Devlet aygıtının sönümlenmesi konusunda değinilmesi gereken nokta, sosyalistlerin devrimden sonra devleti ortadan kaldırmaya değil, devleti yaratan koşulların ortadan kaldırılmasına yönelik bir çabanın içinde olmaları gerektiğidir. O koşullar ortadan kalktıkça zaten devlet sönümlenecek ve giderek gereksizleşecektir. Devleti yaratan koşullar sadece sınıfların varlığı da değildir. Sınıflar ortadan kalktıktan sonra çalışanların-toplumun kendi kendini aracısız yönetebilecek bir beceri ve bilince ulaşmaları yani yöneten ve yönetilen arasındaki çelişkinin de son bulması gerekecektir. Devlet o zaman dünyanın nesnelliğine de uygun olarak sönümlenecek ve farklı bir biçim alacaktır.
Yani sizin sözünü ettiğiniz gibi aman devleti zayıflatmayalım diyecek kadar devletçi bir yaklaşım söz konusu değil.
Dolayısıyla devleti yaratan koşulların ortadan kaldırılması türü ifadeleriniz, Marksizm ve Leninizm'de devlet konusuna dair son derece yüzeysel bir yorumu ifade ediyor.
Proletaryanın görev ve sorumluluğu kurduğu diktatörlüğü ortadan kaldırmak değil, o diktatörlüğü yaratan koşulları ortadan kaldırmaktır. Ezberlediğin cümlelere yer açabilmek için benim ''aman devleti zayıflatmayalım'' imasında bulunduğumu söylemişsin
Gerçekten şaka gibisiniz!
Görüşünü polemiğe girmeden yazabilme alışkanlığı edinebilirseniz belki görüşünüzün ne olduğunu daha iyi ifade edebilme şansınız olur. Polemik yöntemi insana daha kolay yanıt verme olanağı sağlasa da, karşınızdakinin ne söylediğinin iyi kavranılması gibi bir gerekliliği dayatır. Sizde bu gereklilik konusu çok sorunlu olduğu için ( bu konuda bir probleminiz var) verdiğiniz yanıt ya yanlış oluyor, ya da ilgisiz.
Burada da böyle olmuş ( şu an'a kadar hemen her konuda olduğu gibi); proletaryanın devlet konusunda ne yapması gerektiği konusu sönümlenme çerçevesinde sadeleştirilmiş. Yapılan bu. Okuduğunuzda anlamanız gereken de bu. Yoksa devletin ne olup ne olmadığının tahlili-çözümlemesi yapılmıyor. Oysa siz anlamanız gerekeni değil de, yazıda değinilmeyen, değinilmesi gerekli görülmeyen kısma gözlerinizi dikip ''hah şimdi açığını yakaladım, bu açık üzerinden bilgi ve birikimimi gösterebilirim'' moduna giriyor ve yine hata yapıyorsunuz. Aslında böyle bir moda giriyor musunuz; yoksa bu mod sizin bir parçasınız, hemen her konuda onunla birlikte mi yaşıyorsunuz sorusu da önemli ama, bence ille de bir hata arayışı içindeyseniz ve bu konuyu önemsiyorsanız, gerçekten biraz kendinize dönüp bakmakta yine kendiniz açısından büyük bir yarar var.
İnsanın kendi kendisiyle kavgalı olması gerçekten büyük bir sorun ve toplumsal ilişkilere de yansımaması düşünülemez.
Yalnız bu başlık altında tartışılan konu ben değil, devlet idi...
Fakat herhangi bir teorik veya siyasi tartışmayı yürütemeyeceğinizi bildiğiniz için, konuyu kişiselleştirerek kaçak güreşmeye çalışmışsınız sanırım.
Fakat ben ne yazık ki bu gibi ağız dalaşlarından pek haz etmediğim gibi bu düzlemde bir kişisel tartışmanın tarafı olmakta istemiyorum.
Sonuç olarak ne söylemek istediğim anlaşıldı sanırım.
Lenin'de Devlet sorunu, ''devlet sınıfsal baskının aracıdır'' gibi basit ifadelerin ötesinde bir içerik taşır.
Dolayısıyla Lenin üzerinde kapsamlı bir okuma yapmamış, yapsada onu analiz edebilme noktasında entelektüel bir birikime ve yeteneğe sahip olmayan birisinin bu konuda ahkam kesmesi doğru değildir.
Bu konuda hassasiyet gösteriyorum, zira Marksizm/Leninizme, insanlığın kurtuluşu noktasında büyük değer ve önem atfediyorum.
Umarım meramımı anlatabilmişimdir.
Dostlukla...
Polemiğin kişiseleşmesiyle aslında bu başlıkta ne söylenmek istendiği pek anlaşılamadı sanıyorum. Söylenmek istenen şey, devletin sınıfsal bir niteliğe sahip oluşu, doğrudan ve öncelikli olarak ortadan kaldırılmasını değil, öncelikle devleti yaratan koşulların ortadan kaldırılmasını gerektirir. Lenin proleter devletin ''ne yazık ki, bürokratik urlu'' olacağını söylemesi sınıfsallığın ötesinde yapısal anlamda da bir değişimin olmayacağı anlamına da gelmez. Ne var ki, burada söylenmek şey farklı.
