Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

 SOL PAYLAŞIM  »
 Doğa Bilimleri

Rusya Ay’da koloni kurmayı hedefliyor

Resim Ekleme
Nitel Muhtaroğlu

Rusya’nın uzay ve savunma teknolojilerinden sorumlu Başbakan Yardımcısı Dmitry Rogozin, Ay’da koloni kurmanın stratejik bir görev olduğunu söyledi.

Rogozin, 12 Nisan 2014 Cumartesi günü, uzaya çıkan ilk insan Yuri Gagarin’in öncü uçuşunun yıldönümünde yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ay’da kalıcı bir üs kuracağını açıkladı. Rusya’nın uzay çalışmaları alanında önümüzdeki dönem için üç adet görevi olduğunu saptayan Rogozin, bu görevleri “Dünya yörüngesindeki Rus varlığının arttırılarak, bölgenin daha etkin kullanılması”, “Ay’da koloni kurulması” ve “Mars’a ve Güneş Sistemi’ndeki diğer gezegenlere yapılacak keşif uçuşları için gerekli hazırlıkların yapılması” olarak sıraladı.

Günlük yayınlanan “Rossiyskaya Gazeta” isimli gazetede yayınlanan makalesinde Ay’daki ve yakın uzaydaki yerleşim olanaklarını tartışan Rogozin, şu açıklamalarda bulundu: “Önümüzdeki 50 yıl içerisinde Venüs ve Mars arasında kalan bölgenin ötesine insanlı uçuşlar gerçekleştirmek pek mümkün görünmemektedir. Ancak Mars’ın incelenmesi, yakın göktaşlarına ve Mars’a uçuşlar olasıdır. Bu hedeflere ulaşmak için gereken en temel adım ise Ay’da araştırma ve keşifler yürütülmesine olanak sağlayacak bir üssün kurulmasıdır”.

Ay dışında Mars ve diğer uzay cisimlerine yapılacak yolculukları da değerlendiren Rogozin, “Mars ve diğer gök cisimlerine yapılacak yolculuklar, Ay’ın keşfi ve yerleşime açılması ile çelişen hedefler değildir. Tam tersine, Ay’da kalıcı yerleşim kurmak, bu hedeflere ulaşmayı kolaylaştıracaktır.”

Rogozin, ABD ile yeni bir uzay yarışını çağrıştıran makalesine şöyle devam etti: “Ay daha uzaklardaki hedeflere ulaşmak için bir ara basamak değildir. Kendi başına önemli, hatta diğer görevlerden ayrı bir yerdedir. Ay’a öncelikle 10-20 uçuş yapıp ardından Mars’a ve göktaşlarına yönelmek akıllıca bir yöntem değil. Bu yöntemin bir başlangıcı var ancak bir sonu yok. Biz, Rusya olarak, Ay’da kalıcı olacağız.”

Rusya, 2020 yılına kadar, iki tanesi yüzeye, bir tanesi de yörüngeye olmak üzere Ay’a üç tane uzay aracı göndermeyi planlıyor. Bu çerçevede, ilk olarak, 2016 yılında Luna-25 ile Ay’ın güney kutup bölgesine bir görev planlanıyor. Ardından, 2018 yılında Ay’ın yörüngesine yerleştirilecek bir uydu ve 2019 yılında ise yüzeyin altında buz aramak amacıyla sondaj yapabilen bir Ay gezgini gönderilecek.

2040 yılına kadar ise, uzun soluklu görevler için kullanılması hedeflenen bir Ay üssünün kurulması hedefleniyor. Rogozin, “Ay, uzay görevleri için su, mineraller ve diğer kaynaklarının sağlanabileceği en gerçekçi yer.   Ay üzerine kurulacak bir laboratuvar, yeni uzay teknolojilerinin denenmesi için de kullanılabilecek.”

Ay’a ve Mars’a gerçekleştirlecek uçuşlar için kullanılabilecek, yeni bir roket teknolojisini de geliştireceklerini sözlerine ekleyen Rogozin, ABD’nin Kırım’ın Rusya’ya katılmasının ardından, uzay çalışmaları alanındaki işbirliği yapmaktan vazgeçmesinin, Rusya’nın uzay araştırmalarına katkı sağlayacağını belirterek, sözlerine şöyle devam etti: “İnsanlı uzay uçuşları için güvenilmez uluslararası ortaklardan bağımsız olarak yeni stratejiler geliştirmek durumundayız. Hayal kurmaktan korkmamalı, geleceğimiz için çıtayı olabildiğince yükseğe koymalıyız. Rusya, uzay çalışmalarında atılım yapmak için gereksinim duyduğu herşeye sahiptir.”


Bu yazı soL gazetesinin bilimsoL sayfasında 16 Nisan 2014 tarihinde yayınlanmıştır.

sirius  |  Cvp:
Cevap: 1
16.04.2014- 22:27

uzay yarışı bundan sonra kolonileşmeyle devam edecek görünüyor. ruslar aya, Amerikalılar marsa yerleştiğinde uzayın fethine de başlanacak demektir.

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]