SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
Artık çizgi roman sevmiyor muyuz?           (gösterim sayısı: 4.297)
Yazan Konu içeriği
Üye Profili boşluk
dayanışma
[ ]
Üye Silindi
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi:
İleti Sayısı: 0
Konum: Gizli
Durum: üye silinmiş
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Konu Yazan: dayanışma
Konu Tarihi: 30.09.2015- 10:27


Artık çizgi roman sevmiyor muyuz?

Çizgi romana olan rağbetin azalması, animasyonların ön plana çıkması, çizgi roman karakteri Teksas’ın kaldırılacağı yönündeki iddialar, artık çizgi roman sevmiyor muyuz sorusunu akıllara getirdi. Bunun nedenlerini İtalyan çizer Maurizio Dotti ve Türkiye’den çizer Ragıp Derin’e sorduk

Resim Ekleme
ANIL YURDAKUL

Çizgi romanın başkenti olan İtalya’da, çizgi roman yayınevlerinin azalması, eskiye oranla az yayın yapmaları çizgi romana olan rağbetin azaldığını gösteriyor. En ünlü çizgi roman karakterlerinden olan Teksas’ın kaldırılacağı yönünde iddialar ise bunun bir kanıtı denilebilir. Çizgi romanların sinemaya uyarlamalarının ardından dizi uyarlamaları da Amerikan tarzı süper kahraman ağırlıklı dizilere dönmüş durumda. Avrupa'da haftalık çıkan Çizgi roman dergileri şimdilerde dergileri aylık ve yıllık çıkmaya başladılar.

Sanat ve kültürün başkenti olan İtalya, 9. sanat olarak adlandırılan çizgi romanın da merkezi konumunda. Televizyonun ortaya çıkması çizgi romanı birçok ülkede etkilerken, İtalya’da çizgi roman piyasasını tersine etkileyerek yayın evleri ve sanatçı sayısını artırmıştı. Son yıllarda İtalya’nın ekonomik krizi ile animasyon şirketlerinin çoğalması yayınevlerinin azalmasına neden oldu. Konuyla ilgili olarak İtalya’nın önemli çizgi roman kuruluşlarından Sergio Bonelli şirketinin önemli çizerlerinden Maurizio Dotti ile görüştük.

Animasyonla rekabet zor


Resim Ekleme
Dotti, animasyon şirketlerinin artmasıyla, genç kuşağın çizgi romandan uzaklaştığını belirtirken, birçok firmanın çizerleriyle yollarını ayırdığını söyleyerek şunları anlattı: “İtalya, Çizgi Roman çizeri olmak isteyen biri için en uygun ülke. Fakat son yıllarda çizgi romana olan rağbet azalmaya başladı. Teksas karakterini yayınlayan firmanın artık Teksas’ı yayınlamamayı düşündüğü duyumlarını aldım. Birçok çizgi roman yayınevi zararına çalışıyor. Bunun en büyük nedenlerinden biri birçok animasyon firmasının olması ve çocukların animasyona yönelenmesi. Japonya’nın Ghibli Stüdyoları ile Dreamworks firmalarının küçülmeye gidip eleman çıkartmaları durumu aslında özetliyor. Animasyon devleri ile rekabet edemeyen çizgi roman firmaları azalmaya başladı. Çizgi romanları artık meraklı olan eski kuşaklar ile koleksiyonerler alıyor. İsmini vermek istemediğim önemli bir çizer ise uzun bir süre sonra iş bulduğu için sevinerek bana telefon etti. Bu tür önemli çizerlerin bu halde olmak yerine onların bolca çizgi roman çizmeleri, işlerden başlarını kaldıramayacak halde olmaları gerekir. Dünyada çizgi roman konusunda şu an Amerika’daki Marvel ve DC Comics firmaları önemli bir şekilde satış yapıyor. Fakat bunun en büyük nedeni Marvel ve DC Comics firmalarının ürettikleri çizgi romanların, yönetmenlerce storyboard olarak kullanmasıdır. Fakat yine de gelecek için ümitliyim. Çünkü çizgi roman şirketleri yeni karakterler üretiyor. Yetenekli çizerler yetiştiriliyor. Çizgi roman hiçbir zaman yok olmaz, bu dönemi geçiş süreci olarak görmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Kaligrafi çizgi romanı etkiliyor


Resim Ekleme

Türkiye’deki çizgi romanın önemli isimlerinden Ragıp Derin ise bilgisayar çizerlerin kalite anlayışını düşürdüğünü belirterek şöyle konuştu:

“70’li yıllarda çizgi roman yükselişteydi. Birçok çizer renklendirme yapacak olsa dahi fırça, boya kullanırdı. Şimdi, bilgisayarda çizim yapılıp, boyanıyor. Çoğu çizer fotoğrafın üzerinden geçerek çizimler yapıyor. Çizimle, boya ile ilgisi olmayan eşlerine renklendirme yaptırıyorlar. Eşlerinin yapamayacağından demiyorum, fakat bu iş yıllarını vererek, rengi, kokuyu öğrenerek olmalıdır. Ayrıca bilgisayar icat olana dek, konuşma balonlarını kaligrafi sanatçıları yazardı. Kaligrafi sanatçıları konuşma balonlarını yazarken boşlukları hesaplar, kendi tarzlarını ortaya koyarak bir tat oluştururdu. Şu an konuşma balonları bilgisayardan yazıldığı için o tadı vermiyor. Çizgi Roman, teknolojiyi kullanarak yapılamaz demiyorum, bunun çok güzel örnekleri vardır. Fakat tadında bırakılmalıdır. Aksi takdirde okuyucuda ruhu ve heyecanı kaybettirir” dedi.

Birgün



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
dayanışma
[ ]
Üye Silindi
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi:
İleti Sayısı: 0
Konum: Gizli
Durum: üye silinmiş
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: dayanışma
Cevap Tarihi: 30.09.2015- 10:28


Yalan yok, ben hala okuyorum:)



Yeni Başlık  Cevap Yaz



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 1 kişi görüntülüyor:  1 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör Hedef 'Batı tipi sosyal demokrat çizgi': CHP programı yenileniyor... melnur 1 765 07.08.2023- 09:10
Konu Klasör Adını koyalım artık: Faşizm... melnur 5 3206 12.03.2021- 00:48
Konu Klasör S.Demirtaş: Artık AKP'yi değil, geleceği konuşmalıyız melnur 3 2449 29.03.2022- 05:36
Konu Klasör ‘Artı değer’ tezi boş çıktı: Marx yanıldı… melnur 0 4 14.04.2024- 08:02
Konu Klasör Okuyor muyuz? melnur 2 2925 23.12.2018- 09:12
Etiketler   Artık,   çizgi,   roman,   sevmiyor,   muyuz
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS