Niye çelişki olsun? Biz, burjuvazinin üretim araçları üzerindeki özel sahipliğini, liberal öğretinin söylediği gibi bir özgürlük değil de, tersine halkın büyük çoğunluğunu köleleştiren bir adaletsizlik düzeni olduğu için kaldırmıyor muyuz?
Yanlışınız var, liberal öğreti böyle bir şey söylemez,özel mülkiyeti de insanın hakkı, özgürlüğü olduğu savunur. Sol ideolojinin tam karşı kutbudur liberal ideoloji. Solu savunarak liberalizmden yana olmak çelişkili bir davranıştır. Bunu savunanlar sol düşünceyi bulandırmak isteyen liberallerdir. Burada hatalı bir algı sorunu var sanırsam.
O zaman ileri sürdüklerinizde bir çelişki olduğunu neden göremiyorsunuz? Liberalizm kapitalizmin ideolojisidir, insanın özgürlüğü bu ideolojide özel mülkiyeti de kapsıyor. Liberalizm özel mülkiyeti özgürlüğün şartı olarak görür. Solun yaklaşımın tam tersi bir anlayış. Özel mülkiyeti ortadan kaldırmak isteyen sol ideoloji özel mülkiyeti şart koşan liberal ideolojiye neden özgürlük versin? Siz ikisini bir arada savunuyorsunuz, bu çelişki olmuyor mu?
yaban arkadaş, lafı çok dolandırmışsın. Liberal ideoloji özel mülkiyeti bir hak olarak görür, ben görmem ama liberallerin bu hakkı savunmalarına da karşı çıkmam, diyorsanız, bunu insanın özgürlüğü adına savunurum diyorsanız, sonunda liberallerin karşı devrimci faaliyetlerine izin verilmesini savunur duruma düşersiniz. Liberal bir kandırmaca bu. Biz size kapitalizmde özgürlük verdik, siz de bize sosyalizmde özgürlük verin demektir. aralarında hiç fark yok, iki görüş de aynı kapıya çıkar.
Aslında bir asır öncesinden Engels,Babele yazdığı mektupta,bugün tartıştığımız bu konuya son noktayı koymuş.
Devlet üzerine bu gibi gevezeliklere son vermek gerek, özellikle sözcüğün tam anlamıyla bir devlet olmamış olan Paris Komünü deneyiminden sonra. Daha Marxın Proudhona kitabından beri ve sonra da Komünist Parti Manifestosunda sosyalist toplumsal düzenin kurulmasıyla devletin kendiliğinden dağıldığı ve yok olduğu açıkça söylenmiş olmasına karşın, anarşistler yeteri kadar halkçı devleti kafamıza çalmış durmuşlardır. Devlet, savaşımda, devrimde devrim düşmanlarını bastırmak için yararlanmak zorunda olduğumuz geçici bir kurumdan başka bir şey olmadığına göre, özgür halkçı bir devletten söz etmek saçmadır: proletaryanın devlete gereksinmesi olduğu sürece, o, bunu, özgürlük için değil, hasımlarını altetmek için kullanacaktır. Ve özgürlükten söz edilmesi olanaklı olduğu gün, devlet, devlet olarak ortadan kalkmış olacaktır. Onun için biz, devlet sözcüğünün yerine, her yerde, topluluk (Gemeinwesen) gibi, Fransızca komünün karşılığı olan mükemmel eski bir Alman sözcüğünün kullanılmasını önermekteyiz.(August Babele Mektup-Engels)
Zaten Demokrasiye ve Özgürlüğe bakış,Marksistlerle,Liberaller arasındaki kalın çizgidir.
Lenin Demokrasi konusunda Bir liberalin genel olarak demokrasiden bahsetmesi doğaldır; ama bir Marksist hangi sınıf için demokrasi? sorusunu sormayı asla unutmaz( Lenin, Proleter Devrimi ve Dönek Kautsky, Agora Kitaplığı, 2011, s. 6.)