SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
Eksik bir şey mi var?- Ekim İsmi -           (gösterim sayısı: 3.146)
Yazan Konu içeriği
Üye Profili boşluk
denizcan
[ devrimci ]

Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 24.12.2013
İleti Sayısı: 2.431
Konum: Trabzon
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Konu Yazan: denizcan
Konu Tarihi: 23.03.2016- 12:20


Eksik bir şey mi var?- Ekim İsmi -

Zor günlerden geçiyoruz.

Ardı ardına bombalar patlıyor ülkenin metropollerinde. Dışarı çıkıldığında mutlaka gidilen, arkadaşlarla buluşulan, miting yapılan, geceden gündüze uzanan gezmelere sahiplik yapan alanlar korkunun yarattığı bir basınçla yalnızlaştırılmış, tenhalaştırılmış durumda. Öyle bir tuhaflık oluştu ki, insanlar haftasonu tatiline girerken iş arkadaşlarına “pazartesi sağ salim görüşmek üzere” diyebiliyorlar. Ülkenin güneydoğusundaki bazı mahallelerdeyse insanlar herhangi bir yere gidemiyorlar bile! Bir kıskacın içindeki bu mahallelerde, kimyasal silahların kullanıldığının da iddia edildiği, kuralsız bir savaş yaşanıyor.

Ülkemizin dört bir yanında insanlar ölüyor. Türkler ölüyor, Kürtler ölüyor, ülkeyi ziyarete gelmiş turistler ölüyor. Oysa normal koşullarda bir ülkede onlarca, yüzlerce insan ölmez. Hayatın zaten pek normal akmadığı ülkemizde bu ölümler ülkemizin iyice anormalleştiğini ilan ediyor. Ve bir yandan da bu anormalliği bir normalleşme olarak görmemiz, olağan olanın bu olduğunu kabul etmemiz vazediliyor.

Tüm bu tablonun bir sıkışmaya işaret ettiği açık. Tablonun bir tarafı AKP iktidarı açısından baskıyı, şiddeti ve şantajı merkeze koyan gündelik çözümleri, Kürt siyasi hareketi açısından belki de varlığını devam ettirme sorununu gösteriyor. Gözardı edilmemesi gereken noktaysa tablonun bundan ibaret olmadığı, bu sıkışmanın ilerideki bir çözülmenin/çözmenin zemini olduğu/olabileceğidir. Nitekim, Ortadoğu’daki çok uluslu parametreler, bölge ülkelerin ve bölge dışındaki ülkelerin dinamikleri ve bunların pratiğe yansıları ülkemizde yaşanan sıkışmanın ya da başka bir deyişle bombalarla dizaynın bir araç olarak kullanıldığını fazlasıyla göstermiştir.

Bugün için farklı olan durum 10-20 yıl önce benzer denklemlerin içinde yer alan öznelerin bir kısmının siyasi-ideolojik biçimlenişinin/pozisyonunun değişmesinde ve bir bütün olarak paradigma değişiminde aranmalıdır. Önümüzdeki günler bu anlamda bugünün sıkışmasını ve karmaşıklığını sarihleştirecektir.

Can sıkıcı olansa hem bir önceki cümlede bahsettiğimiz sarihleşmenin hem de bugün yaşadığımız sıkışmanın tarafları/dinamikleri arasında solu ve dolayısıyla işçi sınıfı merkezli siyaseti sayamıyor oluşumuzdur. Ölümleri yaratanlar açısından bakıldığında AKP’yi, TAK’ı, IŞİD’i ve hepsinin kesişim kümesi olarak emperyalizmi biliyoruz. Fakat tüm bunlar nesnel olarak aynı sınıfın tarafındalar. Başka bir deyişle, bugün ülkemizi kan denizine çeviren, ülkemiz halklarını korkuyla terbiye etmeye çalışan tüm özneler pratik olarak sömürü düzenine hizmet ediyorlar. Tarihsel olarak bu düzenin asıl muhatapları olanlarsa tüm olanlar karşısında etkisiz, müdahale olanakları kısıtlı bir pozisyondalar.

Öyleyse, bu durumu, etkisizliğin, çıkış yaratamamanın öznel ve nesnel nedenlerini karşı karşıya bulunduğumuz son tablonun gösterdikleriyle birlikte ve üç yıldan az bir zaman önce bu ülkenin en büyük halk hareketini yaşadığı gerçeğini unutmadan ele almalıyız.

Görünen odur ki, buradaki en önemli noktalardan biri solun ve işçi sınıfının Kürt sorunuyla ilişkisi bağlamında oluşmaktadır. Bu başlıkta onyıllardır dayanışma, destek, himayesine girme, bünyesine dahil olma gibi biçimlerle tarif edebileceğimiz bağlam, Kürt siyasi hareketinin siyasi-ideolojik kimlik değişimi ve bölgedeki kurumsallaşma çabalarıyla birlikte tekrar ele alınmak durumundadır.

