Sn Bedrettin
Proleterya diktatörlüğünün aynı zamanda Proleterya demokraside olduğu konusunda anlaşmışsak .Anlaşmış gibi görünüyoruz.
İşte o zaman uygulamalarını, biçimini, amacını, içinde bulunan nesneleri tartışırız.
Buraya kadar gelmemiz bile bir başarı uzun oldu ama olsun.
Hemen tartışalım biliyorum ki şimdiye kadar boşuna birbirimizi anlamamışız diyeceğiz.
Sorularla başlayalım.
1.Proleterya Diktatörlüğü sınıfı toplummudur.
2.Sınıflı toplumsa, hangi sınıfalar vardır.
3.Bu toplumsal sistemin uzak ve yakın hedefleri nelerdir.
4.Özel mülkiyet hangi anlamda kalkmıştır.
5.Egemen sınıf proleterya ise devlet kimindir.
6.Devletin objektif görünümü bürokrasi olduğuna göre egemen sınıf olan sınıf onu nasıl denetleyecektir.
7.Egemen sınıf kendi dışındaki sınıflara nasıl davranacaktır.
8.Toplumsal gelişme nasıl sağlanacaktır.
9.Sosyalizmde işçi sınıfı idolojisi nedir.
10.İşçi sınıfı partisi devletin mi egemen sınıfın mı yanında olmalıdır.
Bu 10 soru cevap bekliyor. Sende bana sorabilirsin.
Bence bu sorulara samimiyetle cevap verdiğimizde aramızdaki çelişkinin çok küçük olduğu görülecektir.
Hakkı arkadaş bir değerlendirme yapmadın, sorduğu soruların amacı yok muydu?
1-Proleterya diktatörlüğü sınıflı toplumdur, sınıfsız olsa zeten adı üstünde diktatörlük olmaz.
2-Sosyalist toplumun durumuna göre bütün sınıflar olabilir. Nep'te olduğu gibi burjuvazi de olabilir. Diğer sınıfları herhalde biliyorsundur. Sosyalizm sınıfların kaldırılması dönemidir.
3-Nihai hedefi komünizmdir, yakın hedefi özel mülkiyetin kaldırılmasıdır.
4-Özel mülkiyet devrimden sonra ülke koşullarına göre kaldırılır. Byük burjuvazinin mallarına el konulması, bankacılık ve yer altı kaynaklarının devletleştirilmesi gibi. Zaman içinde küçük köylü ve küçük burjuvazi dahil bütün özel mülkiyetin devletleştirilmesi amaçlanır.
5- Yanlış soru sormuşsun. Egemen sınıfın proletarya olması demek, proleteryanın devlete sahip olması demektir.
6-Denetim mekanizmaları kurarak. Sınıfın aşağıdan örgütlenmesini ve karar süreçlerine katılmasını sağlayarak.
7-Nerden aklına geliyor bunlar? Masal anlatarak
8-Toplumsal gelişmeden ne anladığına bağlı.
9-Sosyalizmde işçi sınıfının ideolojisi bilimsel sosyalist ideolojidir.
10-Komünist parti işçi sınıfının ideolojisini yani Marksizmi savunan partidir. Sosyalist ideolojinin işçi sınıfının ideolojisi olduğunu anlamamışsan, boşuna tartışıyoruz.
Bunları liberal demokrasiyle nasıl ilişkilendiriyorsun?
Sn Bedrettin.
Bu soruların hiç birinde liberal demokrasi nedir diye bir soru yok bunu söyleyende yok bu sadece sizin kendinizce bana karşı kullandığınız savunma aracınız olsa gerek.
Niçin gerek duyduğunuzu ben biliyorum ama siz biliyormusunuz onu anlamadım.
Bir gün öğrenmek istiyorsanız size onu da anlatırım bu kadar lafı çarpıttığınıza göre bayağı ihtiyacınız olsa gerek.
Sorular sınav amacı ile sorulmadı ayrıntılar bu güne kadar cavap bulmadığı için soruldu. Ne denir şeytan ayrıntıda gizlenir.
Mesela Prroleterya diktatörlğü sınıflı toplumdur bunu söylemek için siyaset bilimi okumaya gerek yoktur sokaktaki çocukta tam bu şekilde cevap verir.
Simdi cevaptan soru üretelim. Diktatörlük nedir ? içinde neler vardır.? içindeki ekonomik koşullar nedir.? rekabet varmıdır?. hangi ölçülerde yapılır ?
5 tane soru çıktı bir cevaptan. Daha 100 tene çıkar.
Demek ki cevaplar o kadar kolay değil .Dersi geçmek kolay olabilir ama hayatı anlama zor.
Cevaplar kolay değil derken, cevapları bilmediğini mi söylüyorsun. Verilen cevapları da beğenmedin mi ve bu soruları neden sordun? Soru sordun, cevap verdim, konu kapandı mı?
Sana liberal demokrasi yaftası yapıştırmadık, sen öyle olduğunu söyledin. Söylediklerinin yanlış olduğunu anladıysan bunu yazmalısın, hala aynı şeyleri savunuyorsan açık açık savunmalısın. Sen ikisini de yapmıyorsun. O zaman sana liberal demokrasiyi savunduğun söylenecektir. Sen de bundan yakınmamalısın.
Her fırsatta demokrasi diyorsun, sınıfsal özüne de önem vermeden demokrasi diyorsun. Böyle yaptığında demokrasiden bir kaç yıl içinde yapılan genel seçimleri ve o seçimlere katılacak olan her görüşten ve liberal görüşlü partileri de serbestlik vermeyi kastediyorsun. Bunu kendin söyledin ve savunmaya da kalktın. Proleter demokrasisinden anladığın buysa bunun proleteryaya faydasının ne olacağı soruldu cevap vermedin. Böyle bir uygulamanın sınıf mücadelesinde liberalizme koz verileceği söylendi bunu da savunamadın. Böyle bir uygulamanın sosyalist amaçlarla ne ilgisinin sorulduğunu da yazman gerekir. Demokrasi sanki sihirli bir sözcükmüş gibi sovyetlerin yıkılmasını bile demokrasisizliğe bağladın. Bunların Marksizmle ilgisi yok, mantıklı bir yanı da yok. Bunları savunuyorsun. Biz de bunlara bakarak senin liberal demokrasiyi savunduğunu söylüyoruz. Kelimenin kendisine karşı çıkıyorsun, kelimenin anlamını sahipleniyorsun. Daha açık olmaya ihtiyacın var.
Demokrasiden ancak seçim anlayanlar o eksik bilgilerini sınava çeksin. Demokrasi bir yönetim biçimidir demokrasiyi küçümseyenler öyle sokaklarda demokrasi dilenmesin bence kendine ihanet etmiş oluyorlar. Yoksa kimse inanmaz.
Sen ne anlıyorsun diye soruyoruz cevap alamıyoruz. Devrimden sonra liberal partilere serbestlik verileceği ve seçimlere sokulacağını söylemiştin, bunu hala savunuyor musun diyorum, sen lafı dolandırdıkça dolandırıyorsun. Bu tavrın söylediklerini savunamadığını gösteriyor. Emin olmadan konuşuyorsun ki, söylediğini daha sonra savunamaz hale geliyorsun. O zaman senin söylediklerin nasıl ciddiye alınacak? Şimdi söyleyeceklerini de yarın savunamayacak hale geleceksin?