SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
Çin ekonomisi nereye?           (gösterim sayısı: 3.885)
Yazan Konu içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 11.434
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

37 kere teşekkür etti.
53 kere teşekkür edildi.
Konu Yazan: melnur
Konu Tarihi: 01.10.2013- 21:24


Çin ekonomisi nereye?

Korkut Boratav


Dünya ekonomisi nereye gidiyor? Beklentiler öncelikle en büyük iki ekonomide, ABD ve Çin'deki gelişmelere kilitlenmiş durumda. ABD'deki gelişmeler FED kararları aracılığıyla, spekülatif, sıcak sermaye hareketleri üzerinden dünyayı etkiliyor. Çin'in katkısı ise doğrudan reel ekonomi (dış talep, üretim) ile ilgili.

Bu farklılık iki ekonominin ithalata bağımlılık derecelerinden geliyor. National Bureau of Economic Research için yapılan bir araştırmada (Working Paper 16426) Çin'de üretimin ithalata bağımlılığı ABD'nin üç katı olarak tahmin ediliyor. Çin ekonomisi ABD'nin (yaklaşık) yarısı büyüklüğündedir. 2013'te büyüme hızlarının Çin'de yüzde 7.5; ABD'de yüzde 2.5 olacağı öngörülmektedir. Bu büyüme hızlarına sözü geçen katsayıları uygulayalım: 2013'te Çin'in dış dünyaya (kabaca) 200 milyar dolar katma değer taşıyacağı; Amerikan ekonomisindeki ılımlı büyümenin ülke dışında yaratacağı katma değerin ise sadece 50 milyar dolar civarında kalacağı öngörülecektir.

İşte bu nedenle Çin'in yakın geçmişte gerçekleştirdiği yüksek büyüme temposu, Afrika'nın, Güney Amerika'nın büyük ham madde üreticilerini (bu arada Avustralya'yı) belli ölçülerde ihya etti. İleri teknolojili yatırım malları ve girdilerde uzmanlaşan Japonya, G.Kore gibi sanayileşmiş Asya ülkeleri de Çin'in büyüme ivmesinden yararlandılar. Ve yine aynı nedenle Çin'in makro-ekonomik göstergeleri yakından izleniyor.

***

Geçmiş on yıl boyunca yüzde 11 civarında; önümüzdeki on yıl için de (yaygın öngörülere göre) yüzde 7.5'lik bir büyüme bilançosu... Dünya iktisat tarihinde benzerine pek rastlanılmayan bu başarımı açıklayan eski bir model vardır: Azgelişmiş bir ekonomide büyük boyutlu tarımsal nüfus fazlası, standart teknoloji uygulayan sanayileşmeye (kentlere) aktarılabilirse, büyüme hızı sermaye birikim oranına bağlı olur.

Çin'in özgünlüğü bu mekanizmanın abartılı boyutlarda (adeta sonuna kadar) kullanılmış olmasında yatar. Açıklayalım:

(1) Yatırım ve tasarruf oranlarında tarihsel rekorlar kırılmıştır.
Çin yeni yüzyıla milli gelirde yatırımların payını yüzde 40 eşiğinin üstüne çekerek girmiştir. Bu oran, giderek daha da artmış, yüzde 45 civarına yerleşmiştir.
20. yüzyılın benzeri sanayileşme deneyimlerine bakılırsa tarihsel bir rekor söz konusudur. 1929 sonrasındaki Sovyet planlaması, yatırım oranını yüzde 25-30 arasında hedeflemiş ve gerçekleştirmişti. Çin'le daha çok karşılaştırılan 1950 sonrası Japonya ve 1965 sonrası Güney Kore'de sermaye birikim oranlarının zirveye ulaştığı yıllarda yüzde 35-40 eşiği aşılmamıştı.