Bu başlığa gelmeden önce bir başka başlıkta Sn. hakkı'nın ( baykuş ) söylediği bir söz dikkatimi çekmişti. Sosyalizmle küçük burjuvazinin ortadan kaldırılmayacağı anlamına gelen cümleler kuruyordu, orada. Belki bir ifade zorluğu yaşanmış da olabilir. Devrimden sonra küçük burjuvazinin ortadan kaldırılmasının bir önceliği yok, demek de istemiş olabilir. Doğrudur ama sonuçta değişmeyen şey, devrimin eninde sonunda küçük burjuvaziyi de ortadan kaldırmak konusuyla yüz yüze geleceği gerçeğidir. Birinci paragrafta vurgulanmak istenen şey de bununla ilgilidir. Dış koşullar, emperyalizmin durumu ve etkisi bir yana, içerde devletin varlığı doğrudan sınıflarla ve sınıfları ortaya çıkaran koşullarla ilgilidir. Sınıflar ve sınıfları yaratan koşullar ortada durdukça devlet ortadan kalkmaz. Yapısal değişiklik, kısmen sönümlenme gerçekleştirilebilir, bürokrasinin etkinliği azaltılabilir, bu ayrı bir konu. Söylenmek istenen devletin ortadan kalkması ( sönümlenmesi) doğrudan devleti ortadan kaldırma süreci olarak anlaşılmamalı. Devletin ortadan kalkması sınıfsallığı yaratan koşulların ortadan kaldırılma çabasıdır. Bu koşullar değişime uğratıldıkça devlet zaten işlevsizleşip ortadan kalkacaktır...
( Bu ortadan kalkma-sönümlenme konusu ayrıca yeni bir insan ve yeni bir toplum yaratma konusuyla doğrudan ilintilidir. Sınıfları yaratan koşulların ortadan kaldırılması -küçük burjuvazinin ve küçük köylülüğün ortadan kaldırılması- toplumun aracısız kendini yönetebilme becerisini içermiyorsa da yine devlet veya benzeri bir mekanizmaya ihtiyaç olacaktır. Tam sönümlenme, sosyalist bir toplum ve sosyalist bir insan tipinin ortaya çıkışına paralellik gösterir, diye düşünüyorum. Bu yüzden bir kültür devrimi de kuruculuk döneminin önceliği olmalıdır. Bu konuya değinen bir yazı okumuştum geçenlerde, söz konusu kültür devriminin ÇİN'de uygulanmış örnek gibi olmamasının altını çiziyor, bizdeki köy enstitülerini de iyi bir örnek olarak gösteriyordu.)
Üstte söylenilmek istenenler bence yeterli ama ya anlaşılamıyor, ya da anlaşılmak istenmiyor. Başka sözcüklerle bir kez daha ifade edilecekse, devlet tarihsel süreçte biertakım işlevler yüklenmiş bir mekanizmadır. Yani devleti ortaya çıkaran şey bazı ihtiyaçlardır. O ''bazı ihtiyaçlar'' ortaya çıkmamış olsaydı, büyük olasılıkla devlet de ortaya çıkacaktı. İşin tarihsel boyutuna ve nasıl olduğuna girmek istemiyorum; bilinen bir şey, artı değerin ortaya çıkışı, o artı-değerin toplumun bütünü tarafından değil de bir kısmı tarafından kullanılması aradaki farkın da eli silahlı kişilere ihtiyaç göstermesi...-böylece başlayan sürecin böyle bir aracı gereksinim hale getirmesi. Demek ki, sınıflar var olduğu sürece devlet de hep var olacak. Bu ne demek; sınıflar varsa ''devleti hedef almak'' ve önceliği devleti ortadan kaldırmaya vermek çok da doğru bir şey değil. Sosyalizmin önceliği devleti değil, devleti yaratan koşulları ortadan kaldırmaktır. Devleti yaratan koşullar ortadan kaldırıldıkça zaten devlet denilen aygıt da işlevsiz bir hale gelecek ve sönümlenecektir. Üstte anlatılmak ve vurgulanmak istenen şey budur.
Devleti işlevsiz bir hale getirmek burjuvazinin elindeki mal-mülke el koyularak ve dolayısıyla burjuvaziyi işlevsizleştirmekle sınırlı mıdır? Değildir. Devleti işlevsiz hale getirmek aynı zamanda sınıfları ortaya çıkartan tüm koşulları da ortadan kaldırmak anlamına da gelir. SAdece büyük burjuvaziyi değil, küçük burjuvaziyi de ortadan kaldırmak devletin sönümlenmesi için temel koşullardandır. Peki bu durum, devletin bütünüyle sönümlenmesi için yeterli midir? Değildir. Çünkü devlet denilen ve özünde sınıfsal bir baskı mekanizması olan araç ve aynı zamanda bireylerin/toplumun kendiliğinden yapamadıklarını yapan ve bu konuda bir potansiyeli olan aygıttır da ...Yani toplum dışardan bir aracıya( yönetene) ihtiyaç duymadan kendi organizasyonunu kendisi yapabilir ve kendi kendini yönetebilir hale gelinceye kadar da devlete ihtiyaç vardır. Devlete, ''iktidara geldim, proleter diktatörlüğü kurdum ve artık bundan sonra devleti hedefe koyup onu sönümlendirmeye çalışılmalı'' yaklaşımıyla değil, devleti var eden bütün koşulları ortadan kaldırarak devleti işlevsiz bir hale getirmeli mantığıyla yaklaşılmalıdır.
İki yaklaşım birbirine benziyor gibi görünüyor ama sanırım işlevsellik açısından arada epey bir fark var.