Hazır mısınız! Mars'a geri dönüşsüz yolculuk
Kızıl Gezegen'e yerleşmek isteyenler arasında 19 ila 34 yaşlarında 11 Türk vatandaşı da bulunuyor.
Merkezi Hollanda'da bulunan "Mars One" örgütünün, 2023'te Mars'ta kurmayı planladığı kolonide yaşamak için şimdiye kadar 100 binden fazla kişinin başvuruda bulunduğu bildirildi.
Kar amacı gütmeyen örgütün açıklamasında, nisan ayından bu yana 100 farklı ülkeden 100 binden fazla astronot adayının projeye katılmak için başvurduğu belirtildi.
Örgüt yetkilileri, başvuranlar arasında Çinliler ile Amerikalıların büyük çoğunlukta olduğunu belirtti. Kızıl Gezegen'e yerleşmek isteyenler arasında 19 ila 34 yaşlarında 11 Türk vatandaşı da bulunuyor.
Önce başvuru ücretini ödeyen astronot adayları, daha sonra kendilerini tanıtmak için hazırladıkları 1 dakikalık videoyu Mars One örgütünün internet sitesine yüklüyor.
Başvuru ücreti, kişi başına düşen gayrisafi milli hasıla oranına göre ülkelere göre 5 dolarla 73 dolar arasında değişiklik gösteriyor. Başvuru ücreti, ABD için 38 dolar, Meksika için ise 15 dolar olarak belirlendi.
Örgütün 24 astronot adayının seçileceği 2 yıllık eleme süreci, reality şov olarak televizyondan yayımlanacak. İsteyenler, geleceğin Marslıları için oy verebilecek.
Seçilmeyi başaran adaylar, dörder kişilik gruplara ayrılacak ve Mars'taki yaşam koşullarına alışmaları için 8 yıllık eğitimden geçirilecek. Kısıtlı hareket alanında yaşamayı öğrenecek astronotlar, elektronik araçların tamiri ve tıbbi müdahaleler konusunda da eğitim görecek.
Kızıl Gezegen'e Nisan 2023'te gidecek ilk ekip, yine halk oylamasıyla belirlenecek. Diğer beş grubun da 2 yıl arayla Mars'a gidip yerleşmesi öngörülüyor.
Mars One, 2016'dan itibaren Mars'a uydular, yaşam üniteleri, araçlar, yedek parçalar göndermeye başlayacak. Sadece ilk ekibin Mars'a gönderilmesi 6 milyar dolara mal olacak.
Örgüt, 18 yaşından büyük, en az 1,57 metre boyunda, meraklı, yaratıcı, güçlüklerin üstesinden gelebilecek, kolay uyum sağlayabilen, çevresindekilerle sağlıklı ilişkiler kurabilen herkesin başvurabileceğini açıklamıştı.
Başvuru için en önemli koşul ise astronotların dönüşü olmayan bir yolculuğa çıkmayı kabul etmesi. Mars'a gitmeyi kabul edenler, bir daha dönmemek üzere Dünya'ya veda edecekler.
http://www.yurtgazetesi.com.tr/teknoloji-ve-bilim/hazir-misiniz-marsa-geri-donussuz-yolculuk-h40189.html
Başvuru için en önemli koşul ise astronotların dönüşü olmayan bir yolculuğa çıkmayı kabul etmesi. Mars'a gitmeyi kabul edenler, bir daha dönmemek üzere Dünya'ya veda edecekler.
marsta kurulacak kolonide yaşamak isterdim. geriye dönüp dönmemek umurumda bile olmazdı.
Ortaçağ kilisesinin cenneti vaat etmesi gibi bir şey. Gerçi dönüşü olmayan bir yolculuk olacakmış. Cehennemde zebanirlerle.cennette hurilerle karşılaşmak gidenler için pekte önemli olmayacak. Ben de gitmek istiyorum
marsta koloni kurulma ihtimali bence çok uzakta olmayan bir seçenek. İnsanlar yakın bir zamanda mars'a yerleşeceklerdir. sadece dünyayı kirlettikleri için değil, başka gezegenlerde yaşayabilmek düşünü gerçekleştirebilmek için de marsa yerleşmek gerek.
