Yalçın Küçük'ten gündem değerlendirmeleri: Doğan Avcıoğlu, Yakup Kadri ve Kılıçdaroğlu...
Prof. Dr. Yalçın Küçük, 27 Kasım'da ilk bölümü yayımlanan mülakatının ikinci bölümünde de gündeme ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. "Doğan Avcıoğluna karşı olanlarla Doğan Avcıoğlu anması yapılmaz. Bunlar ancak Akepenin memurluğunu yaparlar ve on beş yıl boyunca da yaptılar. Doğan demek ihtilal demektir, bunu bilin" diyen Küçük, Kılıçdaroğlu'na ilişkin, "Rüzgara bakıyor. Hep bir yanaşmadır" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Yalçın Küçük, tartışma konusu olan Doğan Avcıoğlu anmasına, Kılıçdaroğlu'nun adımlarına ve Meral Akşener'in partisine verilen desteğe ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
Deniz Hakan, Okan İrtem ve Barış Zeren'in sorularını yanıtlayan Yalçın Küçük'ün ilk bölümü 27 Kasım'da yayımlanan mülakatının ikinci bölümünü soL okurlarına sunuyoruz:
Yalçın Küçük: Deniz Hocam, bu kez ben başlayabilir miyim, şunu okumak istiyorum: İlk elçilik kapısından içeri girerken işte, hep bunları düşünüyor ve ayaklarımın geri geri bastığını hissediyordum. Bütün bu sihir ve bu keramet sahipleri arasında halim nice olacaktı? Meslektaşlarım kim bilir ne kadar toy ve bilgisiz bulacaklardı? Lakin, Tanrı'ya şükür, beş-on gün geçmeden bu üzüntülerimin ne kadar boşuna olduğunu anlamıştım. Nerede Talleyrand, nerede Metternich? Gölgelerinden bile eser yok. Meğer Tarihi Siyasi'nin fıkraları da Tevrat'ın kıssaları gibi birer masaldan ibaretmiş, diyesim gelmişti. Bu bakımdan dahi itiraf etmeliyim ki, diplomasi alemi hayatımın en büyük hayal kırıklıklarından birine sahne olmuştur. Çok acı ve çok açık olmalıdır.
Diplomatların ve bahusus sefirlerin ufukları o kadar daralmıştı ki, yarın vuku bulacak bir hadiseyi, önceden sezmek şöyle dursun, dün olmuş bir vakıanın mana ve mahiyetini tayinde bile zorluk çekerler. O hadiseyi veya o vakıayı mutlaka resmi bir ağzın kendilerine anlatmasını beklerler.
Deniz Hakan:Kimin anıları bunlar, Yalçın Hocam?
Y.K.: Yakup Kadrinin, Deniz Hocam. Yakup Kadri çaresizlik içindedir, ya bu deveyi gütmek ya da bu diyardan gitmek lazım geliyordu. Çok güzel, Tiran'dan başlayarak, Avrupa'nın başkentlerinde hep deve güttüler ve en son galiba, Tahran ve Bern sefiri oldular. Ne kadar cahil oldular, ben bilmiyorum. Bıraktılar.
Barış Zeren.: Yakup Kadri mi?
Y.K.: Evet. Yakup Kadrinin romanlarını bilir misiniz; Nur Baba'sı harikadır. Yaban ise roman mı, evet demek zordur, belki essay diyebiliriz, ama bir başka anlamda romandır. Kaç defa okudum. Şu cahillik dönemimde tekrar okumak istiyorum.
B.Z.: AKPyi izleye izleye cahilleştik, diyordunuz. Herhalde hâlâ bu anlamda kullanıyorsunuz.
Y.K.: Tabii, hep söyleyeceğim. Çok cahilleştik. Hepimiz cahilleştik. Ben zamanında Yakup Kadrinin Ulus'taki başyazılarını kaçırmazdım. Hep güzel yazardı. 1974 yılında bu dünyadan ayrıldılar. Öyleyse altmışlı ve yetmişli yıllarda Yakup Kadri'yi okuyordum. Eşi Leman, Murat Belge'nin halasıdır.
