Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

 SOL PAYLAŞIM  »
 Doğa Bilimleri


Satürn’ün uydusunda dev okyanus

Satürn gezegeninin en büyük uydusundaki buz yüzeyinin altında bir okyanus olduğu öne sürüldü.

Resim Ekleme


Bilim insanları, Satürn gezegeninin 6. büyük uydusu Enceladus’un buz yüzeyinin derinliklerinde dev bir okyanus olduğuna dair en net delilleri buldu.

Konuyla ilgili bilim dergisi Science’ta yayımlanan araştırmaya göre; yaklaşık 500 kilometre çapındaki Enceladus’un içinde büyük bir okyanus bulunuyor.

Uydunun yer çekimi özelliklerini inceleyen gök bilimciler, buz kaplı yüzeyin 30–40 kilometre altındaki okyanusun derinliğinin 10 kilometreyi aştığını belirtiyor.

Uzmanlara göre, söz konusu su kütlesi, bilinmeyen deniz canlılarına ev sahipliği yapıyor olabilir.

Enceladus’ta bir okyanus olabileceği teorisi, 2005’te NASA’nın Cassini uydusunun Güney Kutbu’nda su buharı ve buz püskürten volkan ağızları keşfetmesiyle ortaya çıkmıştı.

NASA’nın California’daki Jet Tahriki Laboratuarı’ndan Sami Asmar, “Uydunun yer çekimi varyasyonlarını anlamak için, hız ölçen radar silahı ile aynı prensipleri içeren Doppler Efekti yöntemini kullandık. Cassini’nin gönderdiği veriler, bize aşağıda bir okyanus olduğunu gösterdi” dedi.

Enceladus uydusu, İngiliz gökbilimci Frederick William Herschel tarafından 1789 yılında keşfedilmişti.

milliyet

sirius  |  Cvp:
Cevap: 1
04.04.2014- 13:12

kendi güneş sistemimizi bile tam olarak bilemiyoruz. satürn'ün uydularında okyanus varsa, yaşam da vardır. kendi sitemimizde bile yaşam varsa, başka sistemlerde de canlı vardır.

melnur  |  Cvp:
Cevap: 2
05.04.2014- 00:58

Alıntı Çizelgesi: sirius yazmış

kendi güneş sistemimizi bile tam olarak bilemiyoruz. satürn'ün uydularında okyanus varsa, yaşam da vardır. kendi sitemimizde bile yaşam varsa, başka sistemlerde de canlı vardır.



Merak duygumuzu ufolardan, ve benzeri hurafelerden bu tür bilimsel konulara yöneltmek de heyecan verici. Evet, samanyolu galaksisinin sıradan bir bölgesinin, hiç bir özelliği olmayan sıradan bir yıldız sisteminde hayat varsa ve bu hayat teknoloji üreten bir zekaya evrilmişse, başka yerlerde de yaşam olması kuvvetle muhtemeldir. Belki de, bu haberin işaret ettiği gibi Satürn ve Jüpiter gibi dev gezegenlerde veya uydularında yaşam da vardır. Teknoloji ilerledikçe bu konularda çok daha somut bilgilere ve hatta gözlem verilerine sahip olabileceğiz.

sirius  |  Cvp:
Cevap: 3
09.04.2014- 19:04

Satürn'ün uydusunda 'okyanus var'

Resim Ekleme


Güneş sisteminin ikinci büyük gezegeni Satürn'ün uydusu Enceladus'un yüzeyinin altında büyük bir su kütlesi olabileceğine ilişkin işaretler güçleniyor.

Satürn'ün altıncı büyük uydusunun güney kutbunda, "şerit" gibi görünen bölümlerden uzaya fışkıran buzlu maddelerin görüntülenmesi bilim dünyasında heyecan yaratmıştı.

İlgili KonularBilim ve TeknolojiAraştırmacılar, Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'ya ait Cassini uzay aracının uydunun üzerinde uçarken yaptığı ölçümler sayesinde, suyun yerçekimsel sinyallerini tespit etti.

Garda gölünün 245 katıProf Luciano Iess, BBC'ye açıklamasında "Ölçümlerimiz, Kuzey Amerika'daki Superior Gölü büyüklüğündeki bir su kütlesinin varlığına işaret ediyor" dedi.

Bu İtalya'daki Garda gölünün 245 katı kadar bir su kütlesine karşılık geliyor.

Prof Iess ve ekibinin ulaştığı veriler, 500 kilometre genişliğindeki uydunun, dünyadan sonra mikrobiyal yaşam araştırmaları yapmak için en ideal yer olabileceğini gösteriyor.

40 kilometre derindeCassini'nin verileri, Enceladus'taki su kütlesinin yüzeyin 40 kilometre altında olduğuna işaret ediyor. Bu, kütlenin kayalık katmanın üzerinde olması anlamına geliyor.

Buzulaltı okyanusunun varlığına ilişkin ilk veriler, Cassini'nin 2005'te uydunun dağınık bir atmosfere sahip olduğunu tespit etmesiyle alınmıştı.

Daha sonraki gözlemlerde, bu atmosferin varlığı, kaplanların çizgilerini andıran şeritlerden yayılan mineral zengini buhara bağlanmıştı.

Cassini, daha sonra bu buharların çok miktarda tuz ve organik molekül içerdiğini belirlemişti.

Resim Ekleme

Resim Ekleme

bbctürkçe

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]