Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

19.08.2013- 16:44

Lenin 143 yaşında...

Resim Ekleme

Bugün Vladimir İlyiç Ulyanov Lenin'in 143. doğum günü. İşte sosyalizmin 20. yüzyıla damga vurmasında büyük katkısı olan Lenin'in kişisel ve politik yaşamındaki kırılma noktalarından bazıları...

İlk yıllar
Vladimir İlyiç Ulyanov, 22 Nisan 1870 yılında Simbirsk'de doğdu. Babası devlet memuru olan Lenin'in abisi Aleksandr İlyiç Ulyanov Rus Çarı III. Aleksandr'a yönelik suikaste katıldığı için idam edilir.

Kazan Üniversitesi'nde hukuk eğitimi alırken, öğrenci gösterilerine katılan Vladimir İlyiç tutuklanır. Üniversiteden atıldıktan sonra, 1891 yılında avukatlık yapmak üzere lisans alır.

Lenin abisi Alexandr sayesinde Marx'la tanışır. Marx'ın Kapital'ini ilk olarak abisinde görür.

Abi Aleksandr devrimci kimliği ile kardeş Vladimir üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Ancak Aleksandr'ın Çar III. Aleksandr'a dönük suikastte yer aldıktan sonra tutuklanıp idam edilmesi Vladimir'in hayatında bir dönüm noktası olarak kabul edilir. Aynı zamanda kızkardeşi Anna Ulyanova da tutuklanmıştır.

Üniversite yılları
Vladimir Ulyanov'un aktif siyasal mücadele dahil oluşu hukuk eğitimi aldığı üniversitede gerçekleşir. Politik faaliyetlerinden dolayı üniversitede iken tutuklanır, eğitimini yarıda bırakır. Bir yıllık sürgünün ardından, Kazan şehrine yerleşir. Burada Marksistlerle tanışan Lenin bir yandan da başta "Kapital" olmak üzere Marx'ın eserlerini incelemektedir.

1891 yılında Petersburg Üniversitesi Hukuk Fakültesinden diplomasını alır. Politik faaliyetlerini sürdüren Lenin, işçi ve köylülerin devrimci ittifakına dayalı bir mücadelenin savunuculuğunu yapmaktadır. 1894 yılında Nadejda Kurpskaya ile tanışan Lenin, 1895'te tutuklanır. 14 ay hapishanede kalır ancak çalışmalarını burada da sürdürür. Daha sonra sürgünle cezalandırılarak Sibirya'ya gönderilir. 1897 - 1900 arasında geçen sürgün yaşamının ardından, Rusya'dan ayrılır. 1898'de Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi (RSDİP) kurulur. Aynı yıl Lenin ve Krupskaya evlenirler.


Leninist çizginin inşası
1900 yılı Aralık ayında yayın hayatına başlayan Iskra (Kıvılcım) Lenin'in siyasal yaşamında önemli dönemeçlerden birini oluşturmaktadır. RSDİP'in 1903 yılında yapılan II. Kongresinde "parti üyeliği"nin koşulları üzerine yaşanan tartışma, Menşevik Bolşevik ayrımını beraberinde getirdi.

Lenin, Bolşevik kanadın başını çekiyordu ve parti içinde Menşeviklere karşı mücadele yürütüyordu. Bolşeviklere göre, parti üyesi, bir parti örgütünde veya partinin yönettiği bir örgütte fiilen çalışma yapmalıydı.

Rusya'da 1905 yılında yaşanan devrimin ardından, RSDİP'in III. Kongresi toplanır. Lenin bu kongrede devrimin hız kesmeden devam etmesinden yana tavır koyar. 1905 yılı Kasım ayında Rusya'ya dönen Lenin, 1905 ayaklanmasını başarısız bulan Menşeviklerin karşısına, daha ileri bir devrimin provasının yaşandığını savunarak çıkar.
Bolşevikler ve Menşevikler, Nisan 1906'da Stockholm'de birleşme kongresi toplamasının ardından, 1907'de Londra'da toplanan V. Kongre ile Bolşevikler siyasi tezlerini kabul ettirirler. Lenin 1907'de Sosyalist Enternasyonel'in Stuttgart Kongresine katılarak savaş durumunda, savaşı devrime çevirmenin olanakları üzerinde durulması gerektiğini savunur.

Aralık 1907'de Cenevre'ye yerleşen Lenin, zorlu bir süreçle baş etmek zorunda kalır. Yoğun baskıların yaşandığı bu dönemde mücadele açısından bir geriye çekiliş yaşanmaktadır. Lenin birkaç yıl sonra durumu şu sözlerle özetlemektedir: "Bir yenilgiye uğrayan bütün devrimci veya muhalif partilerin içinden, en düzenli bir şekilde geriye çekilenler, ordularına en az kayıp verdirenler, Bolşevikler olmuştur."

Savaştan devrim çıkarmak
Ocak 1912'de RSDİP'in VI. Kongresinde Lenin, Rusya'da gizli parti örgütlerinin kuruluşunu, bunların etrafına da elden geldiği kadar geniş legal örgütlerin yer almasını savunur. 1912 Nisan ayında yasal olarak kurulan Pravda'da yazmaya başlar.

1914'te İsviçre'ye geçmek zorunda kalır, Eylül ayında Bern civarında bir ormanda, savaş sırasındaki ilk Bolşevik toplantsını yapar. Bolşevikler, işçi sınıfının savaştan bir çıkarı olmadığını ve burjuvazinin kesinlikle desteklenmemesi gerektiğini savunmaktadır. Savaş yıllarında Lenin'i, aynı zamanda da Bolşevikleri zor günler beklemektedir.

Ağustos 1915'de Avrupa sosyalist partilerinin sol azınlıkları bir araya gelerek "Zimmerwald Konferansı'nı toplarlar. Bu toplantının ardından, 1916 Mayısında yapılan ikinci Konferansta Lenin'in etkisi iyice hissedilmiştir. Lenin işçi sınıfının barışçıl söylemlerle pasifize edilmesine karşı savaş açmıştır.

Nisan 1917'de İsviçre'den ayrılan Lenin, ünlü "Nisan Tezleri"ni yapılan toplantıda Bolşeviklere sunar. Burjuva Hükümet ve işçilerin Sovyet örgütlenmesini iki ayrı iktidar olarak tarif eden Lenin, tüm iktidarın Sovyetlere geçmesi için mücadele çağrısı yapar.

Ekim (6 Kasım) 1917'de Hükümetin Bolşeviklere yönelik engelleme girişimlerine rağmen, santraller, garlar ve köprüler ayaklanan Bolşeviklerin kontrolündedir. Artık Rusya'da yepyeni bir dönem başlamıştır. Lenin'in önderliğinde Sovyet Rusya, 1918'de savaştan çekilir. Artık Sovyet iktidarı iç savaşla baş etmek zorundadır.

Devrimden sonra


Mart 1919'da Kremlin Sarayında, Komünist Enternasyonel'in (Komintern) kuruluş toplantısı yapılır. Lenin bir yandan da ülkenin ekonomik kaynaklarının kamusal denetime geçmesi için yapılacak düzenlemeleri planlamaktadır.

1920 Aralık ayında Lenin, Sovyetlerin VIII. Kongresinde ekonominin yeniden teşkilatlanması ve gelişmesi için hazırladığı planı sunar. GOELRO ( Rusyanın Elektirkleşmesi için Devlet Planı) olarak bilinen bu çalışma Lenin'in başkanlığında 200 uzman tarafından hazırlanır. Daha sonra gelen Yeni Ekonomik Plan (NEP) döneminde de Lenin süreci yakından takip ederek, yazılı üretimlerde bulunur.

Kasım 1922'de Komünist Enternasyonel'in IV. Toplantısında söz alan Lenin NEP'in bilançosunu çıkararak, "İspat ettik ki, Devlet olarak emtianın (metalar) dolanımını örgütleyebilir, tarımı da sanayii de geliştirebilir, ileri gidebiliriz" der.
Halkla son buluşması Kasım 1922'de Moskova Sovyetine hitaben yaptığı konuşma olan Lenin, burada şu sözleri sarf eder: "Sosyalizmi gündelik hayata soktuk, kendimizi onda bulabilmeliyiz. İşte bugünkü görevimiz, dönemimizin görevi."

12 Aralık 1922'de Lenin son kez Kremlin'deki yazıhanesinde çalışsa da, 1923 başında bazı makaleleri dikte edebildi. Lenin, 21 Ocak 1924'te Gorki kentinde öldü.

soL Haber Portalı

melnur  |  Cvp:
Cevap: 1
22.04.2022- 10:02

Face'te Nevzat Evrim Ünal'ın kısa yorumu güzeldi.
·
''152 yıl önce bugün doğdu #Lenin, bir daha bu dünyadan ayrılmamak üzere.
Hayatı boyunca devrimi aradı. 1917 Ekiminde kürsüye çıkıp "şimdi sosyalist düzeni kurmaya başlıyoruz" dedi. O günden beri nerede işçiler iktidara yürüse Lenin aralarında yürür.
Yoldaşımız, üstadımız, varol!''

Resim Ekleme

Ama şu da var, bir özeleştiri olsun, Lenin'i sadece kitlelere değil, partili üye ve sempatizanlara da yeterince anlatamadık. Zamanı değil, ne var ki önemli, çok önemli, bu konu üzerinde de mutlaka durulmalı, Lenin temel özellikleri ve sosyalizm mücadelesiyle daha somut, yalın ve anlaşılabilir bir şekilde -yeniden- değerlendirilmeli diye düşünüyorum. Menşevik   (ve Lenin'in yakın dostu) Martov Onun için ''rüyasında bile devrim görür'' demişti. Lenin'i özetleyen güzel bir tanımlama bu. Ama Lenin'i koşulları gözetmeyen bir macereperest haline getirmez bu tanım. Lenin siyasal iktidarı ele geçirmek adına kılı kırk yaran bir düşünürdür aynı zamanda. Sadece koşullarının teorisyeni değil ve aynı zamanda günümüze ve geleceğe de ışık tutan bir büyük önderdi(r).


Yeryüzünde sömürü ortadan kalkıncaya kadar...
Marks'la, Engels'le birlikte yan yana...

İyi ki doğdun büyük devrimci.
İşçi sınıfnın büyük önderleri, iyi ki doğdunuz.

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]