sosyalist denildiğinde iktidara barışçıl yöntemlerle gelmek isteyenleri anlıyoruz. komünist ise ihtilalci yöntemlerle iktidarı almaya çalışan siyasetçileri anlıyoruz. bu doğru bir düşünce mi. komünizmle sosyalizm arasında nasıl bir fark var.
İşçi sınıfı ve emekçilerin iktidara gelmesi devrimdir. İktidara Rusya'da veya Küba'da olduğu gibi silahlı ayaklanma sonunda veya Şili'de yaşandığı gibi seçimler sonunda gelinebilir.
Sosyalizm ve komünizm ise farklı kavramlar. Sosyalizmde, işçi sınıfı ve emekçilerin iktidarında üretim araçları üzerindeki özel mülkiyet kaldırılarak tüm üretim toplumsallaştırılır. Ancak hala sınıf farkları ve eski düzenden gelen toplumsal farklar hüküm sürmektedir. Örnek vermek gerekirse, burjuvazi iktidarı kaybetmekle birlikte henüz sınıf olarak ortadan kalkmamıştır, ayrıca sanayi işçileri ile tarım işçileri arasındaki farklar, kafa emeği ile kol emeği arasındaki farklar, kadın-erkek emeği arasındaki farklar, bölgeler arası ve köy-kent arasındaki farklar, farklı etnik gruplar arasındaki farklar, dil farkları v.b. Sosyalist devlet tüm bunları ortadan kaldırmak ve üretimi yaygınlaştırmak ve artırmak için çalışır. Hem sosyal sınıflar, hem de bu farklar, sosyalist devletin izleyeceği ekonomik, sosyal ve siyasi politikalarla zamanla ortadan kalkacaktır. İşte bu sürecin adı sosyalizmdir. Bu sürecin amacı da komünist aşamaya ulaşmaktır. Sonunda sınıf farkları ve diğer tüm farklar ortadan kalkacak ve herkes tamemen eşit olacak, üretim toplumsallaşacak, üretim düzeyi herkesin ihtiyacını karşılayacak düzeye gelecektir. Devlet bir sosyal sınıfın diğer sosyal sınıflar üzerinde baskı aracı olduğundan, bu süreç sonunda devlet de ortadan kalkacaktır. İşte bu ileri aşamaya komünizm denilir.
sosyalistler devletli sosyalizmi savunur, komünistler ise devletsiz sosyalizmi diyebilir miyiz. sosyalistler ile komünistler arasındaki fark bu mu.