Kürt siyaseti Amerikancı mı ve asıl mesele bu mu?
Kemal Okuyan
IŞİDin sahne almasındaki nedenlerden birisinin bölgedeki Kürt güçlerini ABDye yaklaştırmak ve bu yakınlaşmayı uluslararası kamuoyunda meşrulaştırmak olduğunu zamanında yazdığımızda dudak bükenler çoğunluktaydı. Oysa Kobanenin kuşatılmasına ve onca barbarlığa göz yumulmaması da aynı planın parçasıydı.
Kuşkusuz Barzaninin böyle bir düzeneğe gereksinimi yoktu, o zaten deneyimli ve güvenilir bir Amerikancı aktördü. Burada asıl hedeflenenin PKK-PYD ikilisi olduğu açıktı. Bir yanda IŞİD, beri yanda Türkiye tarafından sıkıştırıldıkça bu ikilinin ABDye yönelmesi hızlanacaktı.
Bunun bir anlamı şu olmalı: PKK ve PYDnin yıllardır ABD planları doğrultusunda hareket ettiği tezinin bir karşılığı bulunmuyor. ABDyle temas, kime dönemlerde yardım alma, bazen kollanma ile bir stratejik uyum farklı olgulardır. Biri pragmatizm, diğeri açık işbirlikçiliktir.
İlkinin masum bir yönelim olduğunu söylemiyorum ancak onlarca yıldır Kürt sorununun ABD icadı olduğunu vurgulayıp, Türkiyede siyasi iktidarların Amerikancılığını zerre sorgulamayan ya da konu Kürtler olduğunda unutmayı tercih edenlerin iki yüzlülüğü aynı zamanda bir kolaycılığa hizmet ediyor: Hmmm, ne olacak ki, zaten ABDye hizmet ediyorlar!
NATO emrindeki subayın, ABD stajını başarıyla tamamladıktan sonra medyanın zirvesine tırmanmış gazetecinin, milli iradeden önce Beyaz Saray onayına koşan siyasetçinin başkalarını kökü dışarıda olmakla, emperyalizmin hizmetine girmekle suçlayabilmesi gerçekten enteresan bir durum.
Ama ben iktidarım
E diğeri de ama ben eziliyorum diyebilir. Diyor da
IŞİDin hızlı yükselişi ile birlikte Suriyede Kürtler ABDye daha fazla bel bağlamak zorunda kaldı. O ana kadar çok titiz olduklarından değil, güvenmediklerinden temkinli hareket ediyorlardı. Ancak IŞİD, ABDnin yönlendirmesiyle Kobane ve diğer Kürt yerleşimleri üzerindeki baskısını artırınca işbirliği derinleşti.
Bir yandan da Kürtler geniş coğrafyada batının tek güvenilir müttefiki diye tanıtılıyordu.
İşler öyle bir noktaya geldi ki, son çatışmalar batılı birçok medya kuruluşu tarafından Türk hükümeti, IŞİDle mücadeledeki en önemli güce saldırıyor diye verildi.
Geçtiğimiz Ağustosta The Telegrapha verdiği röportajda ABDnin barış süreci için arabuculuk yapmasını isteyen ve bu ülkeyle dolaylı temas halinde olduklarını söyleyen PKK liderlerinden Cemil Bayık da, eğer ABD Türkiyenin politikalarını desteklemeye devam ederse Kürtleri kaybeder, Kürtleri kaybederse IŞİDle mücadeleyi kazanması zorlaşır demişti.
Oysa ABDnin IŞİDle mücadele için Kürtlere gereksinimi yoktu. Kürtleri yanına çekmek için IŞİD tehdidine gereksinimi vardı!
Ancak hesapta olmayan bir gelişme sonbahardan itibaren Suriyedeki dengeleri değiştirdi. Havadan IŞİD ve diğer cihatçı örgütleri bombalaması ile birlikte Rusya bölge Kürtlerinin elini güçlendiren ve ABDye mahkum olmalarını engelleyen bir aktör olarak devreye girmiş oldu.
Yine de sürecin bütününe bakıldığında PKK ve PYDnin Rusya-Esad ittifakına yakınlaşmaları bir noktadan sonra zor gözüküyor. Zaten kendi açıklamaları, hem Türkiye hem Suriye başlıklarında daha çok NATOya bel bağladıkları, Rusyayı ise geçici bir koz olarak gördükleri doğrultusunda.
AKP hükümetinin tersini gönülden arzuladığından emin olabiliriz. ABD ile ilişkilerde rakip istemeyen siyasi iktidarın PKK ve PYDnin Moskova yakınlaşmasını NATO ile Rusya arasındaki gerilimi artırmak için tepe tepe kullanacağından hiç kuşku duymamak gerekiyor.
Peki ABD ne yapıyor?
IŞİD hamlesi başarılı gözüküyordu ancak Rusya karşı hamle yaptı.
Şimdi ise ABDnin en önemli müttefiklerinden Türkiye PYD ve özellikle PKK ile ABD arasındaki ilişkilere ket vuruyor. Yoğun operasyonların bir de böyle bir anlamı var, ABD ile PKK arasını açık tutmak.
Ancak bunun ters tepebileceğini, sıkışan Kürt siyasetinin hendekten diplomasiye geçebileceğini ve henüz sadece hissettirdiği uluslararası örgütlere çağrı kartını devreye sokabileceğini Erdoğan da biliyor. Bir yandan operasyonlara hız verirken, bir yandan da yeni bir süreç için zemin yokluyor.
Ortadoğuda kimin kiminle iş çevirdiği pek belli değildir; herkes tutunmak için ittifaklar peşinde koşmaktadır ve bir tarafında NATOcu-Amerikancı bir iktidarın yer aldığı bir çatışma ya da gerilimde diğer tarafı Amerikancılıkla itham etmenin sınırları vardır.
Kim bu bölgedeki insanlara nasıl bir yaşam vaadediyor? Asıl soru budur.
AKPnin nasıl bir bölge, nasıl bir Türkiye istediği ortada.
Hemen bütün bileşenleriyle Kürt siyasetinin asıl sorunu, bu bölge ve Türkiye projesiyle kendine yer açıldığında uyum göstereceğini her defasında hissettirmesidir.
Bu proje gericidir. Bu proje emeğe düşmandır. İster ABD hesaplarına bütünüyle denk düşsün, ister onunla azıcık çelişsin.
ABD planlarının herhangi bir yerde insanlığa iyilik getirdiği görülmemiştir; adı üzerinde emperyalizm!
Ancak bir yanılgının düzeltilmesinde yarar bulunmaktadır: Bu bölgede siyasi iktidar ve örgütler ABD ile ilişkilerine göre ideolojik tutum alıp sınıfsal pozisyon geliştirmemektedir. Bu bölgede siyasi iktidar ve örgütler ideolojik yönelimlerine ve sınıfsal karakterlerine uygun müttefikler aramaktadır. Özetle Amerikancılık neden değil sonuçtur.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.