Eğitime Bilal 'ayarı'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'a ait olduğu iddiasıyla yeni bir ses kaydı yayınlandı.
17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrası, AKP hükümetine ait olduğu iddiasıyla bir çok ses kaydı yayınlanmıştı. Bu ses kayıtlarına bir yenisi de CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin tarafında eklendi. Milli Eğitim planlamasının yapıldığı bir toplantıya ait olduğu belirtilen tapede, Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan, eğitim sistemindeki bir çok değişikliğin fikir sahibi.
Milli Eğitim alanında üst düzey kamu görevlilerinden çok fikir beyan ettiği görülen Bilal Erdoğan'ın gündeminde, İmam Hatip liselerinin durumu, karma eğitim ve yurtlarda kızlı-erkekli sistemi dönüştürmenin 'gerekliliği' yer alıyor.
Başbakan Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'a ait olduğu iddiasıyla ve 'Milli Eğitim Bakanlığı politikaları nasıl belirliyor?' başlığı ile yayınlanan ses kayıtları şöyle:
Milli Eğitimin planlamalarını, başında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın bulunduğu;
-TÜRGEV
-ÖNDER
-İLİM YAYMA CEMİYETİ
-İLİM YAYMA VAKFI
-ENSAR VAKFI
İttifakı ile oluşan ve 5'li koordinasyon denilen bir oluşum mu belirliyor?
Toplantılara çağrılan üst düzey kamu görevlilerine baskı uygulanıyor mu?
26 Ağustos 2013 toplantı gündemi:
İmam Hatip Okulları
Karma Eğitim
Kılık kıyafet
Arsa tahsisi
İmar planlaması
Okul yöneticileriyle koordinasyon ve atamalar
Konularında alınacak kararlar...
Beşli koordinasyon toplantıları
Toplantıya katılan isimler:
Bilal Erdoğan-Türgev Mütevelli Heyeti Üyesi, Başbakan'ı oğlu
İsrafil Kışla-İlim Yayma Cemyeti Eski Genel Başkan Yardımcısı
Yusuf Tülün-İlim Yayma Cemiyeti Genel Başkanı
İsmail Cenk Dilberoğlu-Ensar Vakfı Genel Başkanı
Hüseyin Korkut-Önder Başkanı
Fatih Başçı-Önder Yönetim Kurulu Üyesi
Muammer Yıldız-İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü
Sabri Kaya-İl Özel İdaresi Genel Sekreteri
Kazım Gökay-İl Özel İdaresi İsmep Müdürü
Sami Kılıç-İBB Emlak Daire Başkanı
Ve bir çok bürokrat..
Ensar Vakfı Genel Başkanı İsmail Cenk Dilberoğlu:
''26 Ağustos 2013 toplantı gündemi: İmam Hatip Okulları, Karma Eğitim, Kılık Kıyafet, Arsa Tahsisi,İmar Planlaması, Okul Yöneticileriyle Koordinasyon ve Atamalar konularında alınacak kararlar''
''Hoşgeldiniz. Bugün 26 Ağustos Pazartesi. Okulların açılmasına 20 günden az bir vakit kaldı. İstedik ki; İmam Hatip okulları ile ilgili alacağımız kararların okullar açılmadan yapılacak bir toplantıda daha net bir şekilde ortaya çıkması ve eksiklerimiz varsa ki, mutlaka vardır, bunların bi kez daha yerinde görerek bizzat ilçe sorumlularının ağzından dinleyerek bunlarla ilgili İstanbul ölçeğinde Ankara ölçeğinde neler yapabileceğimizi konuşalım istedik.
Bugünkü gündem konumuz, hepimizin önünde olması gerekiyor; ; okullarımızın kayıt durumu, ortaokul ve lise, okulda derslik durumları, okul yöneticileri, derslik durumu uygun olan İmam Hatip lisesi ve ortaokullarının başka İmam Hatip lisesi ve ortaokullarına derslik tahsisi ile ilgili bir gündemimiz var. Karma eğitim ve kılık kıyafet ile ilgili bir gündemimiz var. Arsa tahsisi ve imar planlaması ile ilgili bir gündemimiz var. Okul yöneticileriyle koordinasyon ve atamalar da yine her zamanki gibi en önemli maddemiz.''
'ÜNİVERSİTELERDE DİN EĞİTİM NE DURUM?'
Türgev Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan: ''1 Milyon İmam Hatip öğrencisi var, her yıl 125 bin mezun veriyor, üniversite snavlarına giren 1.5 milyon öğrencinin içinde nerede olacaklar? Zaten sayı artıyor, bunların önünü kimse tutamaz yani.
Büyük okullar yapılıyr şuanda. 462 rakamına baktğımız zaman, ortaokulun 6,7 ve 8. sınıflarının dolacağını hesapladığımız zaman, yeni açılan liselerin 2,3, ve 4. sınıflarının dolacaınız hesapladığımız zaman, kısa sürede 1 milyon öğrencinin olacak İmam Hatiplerde, yani şu anda bu kesin.
E o zaman, bu 1 milyon öğrenci, her sene demek ki 125 bin mezun verecek ortalama. E o zaman, üniversite sınavlarına giren 1.5 milyonu aşkın öğrencinin içinde bu 125 bin öğrenci nerede olacak, bunların ne kdarı üniversitelere yerleşecek? Üniversitelerde din eğitimi ne durumda?
Zaten sayı artıyor, zaten 1 milyona ulaşacak, bunların önünü kimse tutamaz yani.''
'KIZ-ERKEK AYNI KAMPÜSTE DÜŞÜNMEYELİM'
Bilal Erdoğan: ''Bu yaz zaten gündemde olan konu; kız erkek planlamasının, erkek planlamasının isabetli bir şekilde yapılması. Hangi yerde kaç okul var, hangileri birbirleriyle yakın, hangisinde kaç kız, kaç erkek var? Bunları güzelce planlayıp, hemen hangisi kız olacak, hangisi erkek olacak, bunların da kararını vermemiz lazım.
Bu konuda irade de var, hem Milli Eğitim'de hem Ankara'da. Bunların da bu yaz kararını verip, inşallah hayata geçirmemiz lazım.
Yeni planlanan okulları da ya kız, ya erkek olarak planlayalım. Yani şimdi yeni planlananlarda ''Hem kız hem erkek olarak gelen projeler'' oluyor. Onları ''Ortaokul ve lise diye çevirelim, bu kız mı olacak, erkek mi olacak'' diyelim. Öbürünü de aynı şekilde tam tersi değerlendirelim. Yani kız-erkek aynı kampüs içinde düşünmeyelim. Artık düz lise de düşünmeyelim, artık hepsi Anadolu Lisesi olsun.''
'YURTKUR YURTLARINDA İSTEDİĞİNİZ YAPIYI KURAMIYORSUNUZ'
Bilal Erdoğan: ''Ben de bir noktaya dikkat çekmek istiyorum izninizle, şimdi mesela bizim YurtKur yurtlarında hem Bakanlıktan hem de oradaki Eğitim Genel Müdürlüğü'nden aldığımız bilgi; YurtKur yurtlarının kapasitesi 400 bine dayandı. Toplam hani benim tahmin edebildiğim muhafazakar yapıya sahip yurt mevcudu, belki Türkiye'de 50 bindir. Dolayısıyla bu ne demektir? Yüzde 10 gibi bir yurt mevcudu var ve buralar bu tür yerleri arayan insanlar tarafından rağbet görüyor.
Bu sefer ne oluyor? YurtKur yurtlarında istediğiniz yapıyı kurmakta zorluk çekiyorsunuz. Çünkü adeta geri kalanlar da YurtKur yurtlarını tercih ediyor şeklinde bir realite var. Bu yüzden, YurtKur yurtlarında arzu edilmeyen vakalar, hikayeler kulağımıza ulaşıyor.''
