Kemal Türkler anıldı!
DİSK Eski Başkanı Kemal Türkler katledilişinin 34. yılında mezarı başında anıldı.
Dönemin DİSK Başkanı Kemal Türkler'in evinin önünde kurşunlanarak katledilmesinin üzerinden 34 yıl geçti. Her ölüm yıldönümünde olduğu gibi, bu yıl da DİSK ve bağlı sendikalar Türkler'in mezarının bulunduğu Topkapı Mezarlığı girişinde toplandı. Buradan Türkler'in fotoğrafı ve DİSK çelengiyle kortejler oluşturularak sloganlarla Türkler'in mezarına yüründü.
Kemal Türkler ölümsüzdür!, Katillerin ipleri sermayenin elinde!, Katillerden hesabı işçiler soracak! sloganları eşliğinde yapılan yürüyüşün ardından anma programına geçildi.
DİSK adına katılımcıları selamlayan Genel Sekreter Arzu Çerkezoğlu, Kemal Türkler şahsında, yitirilen DİSK'liler, iş cinayetlerinde hayatını kaybedenler ve SOMA'da katledilenler anısına kitleyi saygı duruşuna davet etti.
Saygı duruşunun ardından söz Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu'na bırakıldı. Gazzeye yönelik saldırı ve katliamı teşhir eden Serdaroğlu, direnenleri selamladı. Türklerin mezarı başına işçilerden iyi haberlerle gelemediklerini söyleyerek torba yasa ve beraberinde getirilen saldırıları teşhir etti. Türklerin katili Ünal Osmanağaoğlu'nun öldüğünü duyurdu.
Türkler'in kızı Nilgün Türkler Soydan ise 34 yıl önce babasının gözleri önünde katledildiğini belirterek sözlerine başladı. O zamanlar anmanın yasak olduğunu, sadece ailenin mezara gelebildiğini söyledi. Babasına olan özleminin büyük olduğunu ancak bunun kendisine acı vermek yerine mücadele etme isteği getirdiğini ifade etti. Filistin'e yönelik saldırılara değinerek 3 gün yas ilan edilmesinin birşey getirmediğini söyledi.
Babasının katilinin öldüğünü belirterek cenazesinin yarı resmi bir devlet törenine çevrilmek istenmesini eleştirdi. Buna karşın suç duyurusunda bulunduğunu belirtti.
Son olarak DİSK Genel Başkanı Kani Beko söz alarak Türkler'i andı. Beko İsrail ve IŞİD katliamlarını kınadı. Bu saldırı ve katliamlar karşısında söz söylemek yerine birşeyler yapılması gerektiğini ifade etti. Türk sermaye devletinin ÖSO'yu desteklediğini hatırlatarak IŞİD militanlarının da Türkiye'deki çadırlarda eğitildiğini söyledi.
Beko, torba yasayı teşhir etmesinin ardından, taşeronlarda da örgütleneceklerini söyledi.
Son olarak cumhurbaşkanlığı seçimlerine değinerek Erdoğan'ın başkanlık arzusunu teşhir etti ve DİSK olarak bu anlayışı desteklemeyeceklerini söyledi. Kemal Türkler'den devraldıkları ilkeler ve kararları taşımaya devam ettiklerini ifade ederek konuşmasını sonlandırdı.
Kızıl Bayrak / İstanbul
Kemal Türkler Katledileli 34 Yıl Oldu
DİSK'in kurucusu ve ilk Genel Başkanı, Türkiye işçi sınıfının unutulmaz önderlerinden Kemal Türkler, katledilişinin 34 yılında mezarı başında anılıyor.
Anma töreni saat 11.00'de Topkapı Mezarlığındaki mezarı başında başlayacak.
Kemal Türkler Kimdir?
