Rusyada da amaçlanmamıştı.
Aklı olan komünist küçük burjuvayı tehdit olarak algılamaz.
Her snıf kendi demokrasisini uygular. Sanırım burada hem fikiriz değilmi?Ve bu bağlamda Proleterya diktatörlüğü denilen proleteryanın demokrasisinden başka bir şey değildir.
Ancak keskin mücadele ve yüksek soyutlama ile nasıl Burjuva sınıfının işleyişinde demokatik yönettim ,burjuva demokrasisi varsa ve nihayettinde biz buna burjuva diktatörlüğü diyorsak ;Proletreyanın da yönettim biçimde demokratik yönettim olacaktır. Buna da proletrya demokrasi ya da sosyalist demokrasi deme hakkımız var.
Esında biz burada demokrasi nediri arıyoruz. şu konuda da hem fikir olmamız gerek. Demokrasi yönettim biçimidir. Faşizm,bürokrat yönettim,Meşrutiryet ,oligarşı ,gibi. Ve beelkide şimdi tartıştığımız elbette katkı olursa sosyalist demokrasi. ?!
Esasında şunu da sormak gerek acaba proletryanın diktatörlüğünde meşrutiyet ,oligarşi ,faşizm,demokrasi gibi yönetme biçimleri ya da şimdiden bilemediğimiz ama gördüğümüz Bürokratik yönettim olabilirmi. ?
Sanırım Meşrutiyet artık olmaz diyeceğim ama Yani Başımıza bir kral seçip ve bu muhteşem Kralımızı denetlemek ve zaptu rap altınalamak için anayasa ve meclis ihtiyacını duymayız derken aklıma Kore demokratik Halk Cumhurriyeti geldi.
Oligarşı olabilirmi olabilir neden olamasın. parti üst yönettimi oligarşi olabilir pek ala.
Ya da faşist devlet uyfulaması mesela bunun için kamboçya,çin ya da rusya da bazı uygulamalar iyi bir örnek olabilir.
Bürokratik devlet biçinini herhalde söylememe gerek yok babalar gibi rusya.
Şunu demek istiyorum Bir sınıf egemenliği ele geçirdiğinde kendi yönettimini yada yönetme tarzını da ortaya koyar.
Türkiye demokrasi ilemi yönetilmektedir.? Evet .. Ama Almanaya baktığımızda hiçte orada ki demokrasi gibi yönetilmediğini görmekteyiz. oraya bakıp Türkiye de faşizmin olduğunu da söyleyebiliriz.
Ölçülerimiz bu olmamalı diye düşünüyurum.
O zaman biz proletrya diktaörlüğü altında nasıl bir yönetme biçimi gerireceğiz. Herhalde bu şu anda kiniden üstün olmalı yada Almanyadakinden bile üstün olmalı ki toplumlar bu biçimde yönetilmeyi istesinler ,arzu etsinler .
Marx'ın dediği gibi bu saçmalık olabilecek Proleteryanın demokrasimi olacaktır. Biz toplumun proleter olamasını istemiyoruz ki. İnsanlıktan çıkmış ve çıkartılmış insanı insan gibi ,onun doğal halini arzu ediyoruz. Bunu başarabilecek olan sınıfında şu yaşadığımız kapitalizm sistemi için de Proletrerya olabileceğini söylüyoruz. Yoksa Prolteryaya aşkımız ve tutkunluğumuz yok. Onu yüceltmek ,toplumu her yönüyle proleter olmasını istemiyoruz.
O zaman yönetme biçimiizi buna göre ayarlamız ortaya koymamız gerekecek demektir. Yani aynı zamanda proletyayı da ordana kaldımak istiyoruz. Salt proleterlere özgürlük istemiyoruz. İnsanın özgürlüğünü istiyoruz.
Burada demokrasi nasıl bir biçime bürünecektir. ? Sorumuz bu. Öncelikle tüm toplumu ilgilendirecek ekonomik sosyal siyasal kararları toplumsal olarak katılımının gerekli olduğunu söylüyoruz. Toplumda bunu ifade edebilmesi için örgütlenmesi gerekir değilmi?Bu örgütlenmede en saçmadan en akılca düşüncelerin ortaya konması için kanalların açık olamsı gerek.
Ama biz burada yok şunlar burjuva yada o eğilmlerdeler diyerek ağzını burnu kırmamız da mümkün. Genelikle de böyle olur.
Elebtte korkulacak durum. Burjuvalar tekrar iktidara gelebilirler korkusu . Eğer adam olup bu toplum devrim yaptı ise korku niye.?
gilendirecek
Dikkat ediyorum proleter diktatörlük denilirken proleterya demokrasisine varılıyor, buradan da burjuvazinin yönetim biçimi üzerinden bir proleter diktatörlük tasarımı yapılmaya çalışılıyor. Marks ve Lenin sosyalizmin burjuva demokrasisinden bin kat daha demokratik olduğunu söylerken bu biçim üzerinden hareket etmiyor! Dönüp dolaşıp burjuva yönetim biçimini referans noktası almaya çalışıyoruz. Proleter diktatörlük, istenirse adına proleter demokrasisi deyin böyle bir şey değil. Şu biçimsellikten uzaklaşmamız gerekiyor.