Bağlamın şimdiye kadarki kısmının nesnel ve anlaşılır tarafları vardır. Kürt halkının politik olarak kendini ifade etmeye başlamasında ve Kürt siyasi hareketinin ana akımının çıkışında 1960’lı yılların TİP’ini ve 1970’li yılların devrimci demokrasisini görürüz. Dolayısıyla, ortada sol bir hareket vardır. Bu hareket 1980 sonrası solun siyasi ve fiziki olarak en etkisiz olduğu dönemlerde yükselmiş ve solun ’80 sonrası hiç ulaşamadığı kitleselliğe/toplumsallığa ulaşabilmiştir. Düzenin PKK’ye karşı giriştiği savaşın tüm Kürt ulusuna karşı bir savaşa dönüşmesi, Kürt halkının sistemli olarak göçe zorlanması, yok edilmeye çalışılması ve buna karşı direngen bir tutumun gelişmesi de söz konusu bağlamı kuvvetlendirmiştir. PKK’nin 1990’lı yıllarda, Sovyetler Birliği’nin çözülüşüne paralel olarak, sosyalizmle arasına mesafe koymaya başlaması, kendi deyimleriyle “emperyalistler arasındaki çelişkilere oynamaya” başlaması, bölgedeki farklı ülkelerde farklı isimlerle örgütlenmelere başlaması/hız vermesi, Öcalan’ın yakalanması, “Demokratik cumhuriyet” tezleri, parlamento ve yerel yönetim deneyimleriyse başka bir yönelimin adımları olmuştur. Tüm bu adımların izahı ya da adımları meşrulaştırma ifadesi “reel politiker tutum”, “reel politiker tutum”un solun bir bölümündeki yansısı da Kürt siyasi hareketinin attığı her adımın mazur görülmesi oldu. Kürt siyasi hareketinin sınıfsal bakışı gündemine bile almaması, aşiretlerle organik ilişki kurması, emperyalist politikaların bir parçası haline gelmesi, Türkiye’deki kendi gündemi dışındaki hiçbir gündeme dahil olmaması, gericileşmeye verdiği primler “sonuçta bu bir ulusal hareket” ve “sonuçta bu bir reel politiker tutum” gerekçelerinin girdabında göz ardı edildi.

Yani, bugün gelinen noktayı, canlı bombaların günlük siyaset enstrümanı haline dönüştüğü, halkların ülkenin batısında ve doğusunda katledildiği noktayı doğuran siyasi pozisyon alış, Kürt siyasi hareketi cephesinden, yıllara yayılan bir yönelimin sonucu olmuştur ve solun bir kısmı da bu durumun parçasıdır. Bu noktada bir ek yapmak gerekiyor. Kürt siyasi hareketi ve sol hareket arasındaki ilişkinin hem tarihsel hem pratik hem de pragmatik gerekçeleri vardır. Kürt siyasi hareketi soldan iki nedenle vazgeçemez. 1) Ülke siyasetinde, niceliksel büyüklük açısından, sahibi olmayan tek alan sola ait olandır ve 2) Kürt siyasi hareketi varolan meşruluğunu, beğensin ya da beğenmesin, sola borçludur. Kürt siyasi hareketinin son dönemde zorladığı ve dile getirdiği solla birlik gündemleri de buralara oturmaktadır. Oysa asıl ihtiyaç böylesi bir yapaylık değil, emek eksenli ve sömürü düzeni karşıtı bir mücadeledir.

Yani, önümüzdeki dönemde hem solun gerçek bir özne haline gelmesi hem de Kürt ve Türk halklarının ortak kurtuluşu için sınıfsal bir ayrışma ve bunun politik uzanımları hedeflenmek durumundadır.

Yani, ortada eksik bir şey vardır ve bu eksik sözkonusu sınıfsal ayrışmadır.

Yukarıda yazılanlar bize dairdir ve özel bir tercihtir. Bugün ülkemizde yaşanan kanlı tablonun asıl sorumlularını tekrar hatırlatmak da tercih edilebilirdi. Fakat, en çok ihtiyaç duyduğumuz şey bu tablonun oluşmamasını sağlayacak güce erişebilmemiz ve bunun için de solu büyütecek dinamikleri doğru denklemlerle yeniden kurabilmemiz.

Eksik bir şey var ve o da biziz.

Yarın 21 Mart. Newroz yeni bir hayatı simgeler.

2016 Newroz’u Türk ve Kürt halklarının kurtuluşunun başlangıcı olsun…



Yeni Başlık  Cevap Yaz



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 1 kişi görüntülüyor:  1 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör ''Neden?'' sorusunun yanıtı eksik değil mi? melnur 1 2890 25.02.2019- 17:23
Konu Klasör Yüksekova'daki "Özgürlük Yürüyüşü"nde HDP Milletvekilli Habip Eksik darbedildi... melnur 2 899 18.10.2022- 07:23
Konu Klasör HDP ve birçok şey... melnur 7 2187 28.11.2020- 05:06
Konu Klasör Yeni yıl için hiçbir şey öngöremiyoruz! melnur 0 1217 01.01.2022- 09:07
Konu Klasör “Bir şey yapmalı”... melnur 0 990 30.04.2022- 09:27
Etiketler   Eksik,   bir,   şey,   var-,   Ekim,   İsmi
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS