Suriye: Üç yıldır boyun eğmeyen ülke
Suriyede Esad yönetimine karşı başlatılan savaşın üzerinden tam üç yıl geçti. Binlerce Suriyelinin yaşamını yitirmesine, milyonlarcasının mülteci durumuna düşmesine neden olan savaş yakın bir gelecekte bitecek gibi görünmüyor.
(soL- Dış Haberler)
Suriye yönelik başlatılan savaş üçüncü yılını geride bıraktı. Muhalefet yanlısı Suriye İnsan Hakları Gözlemevine göre, 3 yıllık savaşta 140 bin Suriyeli yaşamını yitirdi, 2.5 milyon insan yurtdışına kaçtı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ise 5.5 milyon Suriyelinin ülke içinde yer değiştirdiğini belirtiyor.
Bu rakamın ezici çoğunluğu ise radikal islamcı militanların ele geçirdiği yerleşimlerden, hükümetin kontrol altında tuttuğu bölgelere kaçan Suriyeliler'den oluşuyor. Suriyenin eğitim ve sağlık hizmetlerine ağır bir darbe indiren savaş nedeniyle, 2011deki hastanelerin yüzde 40ı yıkılmış durumda.
Geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler Suriyenin sağlık sisteminin tümüyle çökme tehlikesi altında olduğunu açıkladı. Bu ağır bedele rağmen Suriye halkı, üç yıl boyunca Türkiye, Lübnan, Irak ve Ürdünden sızan, Körfez ülkeleri ve batı tarafından silahlandırılan militanlara boyun eğmedi.
Yabrud'da kritik zafer
Hizbullah ve Iraktaki Şii grupların aktif desteğini alan Suriye ordusu, hala 12 eyaletin 11inde kontrolü elinde tutuyor. Başkent Şam, Suriye ordusunun Kalemun ve Batı Guta operasyonlarıyla daha da güvenli hale geldi.
Dün Suriye ordusu ve Hizbullah güçleri Kalemun bölgesindeki Yabrud kasabasına girdi. Çatışmalarda El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesinin bölgedeki komutanı Ebu Azzam el-Kuveytinin öldürüldüğü belirtiliyor. Lübnan sınırı boyunca uzanan Kalemun bölgesi, Şam ve Humusun güneyinde savaşan cihadçıların ana ikmal yoluydu. Yabrud ise bu bölgenin kapısı niteliğinde.
Yerel ateşkesler Suriyenin özellikle başkent Şamda yürüttüğü savaşta oldukça etkili... Zebedaniden önce Beyt Şam, Babbila, Muadamiye ve Barzede silahlı gruplarla ordu arasında ateşkes sağlandı. Böylece Suriye ordusu gücünü Şamın Doğu Guta bölgesi ve Deraya yoğunlaştırdı.
Ürdüne sınır olan Dera cephesi batılı ülkelerin son umutlarından biri. ABD ve Suudi Arabistanın Ürdün üzerinden binlerce militanı Suriyeye sokacakları ve bu güçle Şama ilerlemeye çalışacakları Financial Times, Wall Street Journal ve The Nation tarafından yazılmıştı. Financial Timesa göre, paraları ödenen ve gelişkin silahlar sağlanan bu militanların sayısı 30 bine ulaşıyor.
Eşzamanlı olarak cihadçıların İsrail sınırındaki Kuneytradan da sızmaya çalıştıkları belirtiliyor. Son bir ayda cihadçı grupların ilan ettiği Cenevre-Huran operasyonu kapsamında, Dera ve Kuneytrada bazı bölgelerin kontrolü ordudan çıktı.
Kuzey kaosu büyüyor
ABDnin güney cephesinde idareyi bizzat ele alması, Suriye karşıtı bütün ülkeleri, onaylamadığı hiçbir gruba silah sağlamamaya ikna etmesi, kuzeydeki büyük başarısızlıktan ileri geliyor. 2012 yılında savaşın kızıştırıldığı bu cephede kendilerine Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) adını veren grubun başarısızlıkları nedeniyle, Türkiye üzerinden yabancı savaşçılar devreye sokulmuştu. Halep, İdlib, Lazkiye kırsalı, Haseki ve Rakkada ilerlemeler bu sayede elde edilirken, daha sonra savaş batılı ülkelerin kontrolünden çıktı. Şimdi kuzey cephesinde ABD ve müttefikleri El Kaideden aforoz edilen Irak ve Şam İslam Devletine (IŞİD) karşı savaşmaları için, diğer gruplara baskı yapıyor. Bu baskı neticesinde Kasım 2013te kurulan ve kısa sürede ÖSOnun yerini alan İslami Cephe, IŞİDe savaş ilan etti. IŞİD ve İslami Cephenin başını çektiği koalisyonun savaşında bugüne kadar 3 binden fazla militanın öldüğü tahmin ediliyor. Üstelik bu kayıplar arasında, İslami Cephe içindeki Ahraruş Şam grubunun kurucularından, El Kaide lideri Eyman El Zevahirinin Levant temsilcisi El-Behaya gibi kritik isimler de bulunuyor.
IŞİD Lazkiye cephesinden çekilirken, İdlib ve Halep ekseninde de güç kaybetti. Deyr Ez Zorda da İslami Cephenin yanında yeralan El Nusra karşısında geriledi. Ancak yine de IŞİD Halepin doğusundaki Menbic-El Bab mıntıkasından, Deyr Ez Zora kadar uzanan ve içinde Rakkanın da bulunduğu bölgeyi tümüyle kontrol altında tutuyor.
Kendi aralarında kanlı bir savaşa tutuşan gruplar, Rakka ve Hasekide PKKye yakınlığı ile bilinen Halk Savunma Güçlerine (YPG) karşı savaşta zaman zaman ortaklaşıyorlar.
sol
Nasrallah: Suriye'de hükümetin düşme tehlikesi geçti
Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Suriye hükümetinin düşme ve ülkenin bölünme riskinin ortadan kalktığını söyledi.
(soL - Dış Haberler) Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah, Lübnan'dan yayın yapan Es-Sefir gazetesine mülakat verdi.
Suriye'de hükümetin düşme ve ülkenin bölünme riskinin geçtiğini savunan Nasrallah, Hizbullah'ın Suriye'de rolünün Lübnan'da destek bulmadığı şeklindeki iddiaları da reddetti. Nasrallah, Kalamun operasyonu sayesinde Lübnan'daki bombalı saldırı ihtimalinin azaldığını kaydetti. Nasrallah, Hizbullah muhalifi 14 Mart Hareketi'nin bile, Suriye'deki askeri varlıklarının Lübnanlıları korumak için olduğunu düşündüğünü savundu.
Hizbullah lideri, bölünme riskinin azalmasına rağmen, "yıpratma savaşı"nın devam edeceğine dikkat çekti. Muhalefetin başlangıçta hükümeti devireceği düşüncesiyle kendisini bilediğini söyleyen Nasrallah, artık bölgesel ve uluslararası durumun değiştiğini vurguladı. Hasan Nasrallah, önümüzdeki dönemde Suriye'ye yönelik politik, medyatik ve sahadaki baskıların, geçen 3 seneye göre daha az olacağını düşündüğünü söyledi.
Lazkiye'deki cihadcı saldırıya da değinen Nasrallah, buradaki operasyonun büyük bir savaş anlamına gelmediğini, bunun sınırlı bir operasyon olduğunu ancak medyada büyük "yaygara" koptuğunu kaydetti.
SOL