Merkür gezegeni küçülüyor
Bilim insanları, Merkür gezegeninin bugüne kadar bilinenden daha fazla küçüldüğünü ortaya çıkardı.
Güneş sistemimizin Güneş'e en yakın gezegeni olan Merkür'ün yarıçapının son 4000 yıl içinde 7 km civarında küçüldüğü yeni bulgularla ortaya kondu. Nature Geoscience dergisinde yayınlanan çalışmanın ortaya koyduğu bulgular, küçülmenin geçmişte hesaplanandan daha fazla olduğu sonucunu ortaya çıkardı.
Çalışmaya katılan bilim insanlarından biri olan ve Cleveland, Ohio'da bulunan Case Western Üniversitesi'nde araştırmalarını sürdüren gezegen bilimci Steven Hauck konuyla ilgili şunları söyledi: "Messenger sayesinde gezegenin yüksek çözünürlüklü ve - daha önemlisi - Mariner 10'un 1970'lerde gösteremediği çeşitli konumlarda görüntülerini elde ettik."
Çalışmanın yürütücüleri olan Washington Carnegie Enstitüsü'nden Paul Byrne ve Christian Klimczak Messenger'ın gönderdiği detaylı görüntüleri ve topografik verileri incelediler ve gezegenin tektonik özelliklerinin bir haritasını çıkardılar. İncelenen tektonik özellikler, gezegenin iç kısmının soğuması ve yüzeyin sıkışması ile doğrudan ilişkili oluşumlar. Elde edilen bulgular, Merkür'ün iç yapısını oluşturan kaya ve metal soğudukça gezegenin ciddi anlamda küçülmesi durumuna işaret ediyor. Yeni veriler sayesinde gezegen üzerinde ilgili olşumların çok sayıda örneği incelendi.
Merkür'ü incelemek üzere uzaya gönderilen ilk araç olan Mariner 10, 1974 ve 1975'teki üç geçişinde gezegenin %45'ine dair veri toplayabilmişti. 2004 yılında gönderilen ve 2011 yılında yörüngeye oturtulan Messenger ise halen gezegen ile ilgili veri toplamaya devam ediyor. Messenger bu ayın sonlarında gezegen etrafındaki 2900'üncü turunu tamamlayacak.
Bilim insanlarına göre Merkür ile ilgili yeni bulgular gezegenlerin soğuma süreçleriyle ilgili bilgimizi derinleştirecek. Ayrıca, yalnızca Güneş Sistemi'ndeki gezegenleri değil, başka yıldız sistemlerinde bulunan ve yenileri keşfedilmeye devam eden kayalık gezegenleri de daha yakından tanıyabileceğiz. (ibtimes)
Bu yazı soL gazetesinin bilimsoL sayfasında 18 Mart 2014 tarihinde yayınlanmıştır.