Erdoğan'dan dar bölge açıklaması
Başbakan Erdoğan dar bölge seçim sistemiyle ilgili çalışmaları sürdürdüklerini söyledi. Erdoğan, 550 bölge olsun istiyoruz her bölgeden birer vekil çıkarılsın" ifadelerini kullandı.
(soL- Haber Merkezi) Partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısının ardından Cuma namazı için geldiği Hisarcıklıoğlu Camiinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dar bölge seçim sistemi hakkında 550 bölge olsun istiyoruz her bölgeden birer vekil çıkarılsın. Şu anda çalışmayı yaptırıyorum. Muhalefet bir yandan barajlar kalksın veya barajlar azalsın diyor. Biz de hodri meydan diyoruz. Şu anda çalışmayı yaptırıyorum. Simülasyonlar falan bittikten sonra biz dar bölge sistemini Meclise getirebiliriz dedi.
Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün Siyaset planım yok sözlerini ise Duymadım. Cumhurbaşkanımızdan dinlemeden bir şey diyemem şeklinde yorumladı.
20 000 oy 1 vekil çıkaracak 250 000 oy da 1 vekil. Derdi budur. Her türlü hile hurdayla bile seçimi alamama riski var. Bu nedenle sağa daha yatkın olan kırsal kesimin ve sosyal yönden geri bölgelerin ağırlığını artırmak istiyorlar. Hileyle seçim almaya doymuyorlar.
Örneklerle dar bölge sistemi: AKP halk iradesine darbe hazırlığında
Tayyip Erdoğan gündemlerindeki genel seçim modelinin, dar bölge yani 550 bölgeden milletvekili çıkarılması olduğunu söyledi. Bugünkü oy oranlarıyla bu modele geçildiği takdirde AKP milletvekili sayısını katlıyor, TBMMde temsil edilmeyen sayısı artıyor.
Doğan Ergün
Temmuz 2013te gündeme gelen AKPnin demokratikleşme paketinin maddelerinden biri olan dar bölge seçim sistemi, ilk kez Tayyip Erdoğan tarafından açıkça telaffuz edildi. Erdoğanın, gündemimiz dediği 550 bölge-550 milletvekili modeline geçilmesi halinde, AKP genel oy oranının çok üzerinde milletvekilliği kazanacak, muhalefet partileri ve özellikle de MHP Meclisten silinecek.
Dün gazetecilerin dar bölge seçim sistemine ilişkin sorusuna Erdoğan, bu sistemin muhalefetin seçim barajı düşüncesine karşı kendilerinin öne sürdüğü ik önemli tekliflerinden biri olduğunu belirterek, bu tekliflerden birinin daraltılmış bölge sistemi olduğunu, bu sistemde barajın yüzde 5 olarak belirlendiğini, diğer tekliflerinin ise barajın tamamen kaldırılarak 550 bölge ve bu bölgelerin her birinden birer milletvekili çıkarılması teklifi olduğunu söyledi. Erdoğan, dar bölge, şu anda bizim gündemimizdedir. Muhalefet bir yandan Barajlar azaltılsın diyor, hodri meydan deyip şu anda çalışmayı yaptırıyorum. Similasyonlar, vesaireler bittikten sonra dar bölge sistemini Meclise getirebiliriz dedi.
Antalya örneği: AKP 6dan 11e!
Dar bölge sisteminin nasıl sonuçlanabileceğini Antalya özelinde analiz ettik. Son genel seçimlerde, 1 milyon 178 bin seçmenin oy kullandığı Antalyada AKP 461.257 oyla 6, CHP 390.223 oyla 5 ve MHP 245.439 oyla 3 milletvekili çıkardı. TBMMye 14 milletvekili gönderen kentte seçmen sayısı 1 milyon 387 bin dolayındaydı. Antalya nüfusu, birbirlerine yakın ilçeler gözetilerek yaklaşık 100 biner kişilik 14 bölgeye bölünmesi durumunda CHPnin yüksek oy oranına sahip olduğu ve nüfus açısından da kalabalık olan Muratpaşa (CHP: 113.386 oy, AKP: 80.698 oy ve MHP: 43.953 oy) ile Konyaaltı (CHP: 33.868 oy, AKP: 20.925 oy ve MHP: 11.782 oy) gibi bölgeler dışında CHP herhangi bir milletvekili çıkaramıyor. Merkezdeki bu ilçelerde de ciddi bir oy oranına sahip AKP, çevre ilçelerdeki gücüyle milletvekili sayısını neredeyse ikiye katlıyor. Hatta en az iki milletvekili çıkarabilecek bir bölge olan Muratpaşada iktidar lehine yapılacak bir bölümlendirme ile AKP buradan da milletvekili çıkarabilir. Bu durumda 14 milletvekili olan kentin, 11-12 milletvekili AKPye, 2-3 milletvekili ise CHPye gidiyor ve MHP 3 olan milletvekilliklerinin tamamını kaybediyor.
Baraj büyüyor
Erdoğanın dile getirdiği model, 2014 verilerine göre 53 milyona dayanmış olan nüfusun iller ve ilçeler de gözetilerek 550 bölgeye ayrılması ve bu bölgelerin her birinden birer vekilin seçilmesi anlamına geliyor.
Bu model, yüzde 10 barajı nedeniyle demokratik olmamakla eleştirilen seçim sisteminde halkın TBMMde temsilinin önüne yeni engeller getiriyor. İşte o engellerden bazıları:
Bölgeleri AKP belirleyecek
550 bölgenin neye göre belirleneceği, sınırların nerelerden ayrılacağı iktidardaki partinin siyasi hesaplarına bağlı olacak. 30 Mart yerel seçimlerinde AKPnin yeni belediyeler kazanmak için çıkardığı bütünşehir yasası ve son iki yerel seçimde kimi belediye sınırlarının AKP lehine değiştirilmesi dikkate alındığında iktidar partisinin 550 bölgenin belirlenmesinde de kendi çıkarlarını gözeteceğini tahmin etmek zor değil.
Şu anki oranlar AKP'ye yarıyor
Nüfusun nasıl bölüneceği şimdilik bilinmiyor, ancak şu anki ilçe nüfusları ve birbirine yakın ilçelerin birlikte bölge oluşturacağı varsayımı baz alındığında yapılan hesaplamalar, AKPnin son genel seçimlerde aldığı oy oranı olan yüzde 49,8 ile şimdikinden çok daha fazla milletvekili çıkaracağını gösteriyor.
Temsil edilemeyen oylar artıyor
Yüzde 10 barajının getirdiği en büyük sorun halkın önemli bir bölümünün tercihlerinin TBMMde temsil edilememesinden kaynaklanıyor. Bu durum özellikle 2002 genel seçimlerinde çarpıcı bir sonuca neden olmuş, oyların yüzde 46,5i Mecliste temsil edilmemişti. yine bu seçimde AKP yüzde 34,29 oy oranıyla TBMMdeki koltukların yüzde 66sını almıştı. Getirilmesi planlanan yeni sistemle, hem her bir bölgede seçilemeyen adaya verilen oylar temsil edilmemiş olacak, hem de herhangi bir yerellikte özel olarak öne çıkmayan ancak ülke genelinde oyu olan partiler Meclise vekil gönderemeyecek. Burada da özellikle MHPnin ve belli bölgelerde çok az oyu olan CHPnin olumsuz şekilde etkilenmesi anlamına geliyor.
Türkiye'yi kim düşünecek?
Dar bölge sistemi, bölge adaylarının önemini artırırken milletvekili adaylarının ufkunu da kendi seçim bölgelerine daraltmak anlamına geliyor. Yerel seçimlere benzer icraatçilik önem kazanacak. Seçmen ve aday arasında ve siyaset arenasında ülke sorunlarının ağırlığı azalırken ve bölgecilik artacak.
Sol
Türkiye'deki sistem zaten anti-demokratik. Uzağa gitmeye gerek yok. Son yerel seçimlerde AKP Ankara'da % 42 oy aldı, bu % 42 oy ile dar bölgeye benzeyen sistemle belediye meclisi üyeliklerinin % 71'ini aldı. Son genel seçimlerde de % 40'larda oylar ile 31 milletvekilinden 17'sini yani % 55'ini almıştı. Efendilere bu bile yetmedi. Dar bölge gelirse bu sayı 23-24'e çıkacak. % 42 oy ile milletvekillerinin neredeyse dörtte üçünü alacak. Dertleri bu.
Demokrasi vaadiyle gelenler, 12 eylül cuntasının koyduğu barajın önüne bir başka baraj koyarak ne kadar demokrat olduğunu gösteriyor. Parlamentodaki muhalefet ise hala ''AKP'nin mecliste üstünlü var'' diyerek zavallıları oynuyor. Adamlar iktidarlarını pekiştirmek için her dümeni yapıyor, bunlar ise o parlamentoda sadece figüranlık yapıyorlar.
Sol gazetesi bugün manşetini bu konuya ayırmış. CHP, MHP, BDP meleklerin cinsiyetini tartışırken, AKP darbe hazırlığında diyor. MİT yasası ardından bu seçim sistemiyle AKP ömrü billah başımızdan gitmez. 30 Marttaki seçim sonuçları bir genel seçim sonucu olsaydı, AKP 285 milletvekili çıkaracaktı. Eğer bu seçim sistemi gelirse AKP'nin çıkaracağı vekil 425. Hadi geçmiş olsun!
Erdoğan sokaktan geldim, ticareti iyi bilirim demişti. Demokrasi ve siyaset de bu mantıkla götürülüyor. Milli irade olmak seçim sonuçlarından geçiyorsa, bunlar da o seçim sonuçlarının kendi lehine nasıl işleyeceği konusunu iyi biliyorlar. Demokrasi falan hak getire. Kazan da nasıl kazanırsan kazan. İster ayakkabı kutularıyla, ister trafoya sızan kedi çeteleriyle. Şimdiki hazırlık bu yönde.