Ateist forumda açılan bir konu bana çok önemli geldi. Burcu isimli bir arkadaş çok mantıklı bir soru sormuş, verilen cevaplardan bir şey çıkaramadım. sizlerin verebileceği bir cevap var mı.
Merhaba arkadaşlar;
Uzun bir zamandır aklıma takılan bir soru var. Soru saçma da olabilir, mantıklı da olabilir, cevabı paradoks içeriyor da olabilir. Eğer soru saçma ise sizden ricam; sorumun saçmalığını bana mantıklı bir şekilde anlatmanız. Eğer saçma değilse zaten güzel bir tartışma olacağı kanısındayım. Şimdi başlıktaki soruyu biraz daha açmak istiyorum ki; ne demek istediğim daha iyi anlaşılsın.
Bildiğimiz gibi uzayda ne kadar uzağa bakarsak o kadar geçmişi görüyoruz. Öyleki Bigbang'den arta kalan kozmik mikrodalga arkaplan ışımasını görebiliyoruz. Evrende oluşan 1. nesil yıldızların şekillenmesini bile görüyoruz.
Şimdi bu mantık ile bizim güneş sistemimizi oluşturan süpernova ışımasını uzay-zamanda doğru koordinatlara bakarak neden göremiyoruz? Yada belki görebiliyoruz ama o süpernovanın bizim güneş sistemimizi oluşturan ışıma olduğunu ayırt edemiyor muyuz?
Veya bizim kendi güneşimizin 3-4 milyar yıl önceki halini neden gözlemleyemiyoruz? Güneş'in galaksinin sarmalında izlediği rotayı gayet güzel determinize edebiliriz ve örneğin 3 milyar yıl önce nerede olduğunu iyi bir şekilde tahmin edebiliriz. Bundan sonra yapmamız gereken tek şey, 3 milyar ışık yılı ötesinde gök yüzünde o noktaya bakmak olacaktır. (Elbette biraz daha komplike hesaplamalar olacaktır. Mesela galaksimizin hareketini de hesaba katmalıyız ve 3 milyar yıldır yol alan ışığın rotası uzayzaman içinde diğer yıldızların gravitasyonel alanları yüzünden epey bir eğilip-bükülecektir. Bu faktörler Güneş'in 3 milyar yıl önce bulunması gereken yeri determinize etmemizi epey zorlaştıracaktır. Fakat tüm bu matematiksel işlemlerin üstesinden geldiğimizi var sayalım.)
Nedense mantığımda bir hata göremiyorum. Eğer bu dediğim doğru ise gökyüzüne baktığımızda aynı yıldızın uzay-zaman içindeki farklı konumlarını aynı anda gözlemleyebilmemiz gerekmez miydi? (Tabi çıplak gözle bakmaktan bahsetmiyorum. Çünkü yakın ışık kaynakları uzaktaki ışık kaynaklarını kesecektir. Yani gözlemleme işini gelişmiş teleskoplar ile yapmaktan bahsediyorum.)
Bu söylediğimin mantıklı olupta şimdiye kadar farkedilememiş olması bana çok imkan dışı gözüküyor. Mantığımda kesin bir hata var ama onu bulamıyorum. Bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bekliyorum
Şöyle açıklayabilirim.
Kendimizi görebilmemiz için bize kendimizden bilgi gelmesi gerekiyor.
Aynaya baktığımız zaman kendimizin geçmişini görüyoruz. Çünkü aynadan biz ait bilgiler yansıyarak bize ulaşıyor.
Evrende ise böyle bir mekanizma mevcut değil. Bizden ayrılan bilgi tekrar bize ulaşamıyor. Uzayın karanlıklarında kaybolup gidiyor.
Bize ait olmayan bilgiler ise sürekli olarak bize ulaşıyor. Kendi dışımızda yer alan cisimlerin geçmişteki durumlarını görebiliyor ve onları izleyebiliyoruz.
Ama kendimizi göremiyoruz.
cevap bu oluyor sanırsam. güneşin başlangıcını görebilmemiz için, başlangıç ışığını görebilmemiz lazım. o ışık ise bizden 3 milyar yıl uzakta olduğu için göremiyoruz.
Konuyu açan arkadaş sorusunu daha yalın bir şekilde yinelemiş:
Soruyu çok daha yalın bir şekilde sorayım:
Neden 10 milyar yıl öncesinde oluşan yıldızları görebiliyoruz da; kendi yıldızımızın 3 milyar yıl öncesini göremiyoruz?
Yorumları okuduktan sonra da konuyu anlamış:
Aslında konuyu biraz daha dikkatli düşününce içine düştüğüm yanılgıyı fark ettim.
Zaten sizlerde cevap vermişsiniz yukarıda ama benim kafa ilk seferde iyi basmamış :D
Sonuçta güneş 3 milyar yıl önceki konumundan 3 milyar ışık yılı uzaklıkta değil ki. Ben hatayı işte burada yapmışım.
Samanyolu'nun çapı zaten 100.000 ışık yılı. Sen nereye 3 milyar ışık yılı uzağa gidiyon xD
Güneş'ten 3 milyar yıl önce çıkan ışık şu an bulunduğumuz konumdan zaten geçti gitti.
Tamam şimdi anladım olayı. Teşekkür ettim herkese
Konu daha basit bir ilkeyle de anlatılabilir. Herhangi bir yerdeki ışık kaynağından evrene salınan ışık salındığı yer tarafından görülemez. Görülebilmesi için ışığın hızından daha fazla hareket eden bir hıza ulaşılması gerekir. Işık hızı evrensel bir sabit olduğu için böyle bir durum asla mümkün değildir.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.