Türkiye Komünist Partisi, Cumhuriyet'in kuruluşunun yüzüncü yılını İzmir'de kitlesel bir açık hava etkinliğiyle selamladı.
Türkiye Komünist Partisi (TKP), bu akşam İzmir Bornova'da Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nda Cumhuriyet'in 100. yıldönümü vesilesiyle büyük bir halk buluşması düzenledi. 100. yıl kitlesel bir açık hava etkinliğiyle selamlandı.
Etkinliğe katılan gazeteci Merdan Yanardağ, 5 Ekim'de hapisten çıkmıştı. Yanardağ, "Merdan Yanardağ'a haksız geçirdiği hapis günlerinin ardından bir kez daha geçmiş olsun diyoruz. Baskılar, cezalar, tehditler bu halka da gazetecilere de boyun eğdiremiyor, eğdiremeyecek. Hoş geldiniz Merdan Yanardağ, birlikte yan yanayız, şimdi daha güçlüyüz" mesajıyla selamlandı.
Bu yıl TKP ev sahibinde Türkiye'de gerçekleşen 23. Uluslararası Komünist ve İşçi Partileri toplantısına katılan delegeler de etkinlikte yerini aldı.
Etkinlik, Birinci Dünya Savaşı'nın çıkışını, Rusya'daki Ekim Devrimi ve tüm dünyada işçi sınıfının ayağa kalkmasını ve 1919'da başlayan Kurtuluş Savaşı'nı, Mustafa Suphi'nin ağzından Türkiye Komünist Partisi'nin kuruluşu tiyatro, müzik, şiir ve danstan oluşan bir performansla başladı.
Okuyan: 'AKP'den özgürlük ve demokrasi beklemek ya aptallık ya ihanetti' Ardından, TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan söz aldı. Okuyan, katılımcılara, "Size iki soru: Yüzyıl sonra geldiğimiz noktadan, ülkemizin halinden mutlu musunuz? Peki, Türkiye'yi aydınlığa çıkarmaya kararlı mıyız? Bu sorulara verdiğimiz yanıtlar, hepimizin aynasıdır. Bir yeniden kuruluş ve kurtuluş iradesidir" dedi.
Okuyan, Birinci Dünya Savaşı'ndan 12 Eylül sonrasına kadar Türkiye ve dünyanın tarihini anlatan sahnedeki sunuma işaret ederek, "Süregiden bir karanlığı size hatırlatmaya gerek duymadık, AKP'ye kadar getirdik. AKP'nin kendisi, bir sürecin sonucudur. CIA ve NATO destekli darbeler yaptılar, gençleri öldürdüler, işçi sınıfının örgütlenmesinin önüne engeller çıkardılar, yalan ve iftiranın her türünü denediler. Bir açıdan başardılar, solu, geçici olarak gerilettiler. Ama kendi adlarına mutlak olarak başarısızlar. Ülkeyi istikrar kavuşturamadılar. Çalkantısız tek bir yılımız yok" dedi.
Okuyan sözlerine şöyle devam etti:
"1923 yılında cumhuriyet kurulduğunda halkın heyecanı ve umudu bambaşkaydı. O halde ne oldu da bu hale geldik? Ne oldu da ülkemiz, halkımız için hep baş aşağı gitti? Birilerine göre Türkiye şahlanıyor, 'Türkiye yüzyılı'ndan söz ediyorlar. Türkiye eğer tarikatlarsa, rantçılar, uyuşturucu baronları, holding patronlarıysa, evet, Türkiye onlar için şahlanıyor. AKP'nin en büyük başarısı, işte bu yıkım ve çürümeyi başarı olarak pazarlamalarıdır."
“Türkiye’de laikliği savunmadan, özelleştirmelere geri durmadan, AKP’ye karşı olmadan solcu olamazsınız diyorduk, bize ‘Laikliği savunmak size mi kaldı’ diye soranlar vardı” diyen Okuyan, AKP sayesinde faşizmin sarsılacağını iddia edenleri, AB’yi ilerleme olarak görenleri, özelleştirmelerle özgürleşeceğimizi iddia edenleri, AKP’den Kürt sorununu çözmesini bekleyenleri hatırlattı.
''TKP çağı anlamıyor' diye ahkam kesenler yıllarca AKP'ye yardım etti' TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan konuşmasında TKP Yunanistan'da seçimleri kazanınca Syriza'yı desteklemediğinde, ABD'de Biden seçildiğinde savaş geliyor diye uyardığında Syriza'yı solcu, Biden'ı demokrat görüp TKP'yi çağı anlamamakla suçlayanlara değinerek "TKP çağı anlamıyor diye ahkam kesenler oldu. Bunlar arsız, utanmazdır. Yıllarca AKP'ye yardım ettiler sonra 'saray rejimi, saray rejimi' diye tutturdular" dedi.