Peki, Yakup Kadri, monşer'ler arasında aptallaştı mı, mon cher, sevgili ve aziz, hariciyecilerin çok kullandıkları bir sözcüktür, birbirlerine monşer derler, ağır görünen hafif insanlardır, her zaman kendilerine göre süslü giyinirler, a la franga, hep şık olmaya çalışırlar ve hiç olamazlar, boğazlarında kaşkol eksik olmaz, hiç yakıştıramazlar. Peki Yakup Kadri oldu mu, bilmiyoruz. Artık araştırmak zordur ve belki Murat Belge'ye sormak gerek. Murat Belge'nin böyle bir sorudan hoşlanacağını sanmıyorum. Ancak benim sorunumdur.
Bakın ben Siyasalda okudum ve Siyasaldan çok hariciyeci çıkar. Ama ben hariciyeci olmadım. Neden olmadım, bir anlamda bunu İsmet Paşa'ya borçluyum. Bizde, çok çalışkanlar, siyasi şubeye girerler ve oradan hariciyeci olurlar. Okuldayken kendilerini ayrı tutarlar, okuldayken bir monşer havası takınırlar. Ben de öyle oluyordum, ancak Mülkiye'ye girdiğim zaman 1956, İsmet Paşa da konuşmaya ve muhalefete başladı. Doğan Avcıoğlu'nu, CHP araştırma bürosuna almıştı, Paşa zaman zaman Doğan'a gider, iktisat öğrenirdi. Biz de, ben ve bazen Hikmet, giderdik, İsmet Paşa'nın iktisat öğrenmesini izlerdik.
Sonra Planlama'dayken, Hikmet de oradaydı, yıllardır neredeyse hiç ayrılmadık ve Doğan'a giderdik. Ben çok giderdim, Hikmet eksik etmezdi. Biz böyle bir kuşaktık. Tartışırdık, yuvarlak masa toplantılarımız, açık oturumlarımız vardı. Yan yana oturur, birbirimizle kıran kırana tartışırdık.
Peki, Kılıçdaroğlunun cehepelileri o günleri bilirler mi, ne anlarlar Doğan Avcıoğlundan. Doğanın anma gününü bir cehepe toplantısı olarak düzenlemek size mi kaldı? Sizin 9 Mart ile ne ilginiz var, oraya Cehepe adına katılanlardan tek bir tanesi 9 Martı bilir mi; bakın, Doğan Avcıoğluna karşı olanlarla Doğan Avcıoğlu anması yapılmaz. Bunlar ancak Akepenin memurluğunu yaparlar ve on beş yıl boyunca da yaptılar. Doğan demek ihtilal demektir, bunu bilin.
Bu dönem Şahane Altmışlı Yıllardır, yükseliyorduk ve öğreniyorduk.
Ama Deniz Hocam, akepe ile birlikte artık kendimi aptallaşmış duyuyorum. Cahilleştiğimden kuşku duymuyorum. Bildiğim dilleri daha az biliyorum. Ayrıca dil öğrenmem daha da zorlaştı, farkındayım. Neden aptallaştım ve neden cahilleştim, bunu önce pek merak ettim. Hep merak ediyorum.
Ve korkuyorum, aptal hep tembeldir. Tembel pistir, pis olmaktan ve pislikten korkuyorum.
Güzel, ancak neden aptallaştığımı biliyorum ve son on beş yıldır, belki 2001 yılından bu yana hep akepe'ye baktım, bi-şi demediler ve ben hep baktım, bi-şi çıkarmak istiyordum. Hep akepe'yi çözmeye, anlamaya çalışıyordum, belki çok basit bir problemdir. Ama hep akepe'ye baktım, sanki kafamı taktım, hep baktım ve hiç çalıştırmadım ve aptallaştım. Çok açıkça on beş yıldır ve belki on altı, hep akepe'ye bakmak beni aptallaştırmıştır. Şu anda, okuduklarımı anlayamıyorum.
Biz hepimiz aptallaştık.
Baktık, hep aynı sözleri tekrarladık. Farkında olmadan aklımızı durdurduk. Aklımızın çözeceği bir problem yok, öyleyse tek yol aptallaşmaktır. Sanki hep aynı duayı ettik. Görüyoruz ve artık Tayyip Bey de yeni bi-şi söylemiyor. Ve hepimiz aptallaşıyoruz.
Okan İrtem.: O zaman belki muhalefetin de sorunu buradadır. Bu kadar etkisizlik anormal.
