Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

 SOL PAYLAŞIM  »
 Doğa Bilimleri

Kepler 715 yeni gezegen keşfetti

Resim Ekleme


Kepler uzay teleskopundan gelen verileri kullanan uzaybilimciler, 305 yıldızın yörüngesinde 715 yeni gezegen keşfederek bilinen toplam sayıyı 1700’e çıkarttı. Bu bilim tarihinin en geniş çaplı gezegen keşfi.


Yeni keşfedilen gezegenlerin çoğu Neptün’den daha ufak. Bu sebeple Dünya büyüklüğündekilerin sayısı yüzde 400 oranında artmış oluyor.

Bu keşiflerle, 2009’da uzaya fırlatılmış Kepler’in keşfettiği gezegen sayısı iki katına çıkmış oluyor. Kepler, cisimleri yıldız ışığındaki kesintilere bakarak keşfetmekteydi. Yıldızların “göz kırpmasının” bir sebebi önlerinden geçen gezegenler. Ancak tek sebep bu olmayabiliyor. Bu kesintileri oluşturan başka bir olay ise, birbirleri etrafında dönen yıldız çiftlerinin birbirlerinin ışığını kesmesi.

Bu durum, Kepler’in bulgularına şüphe düşürse de Washington Üniversitesi'nden uzaybilimci Rory Barnes’a göre elde ettikleri sonuçlar yıllar içinde geliştirilen ve mükemmel hale getirilen matematik hesaplamalarla kesinleşmiş durumda bulunuyor.

Kepler projesindeki bilim insanları, birbirlerinin ışığını kesen yıldız çiftlerinin, bir yıldızın ışığının birden fazla kez kesintiye uğratmasının çok düşük bir ihtimal olduğunu söylüyorlar. Kepler’in gördüğü ışık kesintilerinin sayısının, bu gözlemlerin yıldız çiftlerine dayandırılamayacak kadar çok olduğunu gösteriyor.

Bu hesaplamadan önce, bir gezegen adayının gerçek olduğunun ispatlanması, yer teleskobuyla aylarca çalışılmasını gerektirmekteydi. Kepler’in ortaya koyduğu 3600 gezegen adayının bu yöntemle her biri için aylarca çalışılarak onaylanması gerçekleştirilebilir bir hedef değildi. Bu yeni hesaplamayla gezegen adayları “yığınlar halinde” onaylanabiliyor.

Kepler ekibinin önünde daha çok iş var. Bu 715 gezegenin keşfi, teleskobun sadece iki yıllık verisinden çıkarılmış durumda. Mayıs 2013’te teleskobun reaksiyon tekeri iflas etmeden önce kaydettiği iki yıllık veri daha bulunuyor. Bu henüz incelenmemiş verilerin içinde daha yüzlerce keşfedilmemiş gezegen olduğu düşünülüyor.

Bu keşifle birlikte uzaybilimcilerinin elinde incelenecek 300 yeni güneş sistemi var. Bu sistemlerin kompaktlığı ve sahip oldukları gezegenlerin küçüklüğü ilgi çekici. Teorisyenler, gezegenlerin neden Dünya ya da Neptün boyutundan daha fazla büyümeme eğilimi gösterdikleri, ve neden yörüngesinde oldukları yıldıza bu kadar yakın durdukları üzerine fikir yürütüyorlar. Ancak Kepler’in böyle küçük ve kompakt sistemleri keşfetmeye daha yatkın olması, uzayda gerçekten böyle bir standart olup olmadığı konusunda yeterince kanıtlayıcı değil. (ScienceNews)


Bu yazı soL gazetesinin bilimsoL sayfasında 1 Mart 2014 tarihinde yayınlanmıştır.

http://bilimsol.org/bilimsol/astronomi/kepler-715-yeni-gezegen-kesfetti

ilkay  |  Cvp:
Cevap: 1
15.03.2014- 22:13

Gezegen sayısı toplamda 1700 olduğuna göre bu gezegenlerden en az birinde mutlaka yaşam vardır. Gideriz gidemeyiz belli olmaz ama, bütün bu gezegenlerde bir yaşamın ortaya çıkmamış olması çok saçma olurdu.

sirius  |  Cvp:
Cevap: 2
17.03.2014- 22:38

Ben de onu söylüyorum. Bu kadar sonsuz bir evrende sadece dünyada yaşam var demek çok saçma.

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]