'Sınıf gözlüğünü çıkarırsanız, AKP'de devrimcilik görürsünüz' Okuyan, "Konuştuklarımızdan iki temel sonuç çıkıyor" dedi:
Birincisi, örgütlü olmak ve sağlam bir programa sahip olmak, aklınızı koruyor. TKP'nin 20 yıllık AKP döneminde temel bir konuda yanılmamasının kaynağında bu var.
İkincisi, her meseleye sınıfsal açıdan bakmak gerekiyor. Sınıf gözlüğünü çıkarırsanız, AKP'de devrimcilik görürsünüz; sınıf gözlüğünü çıkarırsanız TÜSİAD denen sermaye örgütünde çağdaşlık ve demokrasi görürsünüz; sınıf gözlüğünü çıkarırsanız Kürt sorununun çözümünde emperyalizmi müttefik görürsünüz; sınıf gözlüğünü çıkarırsanız burnunuzun ucunu göremezsiniz.
Okuyan, "İster tutucu deyin, ister sekter deyin, ister saplantılı deyin. TKP meselelere sınıfsal bakmaya devam edecek" vurgusunda bulundu.
TKP Cumhuriyet'in 100. yılı için Ankara, İstanbul ve İzmir'de yürüyecek
Türkiye Komünist Partisi, Cumhuriyet'in 100. yılı için Ankara, İstanbul ve İzmir'de yürüyecek.
Türkiye Komünist Partisi (TKP), "Sosyalizm için, Cumhuriyet için YÜRÜYELİM!" paylaşımı yaparak 28 Ekim'de saat 19:00'da yürüyecekleri noktaları paylaştı.
Yapılan açıklamada, "Bu ülkeyi holdinglerin ve tarikatların elinden alacağız!" denildi.
TKP'nin yürüyüş gerçekleştireceği noktalar şöyle:
Ankara’da Yüksel İnsan Hakları Anıtı’ndan Sakarya Caddesi’ne,
İstanbul’da Şişli Cevahir AVM’den Harbiye Askeri Müze’ye,
İzmir’de Alsancak Penguen Kitapevi’nden Gündoğdu Meydanı’na
TKP'den üç büyük ilde yürüyüş: 'Cumhuriyeti yeniden ayağa kaldıracağız!'
İstanbul, İzmir ve Ankara’da binlerce kişi Türkiye Komünist Partisi'nin çağrısıyla cumhuriyet için, sosyalizm için yürüyor.
Türkiye Komünist Partisi'nin "Cumhuriyet İçin, Sosyalizm İçin Yürüyelim" çağrısına kulak veren binlerce kişi bu akşam üç büyük ilde bir araya geldi. İstanbul, Ankara ve İzmir'de saat 19.00'da toplanan yurttaşlar "Cumhuriyeti Yeniden Ayağa Kaldıracağız" iddiasıyla yürüdü.
'Bu kez yıkılmayacak olanı kurmak için ayağa kalkacağız!' İstanbul'da Cevahir AVM önünden Harbiye Askeri Müzesi'ne gerçekleşen yürüyüşte kitleye seslenen TKP PM üyesi Gizem Batı Ayaz "Evet 100 yıl önce yaptık, yoksul halk ayağa kalktı ve kaderini eline aldı, imkansız denileni yaptı, saraya, emperyalizme karşı bu topraklarda yeni bir tarih yazdı, Cumhuriyet’i kurdu! Umutsuzluğa yer yok bu topraklarda! Şimdi yeni bir kuruluşa emekçilerin kurtuluşuna ihtiyacımız var! 100 yıl önce yaptık yine yaparız! Bu kez yıkılmayacak olanı kurmak için ayağa kalkacağız!" diyerek yeni bir Cumhuriyet çağrısında bulundu.
Yürüyüşte konuşma yapan TKP PM üyesi Ahmet Dinçel Türkiye’de düzen değişikliğini erteleyerek günü kurtarmanın imkansız olduğunu belirterek devrim ve sosyalizm fikrini güncel tutarak, yaygınlaştırarak, örgütleyerek kurtuluşun yakınlaştırılacağını vurguladı.Tiyatro oyuncusu Metin Coşgun, büyük şair Nâzım Hikmet'in Kablettarih şiiri ile yürüyüşe destek verdi.