Y.K.: Efendim, bunlar muhalefet değil!.. Şafak Pavey, ne güzel kızdı, iki dönem milletvekili yaptık, üstelik meclis'e başkan yaptık, neden yaptık, hiç sormadık; meclis nasıl idare edilir, hiç mi hiç bilmiyordu ve yuh demedik, sormadık. Sonra kız bıraktı gitti, kimseler neden gitti, demediler. Gitti, gidiş o gidiştir. Yoksa hepten aptal mıyız.
Dünyamızdan bir Şafak geçti.
Dünyamızdan neler geçti.
Bir de Aytun Çıray var, aldık, saylav yaptık, bir daha yaptık. Kimdir ve neden yaptık ama biz aptalız, sormayız. Cehepe'in önemli komisyonlarının başına getirdik. Biz hepimiz aptalız, neden getirdiğimizi merak etmedik. Doktormuş, hukuk komisyonlarına baş yaptık, hiç sormadık. Sonra bir gün bana bir yazım üzerine telefon etti, kayıtları devlette vardır. Bana ne dedi, biliyor musunuz Deniz Hocam?
D.H.: Yanlış hatırlamıyorsam, Ağar değil, Demirel ekibinden olduğunu söylemişti.
Y.K.: Evet, efendim. Beni Demirel yetiştirdi dedi, çok güzel; ve sonra beni Kemal Kılıçdaroğlu aldı, elimden tuttu milletvekili yaptı, dediler. İyi ki bunu dediler ve ben de Kemal bunu yaptıysa siz Cumhuriyetçi değilsiniz, dedim. Gittiler.
Aytun Bey, benim bildiğim kadarıyla Demirel'den Mehmet Bey'e, Mehmet Bey'den Karabulut'a ve oradan da Faşige Meral'a gittiler.
D.H.: Güzel trafik. Kılıçdaroğlu CHPyi Cumhuriyetle de, Halkla da, Parti ile de ilgisi olmayan isimlerle doldurdu. CHPlilerin buna itirazı yok mu, anlamak zor.
Y.K.: Deniz Hocam, kimse sormuyor, nereden geldin, nereye gidiyorsun demiyor. Aptal, tembel ve pisiz artık. Faşige'nin yanına oturdular, güzel, faşige resmi adıdır, Çiller'den içişleri bakanı oldu, ve aman allah, yıktı ve o sırada resmen faşist ve cinsi nedeniyle faşige adını bihakkın koydular. Nerede ise, söz gelişi, erkekleri bile dövüyordu ve şimdi Meral Hanım'dır ve bihakkın hanımdır. Kadın kadın yürüyorlar ve bazen de sallanıyorlar.
Partileşirken bir de gömlek değiştirdiler, artık ülkücü değiller. Demirel'in tatlı bir ahfadı ön planda, Ayfer Hanım ve Aytun Bey varlar, semboldürler. Demirel'in elini sıkmışlar, artık renk renktirler. Ümit Özdağ ve Yusuf Hoca ise figürandır. Koray Aydına gelince, geçen akşam bir ülkücü arkadaşımla da beraberdik, kalabalıktık, Koray Aydın bilmiyor dediler, olsuun, parası var ya ve parası çoktur.
Ben Meral Hanım'ın görevini çizdim, bir, Erdoğan'ı muhalefete almak ve Kılıçdaroğlu'nu politikadan tard etmek. Yapabilir mi, tüsiad ve büyük sermaye destekliyorlar; peki yapar mı, eğer destekçileri yapmak isterlerse...
Deniz Hocam, geçen de siz mi söylediniz, bu Aytun Bey'i Sözcü Gazetesi, Aydın Doğan ve kolları Uğur Dündar pek desteklediler. Hep mülakat yazdılar. Hep parlatmaya çalıştılar.
Amma hiç ama hiç Şükrü Elekdağ kadar parlatmadılar. Şükrü mü, bilge diplomat dediler ve cahiliye dönemindeyiz. Siz, Uğur Bey, bilge ne demektir, hiç biliyor musunuz. Bilmeden bilge diyorsanız, siz bir cahilsiniz.
O.İ.: Ben de Yakup Kadri nereye bağlanacak, diyordum.
Y.K.: Buraya bağlanacak Okan Hocam, buraya. Önümde Büyük Türkçe-Sözlük var, Vahid Moran'ındır, bu işte üstattır ve savant, erudite karşılığını vermektedir, savant Fransızca ve erudite İngilizcedir. İkisi için bilgin ve alim karşılığını okuyoruz. Demek, Şükrü bir bilgin ve alim durumundadır. Türk Dil Kurumu'nun sözlüğüne bakıyoruz ve çok sağlam bilen ve bildiğini kendisi ve başkaları için en yararlı şekilde kullanabilen kimse, hakim deniyor, bunu da öğreniyoruz. Güzel, Dil Kurumumuz uzatma kullanmamaktadır. Bu hakim, o hakim değildir. Birinde a uzatılır ve diğerinde iyi uzatırız. Birisi yargıç ve diğeri allame ya da bilge anlamındadır. Demek ki, bu cahil Uğur Dündar, Şükrü'yü bir allame yapmaktadır.
Şükrü Elekdağ'ı Kazgan'da, okul dergimiz, çizdiler mi bilmiyorum; benden önceki sınıflardan olmalıdır, ben Siyasal'da adının önemsendiğini duymadım. Siyasal'da adı Boksör Şükrü'dür ve hem boksör ve hem de diplomattır; öyleyse bir bilgisiz adamdır. Bilge boksör kara cahile çok yakındır.
Çok güzel ve nasıl büyükelçi oldular. Ve bu soruyu yanıtlamak için Turan Güneş'ten bahsetmeliyim. Ben severim, eksantrik bir adamdır ve hiç chp'li olmamıştır, diyebilirim. Bir, Paris'te okumuştur ve TKP'ye kayıtlıdır; bu eski Türkiye Komünist Partisi'dir. İki, Türkiye'de ise Demokrat Parti'ye katılmıştır, Bayar'ın ve Menderes'in Partisi'dir. Sonra Hürriyet Partisi'ne girdiler, hiç CHPli olmadılar. Üç, Turan Güneş TKPye girerken CHP vardı, Demokrat Parti'ye girerken de CHP vardı, Hürriyet Partisi'ni kurdukları zamanda da CHP vardı; hiç girmediler ve sonra, Demokrat Partiye karşı bir ittifak düşüncesiyle CHPye iltihak ettiler. Dışişleri bakanı oldular.
Turan Güneşin damadı Sencer Ayata'dır. Karabulut CHP'nin başına konunca, ilk ziyaret ettiği isim Sencer Ayata idi, o zamanlar tanımıyorduk, şimdi tanıyoruz, bir Cumhuriyet hainidir. Kılıçdaroğlu bilerek çağırmıştır ve iki dönemdir CHP karşıtı olarak CHP milletvekilidir. Galiba CHP karşıtı olduğunu açıkça da ifade etmektedir.
Karabulut sadece cumhuriyet düşmanlarını chp'ye almıştır.
İşi, cehepe'yi bozmaktır. Bir bozguncudur.
Sencer Ayata da bir cehepe düşmanıdır.
D.H.: Sizce Kılıçdaroğlu'nun AKP dönemi sona eriyor mu? Henüz AKPye soluk borusu olmaktan vazgeçmiş değil, her yerin sallandığı şu ortamda dahi ciddi bir muhalefetini göremiyoruz ama bir yandan da Amerikanın Erdoğanın üstüne gitmesi ile birlikte, o da gık çıkarır ve bir de İyi Parti'ye yanaşır oldu. Ne dersiniz?
Y.K.: Deniz Hocam, siz de görüyorsunuz, rüzgara bakıyor. Hep bir yanaşmadır.
Şimdi Uğur Dündar'ın yazdığı gazete de İyi'yi desteklemektedir. Saygı Bey'in yazıları bunu göstermektedir.
Turan Güneş, Dışişleri Bakanı iken, bir gün ansızın Boksör Şükrü'yü Washington'a büyükelçi atadığında Bülent Bey çok şaşırmıştı. Şaşkına döndüğünü hatırlıyoruz. Boksör Şükrü'nün bu en büyük diplomatik göreve gelmesi işte böyledir.
Boksör Şükrü'nün meddahı pastacı Uğur Dündar'dır, bir ara gazetecilikten ayrıldığı zaman, Yeşilyurt ya da Yeşilköy'de pastacılık yapmıştı. Bunu daha sonra yazmak üzere, şimdilik burada bırakıyorum.
