Geri Kazanım Konusunda Bunları Biliyor musunuz?
Geri dönüşüm ve tekrar kullanımın ötesinde, atıkların özelliklerinden yararlanlarak içindeki bileşenlerin fiziksel, kimyasal veya biyokimyasal yöntemlerle başka ürünlere veya enerjiye çevrilmesine "geri kazanım" denilmektedir.
Geri kazanımla, doğal kaynaklarımız korunur, enerji tasarrufu sağlanır, ekonomiye katkı sağlanır, çöplüğe giden atık miktarı azalır ve geleceğe yatırım yapılır.
Türkiye'de atıkların geri kazanımı konusunda uzun yıllardır süre gelen çalışmalar vardır. Cam, kâğıt, karton, plastik ve metal gibi atıklar özellikle çöp dökme sahalarından ve sokak toplayıcıları kanalıyla sokaklardan toplanmakta ve ham madde kaynağı olarak çeşitli sektörlerde kullanılmaktadır.
Kullanılmış ambalajların ve diğer değerlendirilebilir atıkların genel çöpten ayrı ve temiz olarak toplanması yöntemi geri kazanım sürecinin ilk aşamasını oluşturmaktadır. Ayrı toplanan geri kazanılabilir atıkların geri dönüşüm işlemine tabi tutulabilmesi için cinslerine göre de ayrılmaları gerekmektedir.
Türkiye'de çöp miktarının yaklaşık % 15-20 sini geri kazanılabilir nitelikli atıklar oluşturmaktadır.
Ambalaj çöp değil aynı zamanda bir ham maddedir. Yeniden kazanımı mümkün olan ambalajları evlerimizde ayrı toplayalım.
Herhangi bir ürünü alırken geri dönüşümlü olmasına dikkat edelim.
Kâğıtlarımızı, defterlerimizi tutumlu kullanıp kullanılmış kağıtları geri kazanalım.
Tükettiğimiz kağıtlari çöpe atmak yerine toplayip ekonomiye kazandırabilir ve çevre kirliliğini önleyebiliriz.
İnsanların birbirlerine gönderdiği mektupların % 44 'ü okunmamaktadır. Bir ton kullanılmış kağıt, geri kazanıldığında 16 adet çam ağacının, bir ton kullanılmış gazete kâğıdı kullanıldığında ise 8 adet çam ağacının kesilmesi önlenmiş olacaktır.
Yalnızca 100.000 aile gereksiz yazışmayı durdurursa, her yıl 150.000 ağaç kesilmekten kurtulacaktır.
Bir insan, ömrünün 8 ayını, gereksiz yazışma zarflarını açarak geçirmektedir.
Bir büro elemanı yılda, 81 kilo yüksek vasıflı kağıdı çöpe atmaktadır.
Bir kere kullanıp atacağımız poşetler yerine, sürekli kullanabileceğimiz bez torba, sepet ve fileleri tercih edelim.
Plastikler doğada parçalanma süresi en uzun olan madde olduğu için yok edilmesi güçtür. Bu nedenle bu maddelerin mümkün olduğunca ayrı biriktirilip geri kazanılmaları sağlanmalıdır.
Plastik ambalaj atıkları yıkanıp granül haline dönüştürülerek ikincil ürün üretiminde ham madde olarak kullanılmaktadır. Sera örtüsü, otomotiv sektöründe plastik torba, marley, pis su borusu, elyaf ve dolgu malzemesi, araba yedek parçası yapımında kullanılmaktadır.
Yeni üretime kıyasla, metal ve plastikte % 95 enerji tasarrufu sağlarız.
Geri dönen her bir ton cam için yaklasık 100 litre petrol tasarruf edilmiş olacaktır.
Bir cam şişe doğada 4000 yıl, plastik 1000 yıl, ciklet 5 yıl, bira kutusu 10-100 yıl, sigara filtresi 2 yıl süre ile yok olmamaktadır.