'Meydan okuyoruz bu karanlık düzeninize' Ankara'da Yüksel İnsan Hakları Anıtı'ndan Sakarya Caddesi'ne gerçekleşen yürüyüşte TKP MK üyesi Ali Ufuk Arikan konuşma yaptı. Cumhuriyet'in tasfiyesinde AKP kadar CHP'nin de payı olduğunu vurgulayan Arikan "Meydan okuyoruz bu karanlık düzeninize, bu sömürü düzenine. Elbirliğiyle tasfiye edip üzerinde tepindiğiniz Cumhuriyet fikrini bir kez daha ayağa kaldıracağız, söz veriyoruz ayağa kaldıracağız. O fikir emekçilerin elinde yükselecek söz veriyoruz. Daha geçtiğimiz günlerde bir KYK yurdunda kaybettiğimiz kardeşimizin anısına söz veriyoruz. İnsan hayatını hiçe sayan, gençleri, çocukları, emekçilerin yaşam hakkını bile ortadan kaldıran bu düzeni, bu patron düzenini yerinden edeceğiz" diyerek Zeren Ertaş'ı andı.
Ankara
'Bu ülkeyi holdinglerin ve tarikatların elinden alacağız' İzmir'de Alsancak Penguen Kitabevi önünden Gündoğdu Meydanı'na gerçekleşen yürüyüşte konuşma yapan TKP MK üyesi Savaş Sarı bugün Cumhuriyet'i kutlama yarışına giren holdinglerin Cumhuriyet'e ait bütün değerlerin bitirilmesindeki baş sorumlulardan olduğunu vurgulayarak "Bu ikiyüzlülüğe, bu çirkinliğe Cumhuriyet'i yeniden ayağa kaldırarak cevap vereceğiz" dedi. Bugün ülkemizde laik eğitimden bahsedilemediğini belirten Savaş Sarı "Sermaye düzeninin tarikatlarla el ele çocuklarımızı bilimsellikten uzak gerici bir eğitime teslim etmesinin, ÇEDES projelerinin, devlet yurtlarında yemeklerden zehirlenen, asansörde ölen gençlerimizin hesabını mutlaka soracağız" dedi.
Coşkuyla yürüyen binlerce kişi "Kahrolsun Saltanat Yaşasın Cumhuriyet", "Gençler Yaşasın, Yaşasın Cumhuriyet", "Şeriata, Faşizme, Karanlığa Geçit Yok" ve "Laiklik İçin Ayağa Kalk" sloganları attı.
Cumhuriyete sahip çıkanlara bin bir türlü yafta ve iftira yakıştıranları, halkların kurtuluşunu Emperyalizmin kucağında arayanları okuyorum günlerdir. Anlamaya, anlamlandırmaya çalışıyorum.
ENGİN SOLAKOĞLU
(...)
Hiçbir halk ve toplum yekpare değil elbette. 100 yıllık Cumhuriyetin yarattığı kaşıntıyı bir türlü gideremeyenler de var. Çekingen saltanatçı, hilafetçi tayfadan ya da karanlıkla beslenip büyüdükleri için yaşadıkları mağaraya Cumhuriyetle gelen aydınlıktan rahatsız olanlardan söz etmiyorum. Ümmet derken zimmet düşünenlerin durduğu yer belli.
1923’te “liberal” ya da “radikal” demokrasi kurulmamasını yapısal eksiklik olarak yorumlayanlar, Cumhuriyeti tarihsel hata, Lozan’ın halkların cenaze töreni olarak görenleri, ülkesine, Cumhuriyete sahip çıkanlara bin bir türlü yafta ve iftira yakıştıranları, halkların kurtuluşunu Emperyalizmin kucağında arayanları okuyorum günlerdir. Anlamaya, anlamlandırmaya çalışıyorum. İtiraf etmeliyim ki başaramıyorum.
Büyük Fransız Devrimi’nin başlangıç tarihi 1789 kabul ediliyor. İlan edilen ilk Anayasa Meşruti Monarşi öngörüyordu. Devrimden tam üç yıl sonra Kraliyet ve o anayasa ilga edildi ve Birinci Cumhuriyet kuruldu. Fransız halkı bizden daha uyanık davrandı ve düşmanla işbirliği yapan Kral 16. Louis’yi firar ederken yakalayıp dünyadaki anlamsız varlığına son verdi. Devrim, devrimciler ve devrimci görünen karşı devrimcilerin amansız mücadelesiydi aynı zamanda. Devrimden beş yıl sonra Yurtsever Devrimci Robespierre idam edildiğinde emekçi halk kaybetmişti. Cumhuriyet aslında o gün öldürülmüştü.
Devrim ve keskin kanlı bir süreçti. Vendée ve Brötanya’da ayrıcalıkları ellerinden alınan Aristokratların, kendi Monarşisi için titreyen İngiltere’nin ve Kilisenin kışkırttığı köylüler ayaklandı. Fransa’nın batısında yaşanan iç savaş 1791’den 1800’e kadar aralıklarla devam etti.
Brötonlar Fransızlar’dan farklı bir halktı ve Keltçe kaynaklı başka bir dil konuşuyorlardı. Kraliyet dönemi boyunca eğitim ve refahın uğramadığı, aristokratlar ve Kilise’nin boyunduruğunda yoksul, cahil bırakılmış bir bölgeydi. Uzatmayalım, ayaklanma bastırıldı. O dönemde bir yandan Devrim’i boğmak niyetindeki dış düşmanlarıyla boğuşan Paris, ayaklanmayı bastırmak için son derece sert yöntemler kullandı. Giyotin hiç durmadı. Sadece Brötanya’da yaşlı, çocuk, kadın erkek demeden 100 binden fazla insan öldürüldü. O dönem bölgenin toplam nüfusu 2 milyon tahmin ediliyordu. Fransız Devrimi Brötanya ayaklanmasını uzun yıllar affetmedi. Bröton dili yasaklandı, kullananlar kovuşturuldu. Buna karşılık bölgede okullaşma ve Fransızca öğretimi bir türlü yaygınlaşmadı. Öyle ki, Birinci Dünya Savaşı başladığında askere alınan yüzbinlerce Bröton gencin büyük bölümü Fransızca verilen komutları anlamadıkları için kitleler halinde can verdiler. Brötonca eğitiminin tam anlamıyla özgür bırakılması ve yaygınlaşması için 1970’li yılları beklemek gerekti.
Fransız Devrimi, Bröton halkına, kültürüne hiç de iyi davranmadı, hatta tümüyle ortadan kaldırmaya çalıştı. Bugün birilerinin taktığı gözlükleri takıp hikmet yumurtlamaya kalkarsak Devrim’in sayısız insanlık suçuna imza attığını söyleyip kenara çekilebilir, toptan mahkûm edebiliriz.
Peki bütün bunlar Büyük Fransız Devrimi’ni tarihsel bir hata saymamız için yeterli bir gerekçe midir? O devrim, Marx’ın ilk Komünist Devrimci kabul ettiği Babeuf’ü hapse attı, kurşuna dizdi. Robespierre’e, Marat’ya ve onların kurduğu Cumhuriyet’e bunun için sövüp saymalı mıyız?
Fransız Devrimi Bröton halkını ezip geçerken bir yandan da dünyanın her yerinde ezilen haklara esin kaynağı oldu. Macar isyancılar da Bulgarlar da İstibdada karşı dağa çıkan Resneli Niyazi ve arkadaşları da Devrim’in marşı La Marseillaise’i direnişlerinin bayrağı yaptılar. Büyük Fransız Devrimi, Komün hareketinin de hazırlayıcısı oldu, Güney Amerika’daki Bolivar hareketinin de Ekim Devrimi’nin de Türkiye Cumhuriyeti’nin de.
Mustafa Kemal yüz yıl önce bir Cumhuriyet kurdu. Cumhuriyet bir sürü yanlış yaptı. Kürt halkına hiç de iyi davranmadı. Buna karşılık Kürtler de dahil bu topraklarda yaşayan bütün halklara vatandaş olmayı, hakkına razı olmamayı, entarili, sarıklı sahtekarların her dediğine inanmamayı öğretecek bir yapının temellerini attı. Bu süreçte kimimiz daha çok, kimimiz daha az öğrendik. Cumhuriyet yeterli değildi ama gerekliydi. Cumhuriyet kurulurken bu ülkede yine Komünistler, Sosyalistler vardı. Kovuşturuldular, öldürüldüler. Cumhuriyet bir yandan bunu yaparken, kurduğu ve yaygınlaştırdığı eğitim sistemiyle, dayattığı evet dayattığı Laiklik’le karanlığa boyun eğmemenin, solun toplumsallaşmasının da yollarını açtı. Kimilerinin sabah akşam yinelemeyi marifet saydığı “Coğrafya kaderdir” sakızının saçmalığını kanıtlayan bir toplum yarattı.
Ben bugün Cumhuriyetin 100 yılını, yaşadığım küçük yerleşimde, şalvarlılar, pantolonlular, şortlular, meçli saçlılar ve kırmızı beyaz başörtülüler, emekli işçi, emekli memur çiftçi ve tarım emekçilerinden oluşan küçük bir kitleyle, ama askeri ve mülki erkânsız ve “bitse de gitsek” duygusuna kapılmadan kutladım. Kâr hırsıyla Cumhuriyetin kazanımlarını ıslak beton altına gömmeye kalkışan burjuvaziyi on yıllardır sırtında taşıyan bu kitlenin umutlarının ve kararlılıklarının tükenmediğini gördüm.
1923 Cumhuriyetinin halkın yüreğinde sapasağlam duran kaidesinin üstünde laik, sömürüsüz ve bağımsız bir Cumhuriyeti inşa edebileceğimize, bu topraklarda insana yaraşır tek düzen olan Sosyalizmi büyütebileceğimize inancım güçlendi.
Cumhuriyet iyidir. Sosyalist bir Cumhuriyet çok daha iyi olacak.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.