İzin verir misiniz, şimdi Mektebi-Mülkiye'ye ve Planlama'ya geliyorum. Planlama 1960 yılında ve 27 Mayıs'tan hemen sonra kuruldu. Mülkiye'ye 1956 yılında girmiştim, o sırada hemen hemen sadece Mülkiye'ye sınavla giriliyordu, ben girişte birinci olmuştum. Öyle girmek birdenbire şöhret olmak demektir, radyo haber olarak veriyordu ve gazeteler yazıyordu. Girer girmez Taner Timur'la tanıştım, Taner de benden önce Siyasal'a birinci girmişti, numarası bir idi, hemen arkadaş olduk. Taner bana rehberdi, klasik müzik severdi, aydın olmak klasik müzik sevmekti, Taner öğretti. Şimdi İbranice öğrendiğim okulum olan Dil Tarih'te o zamanlar Üniversite Konserleri vardı, hiç kaçırmazdık, yer bulamazdık. Özgen Acar herkesten önce gider hepimize yer tutardı. Taner dil bilirdi ve yeni diller öğrenirdi, ben de Taner ne yaparsa yapardım. 1956 yılında, Turan Feyzioğlu bakanlık emrine alınınca eylem yaptık, o sırada isyan dediler, Taner ile beraber, ikimizi de Fakülte'den uzaklaştırdılar.
Sonradan Taner asistan oldu, ben de asistan olmak istiyordum. Sadun Aren'i seviyorduk, iktisat öğretiyordu, asistanı olmak istediğimi söylemiştim. Fakülte'deki hocalar istemiyorlardı, Menderes Fakülte'yi sevmiyordu ve bir de beni alarak hedef olmak istemediler. Ben ise yavaş yavaş öğrenci lideri olmuştum. Ankara Üniversitesi Talebe Birliği'ne girmiştim, ikinci başkandım. Sonra birinci başkanı tard ettim ve başkan oldum. Sonra Türkiye Milli Talebe Federasyonu Kongre Başkanı oldum. Menderes gençliği elde etmek istiyordu, büyük savaş vardı. İki yıl boyunca gençlik savaştaydı, sanki bilmediğimiz bir devrimin provasını yapıyorduk. İlk ölüleri bu zamanda verdik. Polisler beni çok dövüyorlardı; yumruklarla bir kenara atıyorlardı. Sık sık burnumu kırmayı denediler.
Birkaç gün önce Hikmet Çetin ile bir akşam yemeğindeydik, Tanju Paşa, Hamdi Üstad da vardı, maaileydik. Hikmet o günleri çok iyi hatırlıyor, bizimle aynı dönemde Siyasaldaydı. MTTB gericilerin elindeydi. Biz Türkiye Milli Talebe Federasyonu idik. Asıl olan bizdik, diğeri küçük ve kontrol edilebiliyordu, Menderes polisleri onlardan yanaydı. Bumin Yaman, yaman ve iri yarı bir polisti; önceki gece Hikmet, Bumin'in beni dövmesini de anlattı. Sanki polis dayağı arsızı olmuştum. Hikmet İsmail Kahraman adamlarıyla seni dövmeye teşebbüs etti, püskürttük, diyordu.
B.Z.: Şu anki Meclis Başkanı İsmail Kahraman, herhalde.
Y.K.: Evet, Barış Hocam. İsmail Kahraman şimdiki meclis başkanıdır, bize karşı olduğunu hatırlıyorum, Menderes kuvvetleri destekliyordu. Hikmet çok iyi hatırlıyor, ben de tekrar dinlemek istiyorum. Dayak, dayaktır.
O.İ.: İsmail Kahraman daha sonra, 60lı yıllarda MTTB başkanlığı da yaptı. O yıllardan itibaren ilericilere karşıydı, saldırıyordu ve açıkça islamcılığı savunuyordu. Hiç değişmemiş görünüyor.
Y.K.: Öyledir ve işi gericiliktir. Güzel, devam edelim. Siyasal Bilgilerde iyi tanınıyordum. Ama bir gün okulda sınıf arkadaşım Özer, bir bakanın oğluydu, Yalçın Küçük komünist demişler, canım sıkıldı.
