Küba Komünist Partisi 7.Kongresini tamamladı. Ardından, siyasi büro Kübada tek bir partinin bulunduğunu ve yola böyle devam edileceğini açıkladı.
Siyasete kapitalizmin yasallığından bakanlar, bu durumu diktatörlük olarak niteliyorlar.
Oysa sosyalizm böyle bir şey.
Sosyalizm üretim araçlarının kamulaştırılması, emek sömürüsünün ortadan kaldırılması demektir.
Böyle olduğu için sosyalizmde özelleştirmeyi savunan yapılara izin verilmez. Din ve etnik kimlik üzerinden siyaset yapanların başına da aynı şey gelir.
Kübada tek partinin bulunmasının nedeni budur.
Birden fazla parti olacak da ne olacak ? Özelleştirmenin nimetlerinden, rekabetin verimlilik yarattığından, çalışanların zenginleştiğinden söz edenlere, bu lafların tamamı yalanken, izin mi verilecek ?
Piyasanın savunulması, adaleti yıkıma götürecek sürecin tetiklenmesi anlamına gelir. İnsanlık suçudur.
Komünist Parti sosyalist devrimin koruyucusu ve sosyalist inşanın teminatıdır.
Toplumsal dokuyu, sınıfsal bilinci kamucu, dayanışmacı ve eşitlikçi yönde sağlamlaştırmak üzere halkın öncüsüdür.
Hiç kimse unutmasın, Küba devrimi bunun için yapıldı ve Küba halkı bu amaç için devrime sahip çıktı.
Kübada özelleştirmeci eğilimler yok mu ? Elbette var. Ama çok önemli bir farkla: Küba, özelleştirmeye küçük ölçekte, sınırlı sektörde, kontrollü biçimde, geçici olarak ve mecburen izin veriyor.
Nedeni Küba ekonomisinin Amerikan ambargosu nedeniyle devrimin ilk gününden beri çok sıkıntılı günler yaşıyor olması.
Ambargo var ve Kübada doğal kaynak yok. Küba nüfusu çok eğitimli ve tarıma ilgi göstermiyor.
Bu bir geçiş dönemidir. Aynen Sovyet iktidarının ilk yıllarında Leninin Yeni Ekonomik Politikayı yürürlüğe koyması gibi. Riskleri vardır ve bu risklere en çok dikkati çeken de Küba komünistleridir. Keşke hiç gerekmeseydi, ama anlaşılan keşkelerle zaman yitirilecek dönem değildir.
Demokrasi somut ve sınıfsal bir kavramdır. Meclisin zenginlerin elinde bulunduğu kapitalist rejimde demokrasi denilen şey aslında iktidarın sınıfsal karakterini gizleyen bir oyundur.
Hangi kapitalist ülkenin meclisinde bir tane işsiz, kamyon şoförü, topraksız köylü, fabrika işçisi var ?
Bizdeki parti sayısını biliyor musunuz ? Sayı ve seçim demokrasi kriteriyse bizdeki rejime ne diyeceğiz ? Bütün merkez kapitalist ülkelerde komünist partiler üzerindeki sıkı takibat konusu nasıl açıklanacak ?
Obama, ziyareti sırasındaki ortak basın açıklamasında, Kübayı demokrasi konusunda eleştirmeye kalktığında Raulun gösterdiği tepkinin nedeni budur: Obamanın omzuna uzanan elini daha havada terslemişti. Diplomasiyse orada kal.
Kübanın sağlık, eğitim, kadın, tıp teknolojileri konularındaki başarıları biliniyor. Tamamının arkasında Komünist Partisi var. Peki kapitalist dünyada eğitimden, sağlıktan yararlanamayanların, yoksulların, açların, evsizlerin, her gün tecavüze uğrayan kadınların sayısı ? Sahi Suriyeyi kim bu hale getirdi ?
Fidel ve yoldaşları üretim araçlarının tamamını halka armağan ettiler. Birkaç yüz Amerikan tekelinin serveti neredeyse dünya nüfusunun tamamınınkine eşit. Demokrasi ?
Amerika yıllardır Kübadaki insan hakları ihlallerinden söz eder, ama, uluslar arası tekelci basının çok yakından izlediği bu küçük adada bunca yıldır deşifre edilmiş bir devlet yolsuzluğu, rüşvet, işkence olgusu var mıdır ?
Geçiniz.
Sosyalizm kapitalist demokrasiyle değil, devrimle kurulur.
Kübanın bir diktatörlük olduğu doğrudur, ama yalnızca burjuvazi için.
Daha önemlisi şudur: Küba tek partilidir, Partinin seçimlere katılmadığı ve hiçbir şekilde de müdahale etmediği, nüfusun neredeyse yarısının kitle örgütlerine üye olduğu, il bürokratlarının halkın seçtiği yerel meclislerce atanıp, görevden alındığı, her seçime katılımın neredeyse %100e ulaştığı tek ülkedir ve bunu sağlayan da O tek partidir.
Tek parti sayesinde Küba tektir.
Keşke tek bir partimiz olsa ve Kübadaki gibi olsa.
Parti, Türkçe'de bölük anlamına gelir. Sınıfların olmadığı, tek sınıfın yer aldığı yerde neden bölükler olsun?
Ayrıca PCC içindeki siyasi polemikler ve özelleştirmeye karşı hareketleri görünce bazılarının gözü fal taşı gibi açılacaktır. Bolşevik Parti'nin son yıllarda düştüğü hataya düşümemek için çabalayacaklardır. O zaman göreceğiz demokrasi nedir, ne değildir.
Kübanın bir diktatörlük olduğu doğrudur, ama yalnızca burjuvazi için.
Minareyi çalan kılıfı bulmuştur.
Kapitalizmde de diktatörlük var ama krizler çıktığında faşizim diye bir silahları var.
Kuba da diktatörlük var oda burjuvaziye uygulandığına göre başka partiye ne gerek var.
Ama kubada gelişme olacak birileri gelip sermaye yatıracak birleri emek gücünü satacak. Sermaye yatıranlar kar etmeleri için devletle özel anlaşmalar yapacak onlar için bir partiye zaten gerek yok o halde kime yasak gelecek.
Yasağın kime geleceği belli işçilere.
İşçiler gelişmelerden pay isteyecek kuba devleti de oturun oturduğunuz yerde diyecek pay verse işçilik sermaye için pahalılaşacak pahalı işçi sermaye birikimin engelleyecek .Bu sefer işçiler sermayeye ve devlete karşı örgütlenmek isteyecek eline sopasını alan devlet işçilere önce nasiat dinlemezlerse sopayı gösterecek .Birde işte komünist partisi var o parti sizin örgütünüz değil mi diye yağ gibi üste çıkacak.
İşte örnek ÇİN gözümüzün önünde.
şirkette zenginde işçide komünist parti üyesi.
İnsan bir şeyi tanrı yapmaya görsün inanmak en kolayıdır.
Bu ileti en son hakkı
tarafından 21.04.2016- 11:07 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Hakkı Arkadaş rahatsız olmuş Kübanın tek partiyle devam etmesinden.
Ona göre ne gerek varmış tek partiye ve diktatörlüğe.
Nasılsa karşıt sınıf ortadan kalkmış,o zaman diktatörlüğe de gerek yok.
Hakkı Arkadaşın aklına da hemen bu diktatörlüğün işçiler için olduğu geliveriyor,her ne hikmetse.
Oysa Hakkı Arkadaşta iyi bilirki dünya üzerinden,evrensel planda Kapitalizm ortadan kaldırılmadan Proletarya Diktatörlüğü son bulmayacaktır.
Çünkü Burjuvazi ülke içersinde olmasa bile tüm dünyada hala ideolojik,ekonomik ve siyasal olarak çok güçlüdür.
Ve Geçiş Döneminde,yani Kapitalizmden,Komünizme geçişte sınıf mücadelesi en keskin biçimde sürecektir.
Kapitalizmden,Komünizme geçişte ancak, tüm dünyada Kapitalizm ideolojik,ekonomik ve siyasal olarak mülksüzleştirilmeden olası değildir.
Komünistler bu hataya bir kez düştüler.
Kuruşcev döneminde,ülke içersinde artık baskı altında tutulacak sınıf kalmadı denerek proletarya diktatörlüğünün aşıldığı ifade edildi,Devletin artık Halkın Devleti olduğu kabul edildi.
Sonrası malum!
Kağıt üzerinde proleterya diktatörlüğü reel hayata parti diktatörlüğü oluveriyor. Tarih her ne kadar geçmişi anlatsa da geleceğe ayna tuttuğu görülmüştür.
1933 te SB de Stalin şunu demişti artık ülkede burjuva kalmadı devlet işçi sınıfı devleti değil bütün halkın devleti olmuştur 1936 da komünist partisi yavaş yavaş devletten çekilmelidir ne yazıkkı bu görüşler sadece kağıt üstünde kaldı. Bahane belli avrupada faşizm geliyor. Ama faşizm 1945 te bitti ne parti devletten çekildi ne devlet halkın devleti oldu.
Kuba bu gün ABD ile buzları eritti niye buna gerek duydu o da belli, sermaye gerekiyor dünya sermayesine açılmak gerekiyor Çin ve diğerleri öyle yaptı örnek önlerinde duruyor.
Diktatörlük kime uygulanacağı şimdiden belli. Tek parti politikaları da belli işte Çin ve diğerleri.
Hakkı arkadadaş önündeki örneklere bakarak geleceği anlatıyor
Sizde hayal dünyasından kendi kafanızdaki idalizmden çıkarsanız dünyayı çok farklı göreceksiniz.
Kuba niçin ABD de anbargosu kalkın diye gece gündüz uğraştı.
Evet kapitalizmden komünizme geçmek için ölü emek olan sermaye gerekiyor ölü emeğin birikmesi için canlı emek sömürülmesi gerekir canlı emek sömürüsü içinse işçilere baskı kurmak lazımdır.
Ha ne dersiniz yanlış mı söylemişim.
Rusyada yeniden devrim ne kadar gerekecekse kubada da aynısı olacaktır. Eski devrimler artık müzeye kalkacak o teorilerde tarih sayfalarına.
Göreceğiz kim haklı çıkacak keşke siz çıksanız ama mümkün değil.
Dünyaya teoriler yeniden yazılacak devrimler yeniden yapılacak ve zayıf halkara yeniden belirlenecek Artık kapitalizm robot çağına Yapay akla geçmiştir. Geçmiş teoriler buharlı makina ve elektirik çağı için yazıldı.
Hakkı Kubadaki tek partiden rahatsız olmaz Kubalılar rahatsız olacaktır.
Bu ileti en son hakkı
tarafından 22.04.2016- 23:07 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.