuva liberali dersiniz? Uğur Mumcu! Oysa şimdinin liberallerine bakınca Mumcuya haksızlık etmiş sayılırız. Çünkü şimdinin çakma liberallerine demokratlık, özgürlükçülük atfedince karşılaşılan durum belli: Alışmadık kıç tuman tutmaz.)
HDP artık Kürt sorununun değil ağırlıkla Kürdistan sürecinin bir parçası ve o süreç de çok zikzaklı. Öcalanın 2013 Newroz vizyonu geçersizleşmedi mi? AKP Yeni Osmanlıcılıktan dem vururken, onun mesajında Ortadoğuda Kürt-Türk stratejik işbirliği vardı, Kürdistan ile Türkiye konfederasyonundan dahi söz ediliyordu. Yeni Osmanlıcılık, evet, hızla yükseldi ve fakat aniden çöktü, birkaç yıllık tarihiyle elbette tarihe de geçemedi.
Özellikle IŞİD ve Kobeneyle birlikte bölgede kartlar yeniden dağıtıldı, ABD Yeni Osmanlıcılıka verdiği destekten vazgeçip Kürt güçleriyle koalisyona yöneldi. Öyleyse şimdi Tel Abyadda yeni bir mevzilenme mi ortaya çıktı? Kobaneye yönelik son IŞİD saldırısı ve savaş tamtamlarıyla Kürdistan faktörü koalisyon sürecini bile etkileyecek dinamik haline gelmedi mi?
Sorular çok. Ama bizim durduğumuz yer değişmiyor. Kobane ve Tel Abyad çok mazlumdur, çünkü IŞİD tarihte görülmemiş ölçekte bir zalimdir. Karşında biri ağlarken elinden gelen sadece ona bir kâğıt mendil uzatmak olmasa gerek. ABD hesaplarını unutmadan, Kürtlerle dayanışma her tür reelpolitik (ve hatta stratejik!) kaygının ötesindeki insanlık dayanışması. Denklem değişmedi: Başka bir ulusu ezen bir ulus özgür olamaz, Türkler (AKP-MHP) Kürtleri ezdikçe elbette özgür olamaz, ama Türkler özgür olmayınca Kürtler de özgür olamaz
Sokak kuytuları fırtınalar biriktiriyor, patladı patlayacak. Belki de en beklenmedik anda, mesela, bir haziran serçesinin şakımasındaki isyanla kopacak fırtına...
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.