Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

 SOL PAYLAŞIM  »
 Dünyadan


Irkçı-siyonist saldırıya karşı direnen örgütler

Filistin direnişinin tarihi, 1960’lı yılların ortalarına dayanıyor. Filistin’de dinci örgütlerin adı duyulmazken, ilerici-devrimci örgütler siyonist işgale ve kimi zaman gerici Arap rejimlerine karşı direniyorlardı.

Resim Ekleme

Gazze’ye karşı devam eden vahşi saldırısını “terör örgütü Hamas’a karşı savaş” şeklinde sunan İsrail, Filistin halkına karşı giriştiği toplu kıyıma, güya kılıf uydurmaya çalışıyor. Gazze’ye karşı saldırı, özünde Filistin halkını hedef alan, direniş iradesini kırmayı hedefleyen bir saldırıdır. İsrail saldırganlığının ırkçı-gerici hedefi, gelinen yerde, herkesin malumu olmuştur.

Filistin halkının direnişini itibarsızlaştırmaya çalışan İsrail’le destekçileri, siyonist vahşete karşı direnenlerin İslamcı olduğu yalanına sarılıyorlar. Oysa bu rezil iddia hem yalan hem Filistin direnişinin tarihsel olarak ilerici-devrimci örgütler tarafından başlatıldığı gerçeğinin üstünü örtmeyi hedeflemektedir.

Siyonist vahşete karşı direnen örgütlerin listesine ve tarihine kısaca bakıldığında, Gazze’de gelişen direnişin “İsrail ordusu-Hamas savaşı” olduğu iddiasının, gerçekleri kaba bir şekilde çarpıtmayı hedeflediği kolayca anlaşılır.

Öncesi bir yana, İsrail’in emperyalistler eliyle kurulmasından sonra gelişen Filistin direnişinin tarihi, 1960’lı yılların ortalarına dayanıyor. Filistin’de dinci örgütlerin adı duyulmazken, ilerici-devrimci örgütler siyonist işgale ve kimi zaman gerici Arap rejimlerine karşı direniyorlardı.

İsrail ordusunun Gazze’ye karşı giriştiği saldırıya, halihazırda 56 bin işgalci asker ve subay katılıyor. Buna rağmen kara saldırısının hızı çok yavaş ve işgalci ordu sürekli kayıplar vermektedir. İsrail’in ırkçı-siyonist hükümeti ve medyası saklamaya çalışsalar da, ölü ve yaralı askerlerin hastanelere taşınması gizlenemiyor. Bu sayının onlarla hesaplandığı ve İsrailli ailelerde tedirginliğin arttığı bildiriliyor.

İsrail ordusu gibi donanımlı, deneyimli, acımasız katillerden müteşekkil, yasa/kural tanımaz bir savaş aygıtının kara saldırısında mesafe almakta zorlanması, halkla bütünleşmiş, güçlü bir direnişle karşı karşıya bulunduğunu göstermektedir.

İrili-ufaklı bazı gruplar dışta tutulursa, direnişe aktif şekilde katılan, ikisi dinci beş örgüt var Gazze’de:  

El Aksa Şehitleri Tugayı

Bu tugay, El Fetih’in (Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi) askeri kanadını oluşturuyor. Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) en güçlü akımı olan El Fetih, Filistin direnişiyle anılan Yaser Arafat liderliğinde, 1965 yılında kuruldu.

‘90’lı yıllardan itibaren El Fetih liderliğinin uzlaşmacı bir çizgi izlemesine rağmen, El Aksa Şehitleri Tugayı, silahlı direnişe etkin bir şekilde katılmaktadır. Tugay El Fetih’ten bağımsız olmasa da, kritik anlarda, uzlaşmacı liderliği aşıp silahlı direnişe katılmaktadır. El Fetih’in silahlı kanadı, öncesinde farklı isimlerle anılıyordu. El Aksa Şehitleri Tugayı ismi, 2000’de patlak veren İkinci intifada sürecinde kullanılmaya başladı

Ebu Ali Mustafa Tugayları

Bu tugaylar, Marksist eğilimli Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nin (FHKC) askeri kanadını oluşturuyor. 1967 yılında George Habaş (El hekim) liderliğinde kurulan FHKC, efsaneleşmiş devrimci Leyla Halid’in katıldığı uçak kaçırma eylemleri ve işgalci Siyonizm’e karşı yürüttüğü uzun soluklu direnişle tanınmaktadır.

FHKC’nin, Habaş’tan sonraki ikinci lideri (Tugaylara adını veren lider) Ebu Ali Mustafa, 2001’de, evini füze ile vuran siyonist İsrail tarafından katledildi. Liderinin katledilmesine, İsrailli faşist bir bakanı cezalandırarak karşılık veren FHKC’nin şimdiki lideri Ahmet Saadet ise, halen siyonist zindanlarda tutsak bulunuyor.

2001 yılında ilk defa Gazze’den füze fırlatan Ebu Ali Mustafa Tugayları, İsrail saldırganlığına karşı silahlı direnişi, halen aktif bir şekilde sürdürmektedir.

Yurtsever Kurtuluş Tugayları

Bu tugaylar, 1969 yılında FHKC’den ayrılan Nayif Havatme liderliğindeki bir grup tarafından kurulan, Marksist eğilimli Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi’nin (FDKC) askeri kanadıdır.

FDKC, Gazze Şeridi ve Batı Şeria’nın İsrail’in fiili işgali altında bulunduğu dönemde, bu alanda gençlik, işçi vb. örgütlenmeler kuran ilk harekettir. İsrail saldırganlığına karşı silahlı direnişe katılan Yurtsever Kurtuluş Tugayları, daha önce farklı isimlerle anılıyordu, Bu isimi ise 2000 yılından beri taşımaktadır.

Kudüs Tugayları

Kudüs Tugayları, İslamcı/selefi İslami Cihat Hareketi’nin askeri kanadını oluşturuyor. 1969 yılında Fethi el Şekaki (sonra İsrail tarafından katledildi) liderliğinde kurulan bu dinci akım, özellikle o dönem Mısır’da üniversite eğitimi gören gençler arasında etkili olmayı başarmıştı.

El Şekaki ve ekibinin 1980’li yıllarda Filistin’e dönmesinden sonra örgütsel çalışmaya başlayan selefi İslamcılar, özellikle Birinci İntifada süreciyle silahlı direnişe de yöneldi. Halen İsrail vahşetine karşı direnen örgütlerden biri olan Kudüs Tugayları, kimi zaman etkili eylemler gerçekleştirebiliyor.

İzzeddin el Kassam Tugayları

Bu tugaylar, İslamcı/İhvancı (Müslüman Kardeşler) çizgisinde olan Hamas’ın (İslami Direniş Hareketi) askeri kanadını oluşturuyor. 1987 yılında Şeyh Ahmed Yasin liderliğinde kurulan Hamas, halen devam eden İsrail karşıtı direnişte etkin bir yer işgal ediyor.

İhvan’ın Filistin kolu olarak oluşturulan Hamas, ilkin direnişten uzak duran dinci bir örgütlenme idi. İsrail, Filistin sol hareketini zayıflatmak için bir süre Hamas’ın faaliyetlerin serbest bıraktı. Birinci İntifada ise, durumu değiştirdi. Zira Gazze Şeridi’nde örgütlenen bu dinci akım, kitle tabanından gelen basınçtan dolayı, silahlı direnişe yönelmek zorunda kaldı.

Suriye’ye karşı yürütülen gerici/yıkıcı savaş başladığında yalpalayan ve siyasi lideri Halid Meşal’i Katar’a gönderen Hamas, “Ortadoğu’da İhvan dönemi” başladı vehmine kapılarak direnişten uzak durdu. Ancak İhvancı yönetimlerin yıkılması üzerine ciddi bir sarsıntı geçiren dinci Hamas örgütü, İsrail’in sınır tanımaz vahşetinin de etkisiyle, birkez daha silahlı direnişte etkin bir rol oynamaya başladı…

Yararlanılan kaynak: Mısır El Yevm dergisi

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]