D.H.: Neden sıkıldı canınız?
Y.K.: Çünkü o zaman ben komünizmi bilmiyorum ve bir kampanya açıyorlardı. Özeri arayıp bulmuştum, sütunlu salonda, Benim komünist olduğumu nasıl biliyorsun dedim. Şaşırdı, Abi çok çalışkansın, zekisin, komünistler zeki ve çalışkanlardan çıkıyormuş, ne bileyim abi dediler. Özer çok iri yarıydı, böyle deyince bıraktım.
Bizim zamanımızda yalnızca zeki ve çalışkan olana komünist diyorlardı. Biz komünist idik. Pek çalışkan ve çok zeki idik. Suçumuz var. Üniversiteye birinci giren komünisttik.
Aydın Yalçın Amerika'dan dönmüştü, Milli Birlik Komitesi onu İş Bankası yönetim kuruluna almıştı. Aydın Bey Amerika'dayken mektuplaşmıştık, Taner ile birlikte görmeye gittik. Ulus'taydı yeri, konuştuk, ben mi sordum yoksa Taner mi, ezan ne olacak dedik, Türkçe ezan istiyorduk. Aydın Bey komitede önemli bir adamdı, bir tür kem-küm ettiler. Canımız çok sıkıldı.
Ben içimden devrim'e karar verdim.
O.İ.: Ama bu daha geç bir dönemde oldu sanırım, akademiye girişiniz ve SSCB endüstrileşmesi üzerine çalışmalarınız daha sonraki yıllardaydı. 60ların başlarında DPTde olduğunuzu söylemiştiniz.
Y.K.: Tabii öyle. Ama ilk istediğim yer Planlama değildi. Önce ben de Taner gibi asistan olmayı düşünüyordum. Ancak hocalarım Menderes'in baskısını düşünerek pek oralı olmuyorlardı. Ama Sadun Bey'i istiyordum, Menderes düştükten sonra bir gün Sadun Aren, Yalçın, Planlama diye bir teşkilat kuruluyor ve ben iktisat daire başkanı oluyorum, gel, birlikte çalışırız dediler. Benden peki cevabı çıktı. Ancak sonra Sadun Aren'i komünist saydılar ve almadılar. Beni aldılar. Yalnız müsteşar beni model hazırlayan şubenin başına getirmek istemişti ve komünisttir deyip sorun çıkardılar. O sırada Müsteşar Memduh Aytür idi, yazın demişler, yazılı reddetmelerini istemiş, yazamamışlar. O nedenle çok genç bir yaşta, Planlama'da daire başkanı oldum.
İlk müsteşar Şinasi Orel'di. Kurmay albay idi. İkincisi Osman Nuri Torun; hakiki bir beyefendi, Siyasal'dandır. Sonra Ziya Müezzinoğlu, o da Siyasaldandı, Maliye'den ve hükümete yakındı, sonradan da Memduh Aytür müsteşar oldu, millici ve çok yüksek bir teknisyendi, beni çok iyi çalıştırdı ve bazen bana Yalçın, kime oy vereceğim, bilemiyorum diyordu. CHP'yi beğenmiyordu ve TİP'e mi oy verecek, hayır, henüz yüksek devlet adamları sosyalist bir partiye oy vermekten çekiniyorlardı. Tereddütleri vardı.
Necat Erder Siyasal'dan, çok hoş ve enteleküel birisiydi, Sosyal Planlama'nın başındaydı, Atilla Karaosmanoğlu yine Siyasal'dandır ve Ayhan Çilingiroğlu, mühendis, hep birlikte çok güzel çalıştık. Çok yeni işler yaptık. Sonra aramıza Atilla Sönmez katıldı, Fransa'dan iktisat doktorası yapmıştı, çok büyük katkıları oldu. Ne güzel günlerdi. Ayhan hariç hepsi göçtüler. Hep özlüyorum.
O.İ.: Cahilleşmeden önceki tarihimiz bu diyorsunuz. Tabii bu yıllar aynı zamanda Türk aydının yükseliş yılları. Ama İsterseniz bu dönemi, Planlama yıllarını ve DPTnin bitirilişini bir sonraki kısımda konuşalım.
Y.K.: Tabii tabii, bunlar anıdır ve her zaman anlatırız.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.