Evsel atıklar arasında cam şişe ve kavanozların geri dönüşümü ülkemizde oldukça eski yıllara uzanmaktadır. Renklerine göre ayrılan cam şişe ve kavanozlar ve diğer cam atıklar kırılarak cam tozu haline getirilir. Cam tozu, kum, kireç taşı ve soda külü ile karıştırılır ve yüksek sıcaklıkta şekillendirilerek yeni ürünlere dönüştürülür.
*************************
Evet geri dönüşüm gerçekten önemli bir konu. Artık belediyelerde bu konuya önem veriyorlar. Özel çevre birimleri var. Geri dönüşüm çöplerinizi , pilleri ,atık yağları, elektronik atıkları bağlı bulunduğunuz belediyenin ilgili birimlerini arayarak evinizden aldırabiliyorsunuz. Ayrıca belediyeden talep etmeniz halinde oturduğunuz site tarzındaki evlere geri dönüşüm çöp kutularının konulmasını sağlayabilirsiniz. Bizim siteye koydurduk. Ancak bu bilincin de kazandırılması önemli bazı insanlar kutunun üzerinde "geri dönüşüm çöpleri" yazmasına rağmen her türlü çöpü buraya atmaya çalışıyorlardı. Neyse ki uzun mücadelelerden ve bina kapılarına büyük puntolarla yazılan uyarı mesajları ile bunu yok denecek kadar aza indirdik.
Atık yağlarınızı evden gelip alıyorlar. Yalnız evden alınması için bu miktarın en az 5 lt olması gerekiyor. Onun altındakileri gelip almıyorlar. Onun için 5 litrelik bir pet şişe bulmanız yeterli .Kullandığınız yağları burada biriktirebilirsiniz ve belediyelerin ilgili birimlerine telefon ederek bunları evinizden aldırmanız mümkün. Keza tamirinden bıkıp ,atacağınız elektronik eşyaları da gelip alıyorlar. Buzdolabı, çamaşır makinesi, ütü, cep telefonu , ızgara vs.
Bir kere geri dönüşüm çöpü toplamaya başlayınca inanın gerisi geliyor. Normal çöpünüzün yanına geri dönüşüm için ayrı bir çöp poşeti koymanız ve atık yağınız için 5litrelik bir pet şişe edinmeniz yeterli. Hadi siz de başlayın . Bu ülke hepimizin ve çocuklarımıza güzel bir dünya bırakmayı hedefleyelim
Türkiye geri kalmış bir ülke. Korkunç bir yoksulluk var. Bu yoksulluğun gereği olarak yaşamını çöpten kazanan emekçi insanlar var. Çöpleri eşeleyen ve içindeki işe yarar tüm maddeleri ayıran insanlar var tüm ülkede. Bu insanlar her gece görev başındadır. Varlıklıların çöp diye attığı bazı mallar yoksullar için hala kullanılabilir eşyadır. Bunlar ayrılır, sonra çöpteki camı, kağıdı, metali toplar, ayırır ve sektöre satar bu insanlar. Ben kendimi bildim bileli, 50-60 yıldır gözlüyorum bunu. Hele son 20-30 yıldır çok yaygınlaştı ve sektör haline geldi bu çöp toplayıcılar. Yani bu geri dönüşüm işi oldukça eskiye gidiyor. Son yıllarda belediyelerin kurduğu çöp işleme tesisleri daha ileri bir adım tabii. Bunun dışında esas önemli olan geri kazanımı güç maddeler. Bunların ayrılması hem zor hem de yüksek enerji gerektiriyor. Mesela plastikler veya kompozit denilen cam takviyeli plastikler. Buradaki güçlüğün başında çok değişik plastiklerin (polimerlerin) bulunması. Bunlar cinslerine göre ayrılmadan geri dönüşüm olanaksız. Cam takviyeli plastikler için de aynı şey söz konusu. Bir kere bunlar plastiğin cinsine göre baştan ayrılmalı, sonra da cam elyaf ile plastiği ayırmak için çok yüksek sıcaklıklara çıkmak gerekiyor. Yani enerji bakımından da pek ekonomik değil.