Sosyalizmde devlet de olacak, devlet olduğu için bürokrasi de olacak ve devrimde öncülük etmiş olan komünist parti de olacak. Komünist partinin işlevi devrim sonrasında işçi sınıfını komünist topluma götürecek toplumsal devrimleri gerçekleştirmek ve tıpkı siyasal devrimde olduğu gibi bu döneme de öncülük etmektir. Demokrasi iktidara işçi sınıfının gelmesi ve üretimin her anında işçi sınıfının taban birlikleri yoluyla kendi kendini yönetebilmesinde yatar. Liberal partilere özgürlük tanımak, özel mülkiyetten yana partileri sokağa salmaktan geçmez. Biçimselliğe takılarak özü kaçırıyorsunuz. Hangi burjuva demokrasisinde işçi sınıfının kendini yönetmesi var? Kafa yoracaksak buraya yoğunlaşalım. Liberalizm ve özel mülkiyet güzellemeleri yapılarak proleter demokrasiyi savunmuş olmuyoruz.
Rusyada da amaçlanmamıştı.
Aklı olan komünist küçük burjuvayı tehdit olarak algılamaz.
Arkadaşım bu konularda yetersiz bilgilenme kaynaklı yanlış yorumlarda bulunuyorsun. Küçük burjuvazi, küçük meta üretimi kapitalizmi ortaya çıkarak koşulları içinde barındırır. Sosyalizm her türlü özel mülkiyeti ortadan kaldırmayı amaçlar. Küçük burjuvazi var olduğu sürece kapitalist restorasyon tehlikesi her zaman vardır.
Diktatörlükle demokrasi aynı şeydir bu burjuvadada aynı proleteryadada aynıdır.Bunu kaç kere anlatacağım.
Demokrasi ne kadar genişse egemen sınıfın sisteme hakimiyeti o kadar fazladır ne kadar azsa bürokrasinin sisteme hakimiyeti fazladır.
Ve komünistler demokrasiyi savunur ve bürokrasinin değil sınıfın yanında durur.
Küçük burjuva mülkiyeti kapitalist mülkiyet değildir çünkü artı değer sömüsü yoktur veya minumumdur..
Hayat bazı teorilerin yanlış anlaşıldığını ve yanış uygulandığını kanıtlamıştır. Dünyada kapitalist hakimiyet varken bütün mülkiyeti devletleştirmek o ülkede üretici güçlerin gelişmesini engelemiştir.
Ayrıca mülkiyetin genişleme sürecini de engellemiştir Mülkiyet önce devlet sonra kamu ve daha sonra toplusal mülkiyet sürecine ilerleyememiş devlet mülkiyetinde takılmıştır.
Bunu Stalinde 1933 te sınflar bitti 1936 da komünist partisi devletten yavaş yavaş çekilmelidir diye itiraf etmiş ama hiç hayata geçmemiştir.
Öyle her eleştirel yaklaşımı sosyalizm düşmanı olarak algılamakta demokrasiyi içine sindiremekle aynıdır.
Demokrasi komünizm e (ileri evresi) kadar komünistlerin en üst seviyede savunacağı yönetim biçimidir..
Konu dışı cümleleri yan yana, alt alt alta, üst üste yazıp konuyla ilgili bir şey söylemeye çalışacağınıza konunun kendisini yazın. Demokrasi genişletilmelidir diyorsanız, bunu yazın. Sosyalistler bürokrasiyi değil sınıfı destekler gibi içi boş cümleler kurmanın bir karşılığı olmuyor. Küçük meta üretimi sosyalist süreçte ortadan kaldırılmaya çalışılır diyoruz, senin ne söylediğin belli değil. Konunun etrafında dönüp duruyorsun. Sosyalizmde küçük meta üretimi kaldırılmaya çalışılır mı çalışılmaz mı? Bunu söyle, konuya girmeden karşı çıkmayı da sende gördüm.
Küçük meta üretimi sosyalist süreçte ortadan kaldırılmaya çalışılır diyoruz, senin ne söylediğin belli değil. Konunun etrafında dönüp duruyorsun. Sosyalizmde küçük meta üretimi kaldırılmaya çalışılır mı çalışılmaz mı? Bunu söyle, konuya girmeden karşı çıkmayı da sende gördüm,
----------------------------------------------------------------
küçük Meta üretimi uzun yıllar kaldırılmaya çalışılmaz .Dünya kapitalizmi i etkisini kaybedinceye kadar sürer. Üretici güçlerin gelişmişliği belli bir aşamaya gelinceye kadar sürer.
Şimdi anladın mı. İstersen büyük harflerle yazayım..........