NASA Mars'ta Oksijen Üretecek (Mars 2020)
Curiosity uzay aracının Mars'ta yakaladığı başarının ardından Mars 2020 keşif aracının özellikleri merak ediliyordu. NASA uzun bir bekleyişin ardından merakla beklenen aracının özelliklerini kamuyla paylaştı.
Mars 2020 projesinde yer alan Michael Meyer, yeni Mars aracının oksijen üreteceğine dikkat çekerek, Mars'ta oksijen üreten bir aracın uzay keşiflerinin geleceği için büyük önem taşıdığı ifade etti. Yeni aracın üzerinde yer alacak MOXIE adlı cihazın Mars'ın atmosferindeki karbondioksiti çekerek saf oksijen ve karbonmonoksite dönüştüreceği açıklandı.
Ayrıca Dünya'ya geri dönme ihtimaline karşı Mars'ta numune de toplayacak olan araç, 2030 yılında kızıl gezegende kurulması planlanan koloni için önemli adım olarak görülüyor. Nitekim aracın yaklaşık 10 yıl boyunca oksijen üretmeye devam etmesi öngörülüyor.
Ayrıca NASA Mars'taki metaryellerden yakıt üretmenin de planlarını yapıyor.
NASA, Mars'ta yaşam arayışına dair yanlış bilinenleri düzeltti
BBC'nin haberine göre, Floridadaki Kennedy Uzay Merkezinde uçuş analisti olarak çalışan Caley Burke, roketlerin rotalarını ve doğru yere inmelerini sağlamak ile görevli. Şu an NASAnın son Mars misyonu olan InSight Landerda görevli olan Burke, insanların Marsa gitmeye dair bilmediği ya da yanlış bildiği bazı bilgileri üç maddede açıklıyor
MARSA 26 AYDA BİR GİDİLEBİLİYOR
1) İnsanlar artık Marsa bir roket yollamanın kolay olduğunu düşünebilirler. Ancak NASA çalışanları için bu zorlu ve değişken bir süreç. Marsa sadece 26 ayda bir roket fırlatılabiliyor. 6 ve 10 aylık bir süreç içinde Marsın konumunun nerede olacağını belirleyebilmek için çok ince hesaplamalar yapmak gerekiyor. Burke durumu bir vericiye top fırlatmaya benzetiyor. Burada roketin yönünün, eğiminin ve iniş şiddetini hesaplayıp kusursuz hale getirmek çok da kolay değil.
BURADAN YAŞAM GÖTÜRMÜYORUZ
2) NASAnın Marsa Dünyadan direkt olarak yaşam götürmek gibi bir niyeti yok. Başka bir gezegende yaşam arayışının ifade ettiği şeyin bu olmadığını söyleyen Burke, başka bir gezegende yaşam bulunursa bunun dünyadan oraya taşınan bir yaşam olmasını istemediklerini söyledi. Yani NASAnın ilk hedefi, buradan başka gezegenlere yaşam aşılamak ve taşımak değil, o gezegende bunun kendi kendine oluşup oluşamayacağını anlamak. Bu yüzden dünyadan gidecek olan kirliliğin sadece Mars değil Güneş Sistemi'ndeki gezegenlerin atmosferlerini de korumakla yükümlü çalışanlar var.
HÂLÂ ROBOTLARDAN AKILLIYIZ
3) NASAnın Marsı keşfetmesi için gezegene gönderdiği yetenekli ve dayanıklı robotlar var ve hepsi bilgi elde etmede oldukça başarılılar. Ancak Burkeye göre insanların araştırma ve veriyi işleme yöntemleri hala tüm robotlardan ve yapay zekalardan üstün. Birçok kuruluşun ve NASAnın da Marsa insan gönderebilmek için çalışmasının sebebi bu.
http://ilerihaber.org/icerik/