SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
İhtimaller-Metin Çulhaoğlu           (gösterim sayısı: 2.757)
Yazan Konu içeriği
Üye Profili boşluk
denizcan
[ devrimci ]

Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 24.12.2013
İleti Sayısı: 2.431
Konum: Trabzon
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Konu Yazan: denizcan
Konu Tarihi: 21.11.2015- 16:32


İhtimaller-Metin Çulhaoğlu    

Her şey gerçekten o kadar kötü, “artık bu ülkede yaşanmaz” dedirtecek kadar mı?

Peşin yargıda bulunmadan biraz düşünelim.

İhtimaldir: Ya Fransa’daki katliam dolayısıyla bir maçta yapılan saygı duruşunun ıslıklanması, etliye sütlüye pek karışmayan insanlarda bile iyice kabuğuna çekilmek yerine “bu işe bir dur demek lazım” kararlılığı yaratmışsa?

İhtimaldir: Ya uçuş halindeki bir uçağın koridorunda namaz kılınması, o zamana kadar “mütedeyyin” kesime hep anlayışla bakmış insanlara “bu kadar da olmaz” dedirtmişse?

İhtimaldir: Ya en son Silvan’da olup bitenler, solda durdukları halde Kürt meselesini hep “bölücülük” bağlamına yerleştirmiş insanlarda başka düşüncelere yol açmış, en azından onlara “insanlık” denen şeyi hatırlatmışsa?

Bunlar hep ihtimallerdir.

Öyledir, ama “çok küçük ihtimaller” oldukları söylenebilir mi?

***

Bugün gelinen uğrakta Türkiye’nin geleceği açısından bir noktanın çok net olarak görülüp teslim edilmesi gerekir: Eğer sivriliklerin törpülendiği; toplumsal, siyasal ve kültürel yaşamın dengeli bir merkezde istikrara kavuştuğu dönem tasavvuru varsa, geçmiş olsun, hepten bir kenara atılmalıdır.

Bu ülkede bazı şeylerin “arzı” olduğu gibi bazı şeylere “talep” de vardır ve durum iktisat teorisindeki gibidir: Arz ve talep eğrileri öyledir ki süreç içinde “denge” denilen noktaya bir türlü ulaşılamamakta, tersine bu noktadan daha da uzaklaşılmaktadır…

Öyle sihir keramet falan değildir, tanımlanabilir nedenleri vardır.

Bir: Bir bütün olarak alındığında Türkiye’de sermaye sınıfı, özellikle bugünkü küresel entegrasyon koşullarında, kendi sınıfsal çıkarlarını kollayan, bu yönde ekonomik politikalar izleyen siyasal iktidarların başka yönleriyle, örneğin ideolojisiyle, kültürüyle, topluma vermek istediği şekille fazla ilgilenmemektedir.

İki: Dünya kapitalist-emperyalist sistemi, sosyalist sistemin çöküşünü izleyen yaklaşık on yıllık bir dönemi kapatmıştır. O döneme özgü söylemler, vaatler, “vizyonlar” âsâr-ı atika (eski eserler) müzesine gönderilmiştir. Sistem bugün çok daha pragmatist davranmaktadır. Uçlara gitmediği sürece iş yapabileceği her tür gericiliğe hayırhah bakmaktadır.

Üç: Türkiye’de, yukarıdaki iki gerçeği iyi bilen, bunların açtığı alanda kendi oyununu oynama becerilerine sahip bir siyasal iktidar vardır. Ne “siyasal iktidarı”? Artık devlet olma yolundadır ve büyük ölçüde olmuştur da.

Sorulabilir: Denge noktasını bulamama, bu noktadan uzaklaşma denmişti; ya yukarıdaki üç husus, siyasal iktidarın- devletin bastıra bastıra kendi “dengesini” kurmasına ve bunu kabul ettirmesine yararsa?

Sorunun yanıtı, yazının en başında sıralanan üç ihtimalle ilişkilidir. Bu üç ihtimalin gerçekleşmesi halinde, iktidarın-devletin kendi dengesini kurup üzerinde keyif çatması mümkün olmayacaktır.

O zaman yeni bir soru: Bu son söylenen iyi bir şey, ama o da denge noktasından daha da uzaklaşma anlamına gelmez mi?

Gelir.

Gelir de, “bizim” istediğimiz şey neden denge olsun ki?

Bir ülkede kendine devrimci diyenlerin, karşısında yer aldıkları düzenin bir dengeye oturmasını ve az çok istikrara kavuşmasını istedikleri nerede görülmüştür?

***

Bütün bunlarla, solun kendi ekmeğini ancak sürüp giden dengesizlik durumlarından, belirsizliklerden, ucu açık ve giderek kaotik süreçlerden çıkarabileceğini mi söylemiş oluyoruz?

Kuşkusuz, böyle bir “determinizmden” söz edilemez.

Söylenen yalnızca şudur: Eğer bu ülkenin dinamikleri gerçekten dengeyi ve istikrarı dışlayan özellikler taşıyorsa, solun “denge ve istikrar nasıl sağlanabilir” tefekkürüne dalmak yerine kendine verili durumdan görevler çıkarması gerekir.

***

İhtimallerle başlamıştık, öyle bitirelim:

İşçi sınıfının, sürüp giden dengesizlik ortamlarında en azından kalınca bir yön işareti oluşturacak yeni bir hareketlilik içine girmesi?

İktidarın-devletin olanca çabalarına karşın en genç kuşakların büyük bölümünün kazanılması?

Kürt özgürlük hareketinin, devletin baskı ve yayılma dönemine özgü, asimilasyoncu olmasa bile ezici politikalarının, kuruluş dönemine özgü asimilasyoncu politikalar kadar tehditkâr olduğunun bilinciyle hareket etmesi?

Solun da bütün bunlardan hareketle gerçekten direngen bir cephe oluşturması?

Bunlar da ihtimallerdir ve en baştakilere göre “büyük” mü yoksa “küçük” mü olduklarının takdiri okura kalmıştır.  



Yeni Başlık  Cevap Yaz



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 1 kişi görüntülüyor:  1 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör Elitmişiz! - Metin Çulhaoğlu melnur 0 1940 13.07.2019- 10:48
Konu Klasör Metin Çulhaoğlu hakkında... melnur 7 2792 23.08.2023- 07:29
Konu Klasör Metin Çulhaoğlu ile sohbetler. melnur 5 1922 06.10.2022- 00:39
Konu Klasör Zor, şiddet ve terör - Metin Çulhaoğlu melnur 0 1557 17.12.2019- 06:03
Konu Klasör Akıl akıldan üstündür - Metin Çulhaoğlu melnur 2 2424 30.11.2019- 11:21
Etiketler   İhtimaller-Metin,   Çulhaoğlu
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS