Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

 SOL PAYLAŞIM  »
 Güncel Tartışma Konuları
15.02.2014- 14:18

Resim Ekleme
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın salı günü “Meclis’ten çıkarılması” talimatını verdiği HSYK düzenlemesi TBMM'den geçerek kanunlaştı.

Dün saat 14.00’te mesaiye başlayan meclis, 20 saatlik bir çalışmanın ardından bu sabah saat 10.00 civarında çalışmalarını tamamladı.

AKP’nin verdiği önergelerle kanunda birçok değişiklik yapıldı, ancak Adalet Bakanı’nın kurulu yeniden yapılandırması ve süreçlerde güçlü şekilde yetkilendirilmesini içeren temel düzenlemeler değişmedi.

Kavgalı geçen oturumlarda Burnu kırılan CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Başkent Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırılmıştı.

CHP, görüşmeleri yavaşlatmak amacıyla sabaha karşı kapalı oturum istedi. Kapalı oturum önergelerinin görüşmeleri de 2 saate yakın sürdü.

HIRSIZDIR DİYOR, TAŞ OLSA ERİR

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, ise yine muhalefete yüklendi. Atalay, “Şu grup öyle bir sabırla dinliyor ki her kalkan küfrediyor, hakaret ediyor. Hırsızdır diyor neler diyor. Taş olsa erir, sizler olsanız neler yaparsınız. Sabırla oturduk arkadaşlar. Burada o kadar çok şey söylendi ki. Allah’ın izniyle herkes görecek, 30 Nisan da uzak değil, 30 Mart... 1 Nisan’da burada göreceğiz” dedi.

HSYK'DA İSTİKAMET AYM

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, HSYK Yasasını Anayasa Mahkemesine götüreceklerini açıkladı.
Meclis Genel Kurulu’nda konuşan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören yasayı Anayasa Mahkemesine götüreceklerini belirterek şöyle dedi:
“Bu yasayla birlikte Türkiye’de anayasa, yoktur. Anayasaya göre millete ait olan yetkileri hükümet, Başbakan, Adalet Bakanı kendi yetkisi içerisine almaktadır. Çok açık bir şekilde yok hükmünde sayılması gereken bir kanuni düzenlemedir. Buradan umarım Sayın Cumhurbaşkanı, onun görevlendirdiği hukukçular bu görüşmeleri izliyordur. Çünkü bu kanunun kabulüyle birlikte bu kanunun yok hükmünde sayılması için Anayasa Mahkemesine başvurumuzu yapacağız.
Bu yasayla yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarının üstünü kapama pahasına demokrasiye ve özgürlüğe büyük bir darbe indirdiniz.“

Odatv.com
http://www.odatv.com/n.php?n=hsyk-kanunu-tbmmden-gecti-1502141200

melnur  |  Cvp:
Cevap: 1
15.02.2014- 17:58

12 Eylül referandumu yüksek yargıyı yeteri kadar AKP'lileştirememişti; şimdi bir adım daha atmak ve böylelikle rüşvet, yolsuzluk soruşturmalarının ve ilerde muhtemel yüce divan olayının önüne geçmek istiyorlar.

melnur  |  Cvp:
Cevap: 2
16.02.2014- 16:44

Yargı AKP'ye bağlandı!

Resim Ekleme

Dün Meclis’ten geçen düzenlemeyle, Türkiye’de yargı hükümete bağlandı. Hem ülke içinden hem de uluslararası platformlardan gelen eleştirilere kulak tıkayan AKP, düzenlemeyi Meclis’ten tekme-tokat geçirerek güçler ayrılığı ilkesini rafa kaldırmış oldu.

(Volkan Algan - soL)
Erdoğan’ın talimatı üzerine Meclis’e getirilen ve siyasi iktidarın yargı üzerinde baskı oluşturacağı anlamına geldiği, güçler ayrılığı ilkesine ters düştüğü için eleştirilen HSYK ile ilgili düzenleme Meclis’te 20 saat süren bir oturumun ardından geçti. AKP, düzenlemede eleştirileri dikkate alarak bazı maddelerin değiştirildiği propagandasını yaparken gerçek bununla bağdaşmıyor. Düzenleme Adalet Bakanı’na ciddi yetkiler verirken, iktidar baskısının yargı üzerinde Demokles’in kılıcı gibi sallanmasına neden olacak. Düzenleme açıkça Anayasa’ya açıkça aykırılık taşırken, artık Türkiye’de güçler ayrılığı ilkesinden söz etmek güç görünüyor.

Meclis'te kan aktı
HSYK düzenlemesi ile ilgili daha önceki komisyon toplantıları AKP’lilerin saldırı görüntülerine sahne olmuş, YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’na AKP’li Zeyid Aslan’ın uçan tekme atması gündemi uzun süre meşgul etmişti. Dün Meclis’e getirilen düzenleme ile ilgili görüşmelerde de kavga çıktı. HSYK düzenlemesi Erdoğan’ın talimatı ve AKP’lilerin yumrukları arasında Meclis’ten geçirildi.
HSYK Görüşmeler sırasında söz alarak kürsüye çıkan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, AKP Burdur Milletvekili Bayram Özçelik’in saldırına uğradı. Bu sırada CHP’li Ali İhsan Köktürk’ün burnu kırıldı.

17 Aralık sonrası
AKP’nin 17 Aralık operasyonları sonrasında yargı üzerinde hakimiyet kurmak planıyla HSYK’da düzenlemeye gitme kararı hem ülke içinden hem de ABD-AB gibi merkezlerden ciddi tepki toplamış, AKP bunun üzerine muhalefetle uzlaşarak anayasa değişikliği yapabileceğini söylemişti.
Ancak bu görüşmelerin tıkanması üzerine düzenlemeyi tek başına yasalaştırma yoluna gitti. Zira AKP her an yeni bir yolsuzluk soruşturması açılması
tehdidiyle karşı karşıya.

Süper yetkili bakan
Dün Meclis’ten geçen düzenlemeye göre Adalet Bakanı, HSYK ve aynı anlama gelmek üzerinde yargı üzerinde tam bir hakimiyet kuracak. Düzenlemenin en dikkat çeken maddeleri şöyle: HSYK Başkanı (Adalet Bakanı); Teftiş Kurulu Başkanı, başkan yardımcıları ve genel sekreter yardımcılarını atayacak, HSYK Genel Kurulu, yasanın yürürlüğe girmesiyle üye tamsayısının salt çoğunluğuyla toplanacak ve karar alacak, HSYK Genel Kurulu’nun toplantı günü ve gündemini Başkan belirleyecek, Başkan üyelerin hangi dairede asıl ve tamamlayıcı üye olarak görev yapacağını belirleyecek ve HSYK üyeleri hakkındaki soruşturmaları Başkan, kovuşturmaları Genel Kurul yürütecek.

Bu düzenlemelerle hakim ve savcıların üzerinde Adalet Bakanı’nın gölgesi sürekli hissedilecek. Yolsuzluk operasyonları sonrasında savcılar üzerinde tehdit oluşturmak için düzenlenen bu maddeye göre Adalet Bakanı yani siyasi iktidar, hakim ve savcılar hakkında denetim, araştırma, inceleme ve soruşturma yapılması işlemleriyle inceleme ve soruşturmaya yer olmadığına ilişkin işlemlere “olur” vermekle görevli olacak. Bu da savcıların iktidarı rahatsız edecek bir soruşturma öncesinde savcılar için baskı anlamına geliyor.

Düzenlemede Teftiş Kurulu Başkanı’nın da Adalet Bakanı’na karşı sorumlu olacağı belirtiliyor. Teftiş Kurulu’nun görevi hakim ve savcılarının görevlerini
kanunlara uygun yapıp yapmadıklarını denetlemek ve görev sırasında suç işleyip işlemediklerini araştırmak ve gerektiğinde haklarında inceleme ve soruşturma işlemlerini yapmak olduğu düşünüldüğünde Bakan’ın, istediği hakim veya savcıyı masum istediğini de suçlu ilan etme tehdidi ortaya çıkacak.

Devamı:
http://haber.sol.org.tr/devlet-ve-siyaset/yargi-akpye-baglandi-haberi-87926

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]