Kemal Türkler, 1926 yılında Denizlide doğdu. İlk ve orta öğrenimini Denizlide tamamladıktan sonra 1947′de İstanbula giderek İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine girdi. İki yıl sonra eğitimini terketmek zorunda kaldı. Bu yıllarda sendikal çalışmaların içine girerek, 1951′de daha sonra DİSKin kurucu sendikalarından biri olacak Demir ve Madeni Eşya İşçileri Sendikasına(sonraki adıyla Türkiye Maden-İş Sendikası) üye oldu. Sendikanın Bakırköy şubesinin 13 Eylül 1953′te yapılan ilk genel kurulunda şube yönetim kuruluna seçilen Türkler, önce şube sekreterliğine daha sonra da şube başkanlığına seçildi. Bu tarihten sonra 28 Mart 1954′te yapılan sendika genel kurulunda yürütme kuruluna girerek, sendika genel sekreteri oldu. Aynı yıl sendikanın kurucu üyesi Yusuf Sıdal ile genel başkan Üzeyir Kurannın rahatsızlıklarından ötürü görevlerinden ayrılmaları üzerine 16 Eylül 1954′de Türkiye Maden-iş Sendikasının Genel başkanlığına getirilen Türkler, bu görevi 26 yıl sürdürdü..
Sendikanın genel başkanlığına getirildikten sonra örgütlenme çalışmalarına hız veren Türkler, 1958′de yapılan genel kurulda Örgütün yalnızca İstanbulda değil bütün Türkiyede örgütlenmesini sağlayacak kararın alınmasında etkili oldu. Aynı kongrede sendikanın adı Türkiye Maden-İş Sendikası olarak değiştirildi. 27 Mayıstan sonra sendikal örgütler arasında etkin bir mücadele veren Maden-İş Sendikasının Türk-İş içinde öne çıkmasını sağladı.
13 Şubat 1961′de Rıza Kuas, Kemal Nebioğlu, İbrahim Güzelce ve Avni Erkalın gibi kişilerle birlikte Türkiye İşçi Partisi(TİP)ni kurarak, bu partinin ilk genel sekreterliğini yaptı. Türkiye İşçi Partisinin 1971′de kapatılmasına kadar parti içinde aktif olarak çalışan ve genel yönetim kurulu üyeliğinde bulundu.
1963′te Maden-İş Sendikasının Kavelde başlatmış olduğu direnişin yürütülmesinde de aktif olan Türkler, bir yıl sonra Singer Fabrikasında başlatılan grev nedeniyle Türk-İş genel başkanı Seyfi Demirsoyla birlikte kısa bir süre tutuklandı. Bu yıllarda Türk-İş yönetiminin grevlere karşı takınmış olduğu eleştirdi. Bu süreç Tük-İşten ayrılmaya kadar gitti ve 13 Şubat 1967′de Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu(DİSK)nu kurdu. 1977′de yapılan 6. genel kurula kadar DİSKin genel başkanlığını yapan Kemal Türkler, bu dönem içinde mücadeleci ve aktif kişiliğiyle öne çıktı. Özellikle 1971′e kadar Maden-İş Sendikasının yürütmüş olduğu yetki mücadelesinde güçlenen DİSK, 15-16 Haziran Hazirandan sonra üye sayısını artırdı. Kemal Türkler 15-16 Haziran olayları nedeniyle tutuklandı. 12 Marttan sonra bağımsız sendikaların katılımıyla üye sayısı daha da artan DİSK içinde başgösteren anlaşmazlıkta Ulusal Demokratik Cephe(UDC) yanlılarıyla işbirliği yaptı. 28 Temmuz 1977′de yapmış olduğu açıklama örgüt içinde tartışmalara yolaçtı. DİSK yürütme kurulu içinde diğer üyelerle anlaşmazlığa düşen Türkler, Aralık 1977′de yapılan 6. genel kurulda genel başkanlığa seçilemedi. Bu tarihten sonra Maden-İş Sendikasının genel başkanlığını yürüttü. 22 Temmuz 1980 sabahı Merterde evinin önünde sendikaya gitmek üzere arabasına binerken düzenlenen faşist bir saldırı sonucu hayatını kaybetti.