Kırımlılar: Kiev'dekiler haydut ve faşist
Kiev'in muhalefetin eline geçmesinin ardından, Ukrayna'daki bölünme gittikçe derinleşiyor. Kırım'da, "Berkut" adı verilen polisler sevgi gösterileriyle karşılanırken, etnik Ruslar Kiev iktidarının kendilerini "soykırıma" uğratmasından korkuyor.
(soL - Dış Haberler) Ukrayna'da Viktor Yanukoviç iktidarının devrilmesinin ardından başlayan bölünme derinleşerek sürüyor. Dün Sivastopol, Kiev'e vergi vermeyeceğini ilan etmiş, Kırım Otonom Cumhuriyeti de Rusya'ya bağlanmayı tartışabileceğini söylemişti.
The Times'tan Ben Hoyle'un Sivastopol'dan geçtiği habere göre, Kırımlılar, Kiev'in tersine, "Berkut" adı verilen ve Kiev'den gelen polis güçlerini "kahraman" olarak karşıladılar. Kalabalık bir grubun Berkut'a "Tebrikler" ve "Teşekkürler" diyerek sevgi gösterdiğini aktaran Hoyle, bölgede milis güçlerinin oluşturulması için talep olduğunu kaydetti.
'Soykırım' heyulası
Etnik Rusların çoğunlukta olduğu Sivastopol'da, Rusların "soykırıma" uğrayacağını iddia eden gruplar, Rusya'nın asker göndererek duruma müdahale etmesini ve Kırım'daki Rusları korumasını talep ediyorlar. Muhabir, kentte eski Sovyet kızıl bayrağı ile birlikte Rusya bayraklarının da sıklıkla görüldüğünü belirtiyor.
Viktor Neganov isimli bir muhalefet yanlısı ise, Sivastopol'daki nüfusun yüzde 20'sinin ilk başlarda "devrim"i desteklediğini, ancak Kırım Otonom Cumhuriyeti ve Rusya'nın propagandaları nedeniyle Yanukoviç karşıtı son eyleme yalnızca 40 kişinin katıldığını söyledi.
Nazilere karşı savaş
Kentte çok sayıda insan, şu andaki durumlarını İkinci Dünya Savaşı'ndaki Nazi kuşatmasına benzetiyor ve Kiev muhalefeti ile Nazi işbirlikçileri arasında paralellik kuruyor. Sergey isimli bir taksi şoförü, "Burada herkes birlik içinde. Biz İngilizlere, Fransızlara, İtalyanlara ve Osmanlılara aynı anda karşı koyduk; sonra Hitler, İtalya ve Romanya'ya da. Halk, eğer yapmak zorunda kalınırsa, yine aynısını yapacağını hissediyor" dedi.
38 yaşındaki eski bir tarih profesörü Stanislav ise Nazizm'in gelmekte olduğunu söylüyor. Kiev'de iyi ve dürüst insanların da bulunduğunu söyleyen Stanislav, buna rağmen aktif kesimin silah kullananan dazlaklar ve milliyetçiler olduğunu düşünüyor. Yanukoviç'ten nefret ediyor; ama uluslararası toplumun seçimle işbaşına gelmiş bir liderin şiddet yoluyla devrilmesine nasıl sessiz kaldığını anlayamıyor.
58 yaşındaki bir doktor, Natalya ise, Berkut'tan "kahraman" olarak bahsederken, polise saldıranların bu ülkenin yurttaşları değil, haydut ve faşist olduğunu savunuyor.
İç savaşa hazırlık
Polislerle de görüşen Hoyle, polislerin Kiev'deki tablofan hayli korktuğunu aktarıyor. Bir polis, şu anda Kiev'de yaralı polis "safarisine" çıkmış grupların olduğunu iddia ederken, Kiev'deki gamalı haçlı Nazilerin Sivastopol'a gelmesinden endişe ettiğini söylüyor.
