Devrim olması için toplumun ikna olması bekleniyorsa daha çok bekleriz. Devrimden sonra marksizmin egemen olmasını liberalizmin özgürlüğüne bağlıyorsak orada da kaygan zemin üzerindeyiz demektir. Marksizm için sınanmaya ihtiyaç var anlamına gelecek sözler söylüyorsak zaten, marksizmi ve sosyalizmi öğrenmeye alfabeden başlamak lazım.
Devrim konusunda toplumu ikna etmek gerekmiyormuş. Böyle bir kafanın yapacağı devrim 5-10 kişinin birileri adına yönetime el koymasından öteye gidemez(oda böyle bir dünyada imkansıza yakın). Nasıl bir dünyada yaşadığımızı anlamak gerek. Dünyada milyonlarca aç, evsiz, yoksul varken kapitalizm neden hala ayakta? Dünyada temiz tuvalete, suya, elektriğe bile ulaşamayan milyonlarca insan varken neden hala kapitalizm ayakta? En basitinden ülkemizde, Avrupa'da kapitalizm neden hala ayakta? İşçi sınıfı nerede? İşçi sınıfı zorla baskı altında tutuluyor da mı devrim yapmıyor? Hayır. Kapitalist sistemin 200 yıldan fazla süredir ayakta kalabilmesinin en önemli nedeni üst yapıda yani insanların bilincinde hegemonyasını kurması, kendi projesini tüm toplumun projesi haline getirmesinde yatıyor. Yani kapitalizm asıl olarak baskıyla değil toplumun rızasını alarak bu kadar yıldır ayakta ve hala yıkılmadı. Sen kapitalizmin bu hegemonyasına karşı ben kendi kültürel, ideolojik hegemonyamı inşa etmeden, organik aydınlarımı yaratmadan, kendi ideolojimi yavaş yavaş toplumda sağ duyu haline getirmeden devrim yapacağım diyorsan hayal dünyasında yaşıyorsun.
Kapitalizmin hegemonyası ''toplumu ikna ederek'' kırılmaz. Kapitalizmin hegemonyası kapitalizmin içinde varolan çelişkiler sonucunda kırılacaktır. Kitle istediği kadar burjuva ideolojisinin etkisi altında bulunsun, kapitalizmin kitleye dayattığı maddi şartlar, kitlenin isyan etmesini de sağlayacaktır. Bunun nedeni kapitalizmin çelişkileri ve krizleridir. Eğer sen kapitalizmden kurtulmanın yolunun toplumun ikna edilmesi, toplumun bilinçlenmesi, kapitalizmin kötü, sosyalizmin iyi bir şey olduğunun bilincine varması olarak anlıyorsan hiç bir devrim bu tür şartlar altında gerçekleşmez. Kıyısından köşesinden bir şeyler kapabileceği koşullar oluştuğunda, öncü parti o kitlelerin öncülüğünü ve güvenini kazandığında devrim süreci başlar. Kitlelerin iknasını beklemeye kalkarsan daha çok beklersin. Ayrıca bu söylediklerimizden 5-10 kişinin bir araya gelip, kitleyi de yoksayarak devrimi amaçladığımızı anlamamalısın. Yanlış yerde duruyorsun.