Bu yazdıklarını savunabilirsin, ancak bu savunduklarının marksizmle leninizmle hiç bir ilgisinin olmadığını da bilmelisin. Reel sosyalizme ilişkin tek bir somut eleştirin yok, neyini beğenmiyorsun, tutturmuşsun bir demokrasi, bodoslama saldırıyorsun. Senin marksistliğin nerede kaldı? Etiket olarak mı kullanıyorsun?
Geri kalmış köylü bir toplumda devrim olmuş, önünde hiç bir devlet tecrübesi yok, savaştan çıkmış, iç savaş yaşamış, ikinci paylaşım savaşında faşizmin işgaline uğramış 20 milyon insanını kaybetmiş, bütün bu olumsuzluklara rağmen kısa bir sürede dünyanın en gelişmiş ülkesi olmuş, sosyalizm sayesinde işsizliği yenmiş, yaşamsal ihtiyaçların karşılanmasında rahatlamış, üretimi arttırmış, dünya sosyalizmin umudu olmuş bir ülkeye düşmanlık yapmak sizler gibi hayatı okumaksa biz hayatı okuyamayalım yeter. Bir de marksist olduğunu söylüyorsun, millete akıl vermeye çalışıyorsun, bu mu senin marksistliğin, komünistliğin? Sosyalizmin amacından haberin var mı senin?
Demokrasi somut bir eleştiri değilmi ondan daha somut eleştiri ne olabilir Bak reel sosyalizm,i demokrasinin yokluğu çöktürdü.
daha eleştirilerimiz oralara getirmedik Niçin 20 milyon insan kaybetti yenilen almanya 25 milyon kaybetti
İşte mesele zaten bu kısa sürede kapitalist ülklerle yarış edeceğim derken kendi vatandaşlarını o yarış ettiği ülke vatandaşlarından kat ve kat aşağılara indirmesi.
dünya sosyalizmin umudu olmuş bu günde dünya soyalizmin en fazla eleştiri konusu olmuş ve 70 yılda ömrünü tamamlamış.halbuki bir ondan bütün insanlığı geri dönülmez çıkışı olmasını beklemekte idik.
Sosyalizm,in amacı teorik bir şey gerçekler ortada önce o yaşanmış gerçekleri halledelim sonra uzun vadeli amaçlara döneriz.
Hani bir söz var ormana bakarken önündeki ağacı görmezin denir Önce gerçek sonra teori.
Hakkı arkadaş, demokrasi derken verdiğin örnekler liberal özgürlüğün savunulması. Liberal özgürlükleri savunarak marksist olunamaz. Sosyalizmin amacının ne olduğu hesaba katılmadan ''ben düşündüm böylesi daha iyi'' diyerek marksizmi savunmuş olmuyorsun.
Yazılıyor sen anlamak istemiyorsun, istemediğin gibi de çarpıtıyor reel sosyalizmi umacı gibi göstermeye çalışıyorsun. Kim liberalizmi savunanların katledileceğini söylüyor? Uyduruyorsun. Ortadan kaldırılmak için devrim yapılıyorken neden tekrar özgürlük verilsin, toplumda yaygınlaştırılmaya imkan tanınsın, bu kadar basit bir konuyu nasıl anlamazsın, nasıl çarpıtırsın ben de seni anlamıyorum. Sen kendini anlıyor musun o da meçhul. Marksist olup da marksizme bu kadar aykırı şeyler söylemeni eminim sen de anlamıyorsundur.
Halamı demokrasi. ?Çözemedik şu sorunu yahu.
Neden? Çünkü çetrefali konu .Yukarı tükürsek bıyık aşağı tükürsek sakal. Tıpkı Komünizme geçiş olarak algılanan soyalizm gibi. Ya bir de kapitalizmden Sosyalizme geçiş gibi bir sorun varsa başta iş daha da çarpıklaşmakta,işin içinden çıkılmaz bir hal almakta.
Bunu sanırım açmama gerekecek.
1_Bazı ülkeler var ki gelişmiş ,kapiatlizmin piyasa ve hukuk olarak artık iğne deliği dahi bırakmadığı ülkeler.
2_Birde bazı ülkeler var ki sermaye yetersiliğinden piyasa olarak erişemediği ,ama piyasanın olabileceği bölgesel kara lekeleri olan ülkeler.
3-Birde marx'ın deyimiyle ayakabı fabrikasını yanılayak gezenlerin ülkesine götürüp ,kurup ayakabıları satamayacağı ülkeler . Yani sermayeyi yatırıp sremaye birkimi sağlamayacağı ülkeler.
Şimdi biz hangi ülke somutunda demokrasiyi tartışıyoruz. ?
Hepimizin anladığı sanırım şu ikinci tip ülkelerde devrim yaptık demokrasi nasıl olacak?
Buradan yola çıkarak öncelikle eğer toplum devrim yaptı ise bi kez yaşadığı demokrasiden daha ileri bir demokrasi amacıyla devrim yapar. O zaman nasıl bir demokrasi sunacağız bunlara.
Eğer birinci tip ülkelerde demokrasi nasıl olmalıdır dersek zaten bunu düşünecek bilinç hiç birimizde yok. Çünkü o ülklerdeki demokrasiyle alakaımz olmadığı gibi düşüncelerimizde olamaz.
Üçüncü tip ülkelere girmiyorum bile aşiret kabile ile yönetilen ülkeler kapitalizm sadece şehirimsi yerlerde o da işte var olduğu kadar yanlız bir durum da tartışmamız da bir miktar burası bizi ilgilendiriyor gibi. Çünkü Kürdistan diye bir doğu tarafımız var ki aşiret ve kabileclik var ama kapitalizm de sinsi sinsi her geçen gün gelişmekte ve serameye oralara yatırım yapmayı düşünmeye başlamış durumda . Yani toplumun alıcı konuma getilmeye başlanmış tarafları . Batı bölgesinde kapitalist ilişkiler iyice egemen olmuş durumda Neden AVM ler öncelikle batı bölgesinde kurulumuştur da kürdistanda şimdi yavaş yavaş kurulmaktadır. ? Bunu da düşünmek gerek.
Neyse ki işte durumlar bu ehvalde.
Bizim ülkemizde demokrasi nasıl olacak herhalade gelişmiş ülke somut koşullarında olaması gereken gibi olamaz. Ama Marx' Proleter demokrasiden bahsederken ,yani proleterya diktatörlüğünden bahsederken bu ülkelerin gelişmişlik düzeyi ile proleter demokrasiden bahsetmişliğini unutmamız gerek . Mesela Almanya için Yine proletrya demokrasisi yani proletrya diktörlüğü olması gerek diyorsa da Fransa için önerdiğinin aynısını önerdiğini söyliyemeyiz. Çünkü Almanya burjuva devrimi yapmadığını söylemekte idi ve bu sorumluluğun proletarya tarafından yapılabileceğini de söylüyordu.
Şimid bu iki ülkede ki Proletrya diktatörlüğü yani proletya demaokrasisi aynı olabilirmi Olamaz.
Şöyle bağlasam sanırım iyi olacak.
Demek her ülke somutunda Proleter demokrasi farklılık içerecektir. . Çünkü bunu belirleyen bizlerin iradesi değil somut maddi yaşam.
Bu durumda . Biz demekki sosyalizme geçmeden burjavanın beceremediği işleri de haletmemiz gerektiği bir ülkede yaşıyoruz. Çünkü ülkemizde burjuva tam hukukunu ve piyasasını aynı zamanda egemen kılamamıştır. Evet iktidardadır ve ülkeyi yönetmektedir ama hukuki olarak kendi hukukunu (üst yapısını )tam laiki ile uygulayamamaktadır. Uygulama istemektedir ama toplumsal pürüzler bunu engelemketedir.
Yine bu durumda biz sosyalizm içinde burjuva işlerini haletmemekle yüz yüzeyiz. Ki bu arada gelişmiş bir ülkede sosyalizme geçilse bile burjuva adlet ve eşitsiliğin devam edeceğini bilidğimize göre bizde bu ; kapitalizmin derinleştiği ülkede daha facia bir şekilde olacağıda allahın emridir.
Ancak tüm bunlara rağmen ,olması gereken ve olacak olan bugünden daha iyi bir demokrasi olmak zorunda olmasıdır.
Eğer ne demokrasisi ? kafa göz ,tekme tokat bu işleri yapmamız gerek deniliyorsa ve var olan kuşaklara ,nesilere tüm sorunları halettirmeyi yüklersek hem bu nesillere ve insanlara yazık olur. Bu da aynı zamanda adaletsilik ve alçaklıktır. Gelecek toplumun tüm sorunlarını bu garibanlara yüklemek hak adelet ve insanlık değildir.
Zaten bu nesil kuşak büyük bir fedakarlıkta bulunmuş burjuva gibi rezil egemenliği yıkmış. Birde bunların üzerine binmek olmaz sanırım.
Şimdi demokrasi nasıl olacak. ?