21 yaşındaki polis Vlad Roditelev ise bir iç savaş beklediğini ve bunun için de halk savunma birliklerine katılmayı planladığını belirtiyor. Roditelev, "Ülke kaybedildi, kentimizi savunmalıyız" diyor. Roditelev, Rusya'nın kendilerine yardım edeceğinden, "tank ve roket" göndereceğinden emin.
Kırım'da gerginlik
Kırım'da Rusya taraftarı Ruslar ile Kiev'deki yeni yönetim yanlısı Tatarlar arasında gerginlik yaşandı. Tatarların örgütü Meclis ve Tatar milletvekilleri, Kırım parlamentosunun bölgenin geleceğine dair alınacak kararın oylanacağı bir oturum yapılmasına karşı çıkıyor.
(soL - Dış Haberler) Ukrayna'daki Kırım Otonom bölgesinin başkenti Simferopol'da bağımsızlık ve Rusya yanlısı Ruslar ile Kiev'deki yani yönetim yanlısı Tatarlar arasında gerginlik yaşandı.
Parlamento binası önünde toplanan Rusların ellerinde Rusya bayrakları varken, Tatarların elinde Ukrayna, Kırım ve Tatar bayrakları yer aldı. Ortam zaman zaman gerginleşirken, taraflar birbirlerine bayrak sopalarıyla saldırdı. Tatarlar, "Ukrayna, Ukrayna" ve "Allahuekber" şeklinde slogan atarken, Ruslar da Rusya lehine tezahürat yaptılar.
Eylemi örgütleyen Kırım Tatar Halkı Meclisi (Meclis) lideri Rıfat Çubarov yaptığı konuşmada, gösteriye katılanları barışçıl bir biçimde evlerine dönmeye çağırdı. Çubarov, Kırım Yüksek Konseyi'nin "istikrarsızlığın" kaynağı olmaması için toplandıklarını söyleyerek, "Yaklaşımlarımız farklı olabilir, ancak hepimiz kanımız ve sevgimizle Kırımlıyız. Bugünkü görevimiz, bu meydanda herhangi bir çatışmaya izin vermemektir" dedi.
Daha sonra söz alan Rus Birliği Partisi lideri Sergey Aksyonov da, "Kırım bizim ortak evimiz ve birbirimize saygı göstermeliyiz. Bu meydanda siyasi provokatörlerin çatışma çıkarmasına izin vermeyin" dedi.
Kırım parlamentosu, Kiev'deki yeni yönetime karşı tutumunu belirlemek için yapacağı toplantının gününe karar vermek için toplanmıştı. Tatarlar, böyle bir görüşmenin yapılmasına karşı çıkıyor.
Parlamento sözcüsü Vladimir Konstantinov, görüşmede Kırım'ın Ukrayna'dan ayrılmasının konuşulacağı iddialarını "provokasyon" olarak nitelendirerek, bunun parlamentonun itibarını azaltmak için ortaya atıldığını söyledi.
Kırım'daki etnik Ruslar, Kırım'ın Ukrayna'dan ayrılmasını ve Rusya'nın yardımını talep ediyorlar. Tatarlar ise yeni Kiev yönetimine desteklerini ilan ettiler. Kırım'ın nüfusunun yüzde 59'u Rus.
http://haber.sol.org.tr/dunyadan/kirimda-gerginlik-haberi-88541
Kırım parlamentosu işgal edildi
Ukrayna'daki özerk Kırım parlamentosu, Rus oldukları tahmin edilen silahlı bir grup tarafından işgal edildi. Parlamento binasına Rusya bayrağı çekildi.
(soL - Dış Haberler) Viktor Yanukoviç düştüğünden bu yana gergin olan ve dün de Tatarlarla Ruslar arasındaki ufak çaplı çatışmalara sahne olan Kırım bugün önemli bir haberle uyandı.
Rus oldukları tahmin edilen silahlı kişiler, Simferopol'daki parlamento binasını işgal edip meclise Rusya bayrağı çektiler. Silahlı grubun 30 kişi olduğu belirtiliyor.
Sol