Çin ulusal tasarruf oranlarında da tarihsel rekorlar kırmıştır. Milli gelirde tasarrufların payı her yıl yatırımları aşmış; yüzde 50'ye yaklaşmıştır. Dış açık vermeden hızlı büyümenin ardında bu etken de vardır.

(2) Büyümenin ikinci ayağı: "Göçmen işçiler"
Yatırımların, yeni fabrikaların emek gücü talebini, her yıl kentlere gelen milyonlarca köylü karşılamaktadır. Göçü tetikleyen etken, ücretlerin kırsal gelirlerden yüksek olmasıdır. Göçmen işçiler kentlerde sosyal güvencelerden yoksun tutulmuştur. Ücretlerin önemli bölümleri bu nedenle tasarruf edilmektedir. İstihdamın işveren ve devlet üzerindeki maliyeti böylece düşmektedir. Çin'in rekabet gücü üstünlüğünün anahtarı buradadır.

Özel tüketim oranı da çok düşüktür; milli gelirin yüzde 35'i civarındadır. Ancak, kentsel/kırsal gelir farklarının ve hızlı büyümenin katkıları sayesinde tüketim düzeyinde her yıl yüzde 8 civarında bir artış sağlanabilmiş; toplumsal gerilimler bu sayede frenlenmiştir.

(3) "Azgelişmişlik eşiği" henüz aşılmamıştır.
Benzer bir sanayileşme sürecinden geçen Güney Kore'de nüfus fazlasının tükendiği ve sermaye birikim temposunun yavaşladığı tarihlerde (1995 civarında) ortalama emek verimliliği ve çok sayıda sosyo-ekonomik gösterge Batı ekonomilerine yaklaşmıştı. Çin, ekonomik yapısı ve üretkenlik bakımından 2013'te bu aşamanın uzağındadır.

(4) Modelin tıkanma olasılıkları gündemdedir.
"Yüksek yatırım, düşük ücretli göçmen işçilik, artan emek verimi..." Bu süreç on beş yıl daha sürdürülürse, Çin de otuz yıl önceki G.Kore gibi azgelişmişlik eşiğini niçin aşmasın?

İki önemli engel görünüyor: Birincisi demografik... Çin 1979dan beri evli çiftler için tek çocuk politikasını başarı ile uyguluyor. Faal nüfus düzeyi ("sınırsız" sanılan emek depoları) artık durma noktasına gelmiştir.

İkinci engel toplumsal ve politik... Göçmen işçilerin tabi olduğu yoğun sömürü mekanizmalarının sınırlarına gelinmektedir. Direnme eylemlerinin bir sınıfsal tepkiye dönüşmesini, ÇKP önlemek zorundadır. Aksi halde meşruiyet bunalımı gündeme gelebilecektir. Rekabet gücü önceliğine dayalı bir modelin sürdürülmesi sadece bu etkenlerle değil, dış dünyanın durgunlaşması nedeniyle de imkânsızlaşmaktadır.

Bu engeller aşılabilir mi? "Sistemik" veya birikim biçimi olarak hangi doğrultuda?

Çeşitli boyutlara açılan sorular. İleride ayrıntıyla tartışmak üzere...


http://haber.sol.org.tr/yazarlar/korkut-boratav/cin-ekonomisi-nereye-80385




Bu ileti en son melnur tarafından 01.10.2013- 21:30 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Yeni Başlık  Cevap Yaz



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 0 kişi görüntülüyor:  0 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör YPG nereye? melnur 1 4041 19.06.2017- 13:14
Konu Klasör Nereye gidiyoruz? umut 0 2585 04.06.2015- 11:25
Konu Klasör Türkiye nereye gidiyor? melnur 0 3367 19.12.2016- 09:52
Konu Klasör Marksist.org nereye koşuyor ? Geddark 7 5570 08.02.2015- 18:06
Konu Klasör Kürt siyaseti nereye? melnur 3 1968 08.12.2020- 00:33
Etiketler   Çin,   ekonomisi,   nereye
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS