sosyalizm bölümünde anlatılmış ama ben daha basit bir açıklama olmasından yanayım. uzun açıklamaları yetersizliğimden dolayı anlamakta zorluk çekiyorum. devrim olduktan sonra üretim tesislerin devletleştirilmesiyle sosyalizm başlar mı? sosyalizm bu düzenin adı mı, yoksa üretimin devlet mülkiyetinden toplum mülkiyetine geçmesiyle mi başlıyor?
Bana göre sosyalist devrimden sonra sosyalist kuruculuk başlıyor. Ekonomide hem devletleştirmenin yürüdü, küçük burjuvazinin olduğu ve hatta burjuvazinin de bulunduğu bir dönem. Bence o dönem kuruculuk dönemidir. Özel mülkiyetin bütünüyle kaldırılması ile birlikte sosyalizm başlıyor. Bu dönemler devletin halen var olduğu dönemlerdir. Emperyalizmin yeryüzünden silinmesinden sonra ise devletler ortadan kalkacağı için komünizme geçilir. Sosyalizm ile komünizm arasındaki ekonomik yönden bir fark daha var, o da sosyalizmde herkesin yeteneğine göre çalışacağı ve emeği kadar kazanacağıdır., komünizmde ise bu kural herkesten yeteneğine göre herkese ihtiyacını karşılar şekilde olacağıdır.
İnsanların kendi kendini yönetmediği, devlete ihtiyaç duyulan bir sistem sosyalizm olamaz. Sosyalizm toplumun kendi kendini yönetmeye başladığı yani devletin sönümlenmeye başladığı evrenin toplumsal düzenidir. Ekonomik ve toplumsal yaşam devlet tarafından örgütlendiği sürece orada sosyalizmden bahsedilemez.