'YURTKURDAKİ SIKINTILARI, İMAM HATİPLERDE YAŞAMAMALIYIZ'
Bilal Erdoğan: ''Şimdi benim endişem; yani orayla ilgili gerekenleri yapmamız, çalışmamız lazım o ayrı. Ama benim endişem, şimdi bi İmam Hatiplerde İmam Hatiplerin mevcudunu arttırmaya çalışıyoruz. Yüzde 10 seviyelerine ulaştık, belkİ, yüzde 15 olacak. Ancak yüzde 85'i bu sefer aynen YurtKur yurtlarında yaşadığmız sıkıntıları yaşayacak hale getirmememiz lazım. Onun için bir avantajımız, seçmeli din derslerinin diğer okullarda da olması.
Eğer biz buradaki öğretmen kontenjanlarını sağlam tutabilirsek, buradaki arkadaşları ilçe koordinasyon toplantılarına her okuldan birer tane diyelim, meslek dersi-seçmeli ders öğretmenini dahil edebilirsek, oralardaki yapıyı da korumuş oluruz.''
İMAM HATİPLERİN ORANINA BİLAL KARAR VERİYOR
Bilal Erdoğan: ''Şeyin de kararını vermek lazım yani... Bu İmam Hatip okullarının bütün mevcut içindeki oranını diyelim yüzde 25'lere mi çıkarmak istiyoruz? Yoksa diğer tarafta, diğer yüzde 85 içerisinde güçlü bir yapıyı da oluşturmaya mı çalışmalıyız? Hepsini aynı anda yapamıyor muyuz? Bu ileriye dönük tehdit oluşturabilir, bu konuya da bir dikkat çekmek istedim. Yani ilçe koordinasyonu yaparken diğer okullardaki durum nedir, seçmeli derslerdeki talep durumu nedir?''
Bilal Erdoğan: ''Mesela Özel İmam Hatip meselesi gündeme geliyor. Ben o zaman şu soruyu soruyorum: Kaç tane özel okul müfredatlarını, haftalık ders programlarını bütün seçmeli din dersleri koyacak şeklde yapmış bugüne kadar? Toplam 11 saatlik ders yapılyor bir hafta içinde. Bunu önce birkça özel okul yapsın görelim. Ondan sonra, Özel İmam Hatip lisesini tartışalım. Ama sahad böyle bir realite yokken, Özel İmam Hatip talebini ortaya koymamız biraz maalesef gerçekçi olmuyor diye düşünüyorum.
Ama gerçekten bazı özel okullar, 40 saatten 11 saatini seçmeli din dersleriyle gerçekten yapmış olsa, adeta alın size bir özel İmam Hatip... Yani sahada ne olduğunu da ciddi bir şekilde analiz etmemiz, okumamız gerekiyor diye düşünüyorum.
Editör: Rabia Yılmaz
Birgün
Bilal Erdoğan Milli Eğitim Bakanı olmuş haberimiz yok. Biz Çevre ve Şehircilik bakanlığı ile belediyelerin arsalarıyla ilgileniyor sanıyorduk, meğer milli eğitime de yön veriyormuş.
Bilal, kızlı-erkekli eğitimi bitirme çabasında
Ses kayıtlarına göre, TÜRGEV Başkanı Bilal Erdoğan kızlı erkekli yurtlar ve okullar yerinde ayrı ayrı projeler yapılması için, imam hatiplerin artırılması ve diğer okullarda da din derslerinin yoğunlaştırılması için çalışmalar yapıyor
CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Başbakan Tayyip Erdoğanın oğlu Bilal Erdoğana ait olduğu belirtilen bir ses kaydı ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Tekin, Bilal Erdoğanın kayıtlarının eğitim sistemini İlim Yayma Cemiyeti, ÖNDER, İlim Yayma Vakfı ve Ensar Vakfından oluşan 5li bir komisyon tarafından belirlendiğini ortaya koyduğunu söyledi.
Tekinin gazetecilere dinlettiği, 26 Ağustos 2013te yapıldığı belirtilen 5li komisyon toplantısınında Bilal Erdoğan, başta karma eğitime son verilmesi olmak üzere eğitimin nasıl dinsel temelli dizayn edileceğine ilişkin planlarını anlatılıyor.
Kayıtlara göre Bilal Erdoğan, kızlı erkekli projelerin geri çevrilmesini istiyor. