Cumhurbaşkanlığında Ortak Aday Başka Bahara!
Emek ve Demokrasi güçlerinin Cumhurbaşkanlığı seçimlerine dair ikinci toplantısı gerçekleşti. ÖDPnin Ortak Meclis önerisi yinelendi.
Cumhurbaşkanlığı adaylığı için son müracaat günü olan 3 Temmuz yaklaştıkça çalışmalar da hızlandı. HDPnin çağrısı ile ikinci kez yan yana gelen emek ve demokrasi güçleri ilke ve yöntem üzerine konuştu.
HDP DEMİRTAŞ DİYOR
HDP ikinci toplantıda Genel Başkan Selahattin Demirtaş ismini daha belirgin olarak sundu ve katılımcılardan değerlendirme ve varsa farklı öneriler istedi.
ÖDP ilk toplantıda ifade ettiği görüşlere paralel bir nokta da durdu. ÖDP, sürecin gerçek anlamda bir ortaklaşmaya doğru gelişmesinin ön koşulunun adayın belirlenmesinden ilke-program oluşturulmasına kadar tüm yönleriyle sürecin ilerlemesinden geçtiğini açıkladı. HDP Komisyonunun öneri toplamakla sınırlı kaldığına dikkat çeken ÖDP, Kendi karar süreçlerinin dışına çıkılmadığı sürece ortaya çıkacak adayın da ortak bir aday değil HDP adayı olur dedi.
HERKESİMİN ADAYI OLMALI
İki toplantıya da büyük bir ciddiyetle katılan Alevi örgütleri söz alarak birlik çabasını çok anlamlı bulduklarını ifade etti. Alevi örgütü temsilcileri adayın ortak belirlenmesi noktasındaki eksiklikleri ifade ederken, Aday bir siyasi parti ya da çevrenin adayı olmamalı. Herkesin adayı olmalı. Bu anlamı ile Demirtaşın adaylığı da bizi ifade etmekte yeterli olmayacaktır. Bir siyasal oluşumla özdeşleşen isimlerden uzak durmalıyız diyerek görüş bildirdi.
İlk toplantıya katılan Halkevleri ve KESK ise ikinci toplantıya katılmadı. Halkevleri Genel Sekreteri Samut Karabulut yaptığı açıklamada görüşmelerin Cumhurbaşkanlığı adaylık görüşmesi olmadığının altını çizerek ve HDPnin adayının netleştiğini belirterek, aday ismi açıklandıktan sonra tutum belirleyeceklerini söyledi.
İki toplantıda notlar alan ve önerileri sıralayan HDP heyeti de nihai kararın Parti Meclisinde verileceğinin altını çizdi. Emek ve demokrasi güçleri ile yapılan iki tur görüşmede ortaya çıkan somut bir adım yok. Hafta sonu açıklanması planlanan HDP adayı hafta başına kalabilir.
Kürt siyasetinin birlik, dayanışma, ortak adaydan anladığının ''bizi destekleyin'' olduğu bir türlü anlaşılamadı. ÖDP yanlış sularda dolaşıyor.
Kürt önderliğinin kendi gücünü kaybetmeme stratejisini anlayışla karşılamak gerekir. Beraberlik arayışlarında ortaya çıkan tutum bu yüzden ortaya çıkıyor. Diğerlerine nazaran en kalabalık kitleye sahip olan bir hareketin belirleyici olmaya çalışmasında bir anormallik olamaz. Böyle bir tutum neden eleştirilir ki! Sol daha fazla kitleye sahip olsa belirleyici o olurdu.