'Almanya, Suriye saldırısında yok'
Almanya, Suriye'ye yönelik askeri bir saldırıda yer almayacağını söyledi. Fransa ise, İngiltere parlamentosundan çıkan hayır oyuna rağmen, Fransa'nın Suriye yönelik adım atma iradesinin değişmeyeceğini belirtti.
(soL - Dış Haberler) Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Neue Osnabruecker Zeitung'e yaptığı açıklamada, ülkesinin Suriye'ye yönelik bir müdahaleye dahil olmayacağını açıkladı. Westerwelle, böyle bir müdahalenin kendileri tarafından düşünülmediğini de ekledi.
Hükümet sözcüsü Steffen Seibert de, "Almanya'nın askeri müdahaleye katılmasını düşünmedik. Şimdi de düşünmüyoruz" dedi.
Fransa: İngiltere önemli değil
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, kimyasal silah kullanımı iddialarıyla ilgili olarak hala Suriye'ye sıkı bir yanıt verilmesi gerektiğini düşündüğünü söyledi.
Hollande, İngiltere parlamentosunda Suriye'ye müdahaleye hayır kararının çıkmasının Fransa'yı etkilemeyeceğini belirterek, ülkesinin İngiltere olmadan da harekete geçebileceğini kaydetti. Hollande, harekete geçmek için Fransa'nın müttefikleriyle yakın mesai yürüttüğünü söyledi.
Hollande, parlamento kararına ihtiyaç uymadığını, ancak saldırının meşruluğu sağlanmadıkça harekete geçmeyeceğini söyledi.
http://haber.sol.org.tr/dunyadan/almanya-suriye-saldirisinda-yok-haberi-78848
İngiliz parlamentosundan Suriye'ye müdahaleye red kararı
İngiltere Başbakanı David Cameron'a, BM raporunu beklemeden Suriye'ye askeri operasyon düzenleme izni çıkmadı. Parlamento'da yapılan oylamada 332 hayır oyuna karşın 220 evet oyu kullanıldı.
İngiliz Parlamentosu, 8 saat süren hararetli oturumun ardından Suriye'ye askeri müdahaleyi oyladı.
Oylamadan, Başbakan David Cameron'a Birleşmiş Milletler raporunu beklemeden müdahaleye izin veren tasarıya onay çıkmadı.
Ntvmsnbc'nin haberine göre, İngiltere Başbakanı David Cameron oylama sonucunun açıklanmasının ardından söz alarak, "İngiliz Parlamentosu'nun müdahale istemediği açık. Buna göre hareket edeceğim" dedi.
Oylamada 332 hayır oyuna karşın 220 evet oyu kullanıldı. Ancak bunun nihai karar olmadığı belirtildi.
İngiliz Parlamentosu, Birleşmiş Milletler'in 'kimyasal silah' raporunun yayımlanmasının ardından ikinci bir oylama yapacak.
http://haber.sol.org.tr/dunyadan/ingiliz-parlamentosundan-suriyeye-mudahaleye-red-karari-haberi-78820
Üçlü koalisyon ikna edemedi: Askeri müdahalede geri adım sinyalleri
Suriye'ye yönelik askeri bir müdahaleyi gündeme getiren ABD, İngiltere ve Fransa üçlüsü geri adımlar atmaya başladı. ABD Kongresi Obama'yı uyarırken, İngiltere parlamentosu askeri müdahale önergesini reddetti. Fransa ise BM onayı şartını dile getirdi
Suriye'ye yönelik emperyalist müdahale hazırlıkları yapan devletler, uluslararası, bölgesel ve ulusal tepkiler sonucunda geri adım atmaya başladı. Suriye'ye tek başına saldırmayacağını söyleyen ABD Başkanı Barack Obama'ya Kongre'den de uyarı geldi. Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, en az 110 Kongre üyesinin imzasının olduğu bir mektubu Obama'ya gönderdi. Mektupta acele edilmemesi ve onay istenmesi taleplerinde bulundu.
CIA: "Esad'ın kimyasal kullandığı iddiası güçlü değil"
ABD'deki askeri müdahale tartışmalarına damgasını vuran ise CIA raporu oldu. ABD kaynaklarının iddiasına göre CIA, Esad rejiminin kimyasal silah kullandığına ilişkin istihbaratların yeterince sağlıklı olmadığını söyledi ve "not a slam dunk", yani "smaç basket değil" nitelemesinde bulundu.
AP'ye konuşan ABD'li istihbaratçılar da CIA'nın elinde, Suriye askerlerinin kimyasal silahların bulunduğu bir merkezden silah sandıklarını çıkarırken görüntüleri olduğunu söyledi. İstihbaratçılar, "Ama silahların olay yerine götürüldüğüne dair bir belge ya da görüntü yok. Tek delilimiz Suriyeli askeri yetkililer arasında kimyasal silah kullanıldığına dair kuşku uyandıran telefon konuşması" dedi.
Cameron'a parlamento şoku
İngiltere Başbakanı David Cameron ise Suriye'ye yönelik askeri müdahale için beklemediği bir sonuçla karşılaştı. Britanya Ulusal Güvenlik Konseyi'nin müdahale önerisine yeşil ışık yakmasının ardından kendinden emin bir biçimde parlamentoya giden Cameron, İşçi Partisi'nin hayır oyu kullanması sonucu önergeyi geçiremedi. 272 evet oyuna karşılık 285 vekil hayır dedi.
Oylamada hayır oyu kullanan İşçi Partisi'nin lideri Ed Miliband, önergeye ancak şartlarının gerçekleşmesi durumunda destek vereceklerini söyledi. Miliband, kimyasal saldırıyı Esad rejiminin gerçekleştirdiğine dair ikna edici kanıtlar bulunmasını, denetçilerin raporu ve BM Güvenlik Konseyi'nin onayının beklenmesini, rapor sonrası ikinci bir oylama yapılmasını, müdahalenin uluslararası hukuka uygun olması ve Avam Kamarası'na rapor sunulmasını şart koştu.
Fransa'dan geri adım
Fransa kanadından da yumuşama mesajları verilmeye başlandı. Hükümet Sözcüsü Najat Vallaud-Belkacem, operasyon planının hayata geçirilmesinin zor olduğunu belirtti. Belkacem, askeri bir müdahale için BM Güvenlik Konseyi'nin onayının alınmasının gerektiğinin altını çizdi.
Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Ahmet Carba'yı sarayında kabul eden Cumhurbaşkanı François Hollande ise siyasi çözüm için gerekenin yapılmasını, muhaliflerin tek güç olarak ortaya çıkmasını istedi. Hollande’nın konuşmasında askeri müdahaleden söz etmemesi dikkat çekti.