Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

 SOL PAYLAŞIM  »
 Doğa Bilimleri
melnur  |  Cvp:
Cevap: 9
02.03.2019- 06:58

Mars’ta tarihi keşif! İzleri bulundu…

Resim EklemeGökbilimciler, Mars’ta birbiriyle bağlantılı eski yer altı göllerinin ve geniş yer altı suyu ağının varlığına dair izler bulunduğunu açıkladı.
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı NASA ve Avrupa Uzay Ajansı ESA’nın Mars uydularının bulgularını inceleyen gökbilimciler, sonuçları “Journal of Geophysical Research” dergisinde yayımlanan çalışmada, Mars kraterlerinde tespit edilen jeolojik izlerin Kızıl Gezegen’in geçmişte karmaşık bir yer altı suyu sistemine ev sahipliğini yaptığını gösterdiğini belirtti.

Resim EklemeUyduların çektiği yüzey görüntülerini inceleyen araştırmacılar, Mars’ın kuzey yarım küresindeki derin krater çukurlarının tabanında görülen derin olukların, havuz biçimli vadilerin ve yelpaze biçimli tortul çökeltilerin geçmişte burada yer altı göllerinin ve bunları birbirine bağlayan geniş bir yer altı suyu sisteminin olduğunun kanıtı olduğuna işaret etti.

Ayrıca Mars’ta bulunan kil gibi minerallerin ancak uzun süre suyla temas sonucu oluşabileceğine dikkati çeken araştırmacılar, bunun gezegende geçmişte büyük miktarda su bulunduğuna kanıt sayılması gerektiğini vurguladı.

Resim EklemeBilim insanları Mars’ta 3-4 milyar yıl önce dev bir yüzey altı okyanusu bulunduğunu ve bunun yer altı sularıyla daha küçük yer altı göllerine bağladığını düşünüyor. Mars’taki su varlığının Dünya’dakine benzer bir canlı yaşamının izlerinin araştırılması açısından ipucu sağlayabileceği düşünülüyor.

https://www.abcgazetesi.com/marsta-tarihi-kesif-izleri-bulundu-471

melnur  |  Cvp:
Cevap: 10
03.03.2019- 09:51

Dünyada özellikle biyolojik evrimsel süreçten öğrendiğimiz bir şey var: Yaşam suyun bulunduğu her yerde oluşma ve gelişme eğilimi taşıyor. Dünya dışında yaşam olup olmadığı konusundaki merakımız bu yüzden su ile doğrudan ilişkili ve bu yüzden Mars'ta su bulunup bulunmadığı, yoksa bile geçmişte olup olmadığı konusuna bu kadar kafa yormaya çalışıyoruz. Su varsa yaşam da vardır diye düşünüyor ve evrende yalnız olup olmadığımız sorusuna da iç raharlatıcı bir yanıt verme olanağı bulmuş oluyoruz.

Güneş sisteminin oluşumu yaklaşık 4.5 milyar yıl öncesine dayanıyor. Güneş ve gezegenlerin oluşumu da aynı süreçlerin etkisinde ortaya çıkmış. Güneş'in, dünyanın ve Mars'ın yaşı bu yüzden aynı, yaklaşık 4.5 milyar yıl.

Yaklaşık 4.5 milyar yıl yaşında olan dünyamızda canlılığa ilişkin ilk belirti ve kanıtların da 4 milyar yıl öncesine kadar gittiği söylenebilir. Buna göre dünya üzerinde canlılığın ilk 500 milyon yıl içinde gerçekleştiği söylenebilir. Aynı mantık Mars için de yürütülebilir. Aynı koşullarda ve aynı tarihlerde oluşmuş Mars'ta da benzer bir sürecin yaşandığı varsayımıyla hareket edildiğinde ilk 500 milyon yıl içinde orada da birtakım canlılık oluşumlarının ortaya çıktığı iddia edilebilir. Ve dolayısıyla yaşam ortaya çıkmışsa suyun varlığını da özellikle   ilk zamanlar için zorunlu bir oluşum olarak görebiliriz.

Soru şu: Mars ve dünyada muhtemeldir ki, aynı koşullar altında başlamış yaşamın farklı süreçler izlemesinin nedeni ne olabilir? Biyolojik evrim neden dünyada insana kadar varan bir gelişim seyri izlemiş de, Mars yüzeyinde ortadan kalkmış?

Sorunun yanıtı Mars gezegenin kitlesel büyüklüğü ve atmosferik özellikleriyle ilgili. Gezegenin dünyaya göre daha küçük olması yerçekiminin de daha az   ve Mars atmosferinin de daha ince olmasına yol açıyor. Daha ince olan atmosfer hem   Mars'ta oluşan havanın uzaya kaçmasına ve hem de güneş ışınlarının Mars yüzeyine daha etkin bir şekilde ulaşmasına yol açıyor. Sıcaklığın artışı yüzeyde muhtemel olarak ortaya çıkmış su ve ( tek hücreli) hayatın da ortadan kalkmasına yol açıyor. Mars yüzeyindeki heyecan uyandıran bulguların nedeni bu ve bu bulgular kanıtlandığı ölçüde sözünü ettiğimiz senaryonun da gerçekliği de ortaya çıkacak.

Böyle bir senaryonun Mars yüzeyinde gerçekleşmiş olması durumunda bir başka soru, yüzeyde ortadan kalkmış su ve yaşamının yeraltında sürüyor olma ihtimalinin olup olmadığı? Bunun yanıtını Mars'a insanlı yolculuk yapılmadan verebilmek hiç kolay değil. Ne söylenirse söylensin, bir spekülasyon olmaktan öteye geçmeyecektir.

Üçüncü bir soru Mars ve yaşam konusunun neden bu kadar önemli olduğudur. Bunun yanıtı da belli. Evrende yalnız olup olmadığımız konusunda önlenemez bir merak duygumuz var. Teknolojimize bağlı olarak bu ''sonsuz'' uzayda ulaşabildiğimiz tek gök cismi sadece uydumuz ay. Orada da hayat olmadığını biliyoruz. İkinci olarak ayak basacağımız gök cismi ise Mars. Bu yüzden Mars'ı önemsiyoruz. Bu önemseme evrende yalnız olup olmadığımız konusundaki merak duygumuzla birleştiğinde Mars'a ilişkin beklentilerimizi sürekli çoğaltmak durumunda kalıyoruz. Mars'ta hayat varsa evrendeki bu yalnızlık duygusundan kurtulacağız. Ya yoksa, ya hiç olmamışsa?

Sanırım, sırayı Europa alacak; umutlarımız Europa'nın o kalın buz örtüsünün altındaki okyanusa bağlanacak.

Çünkü yalnızlık duygusu ile baş etmek gerçekten hiç kolay değil!

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]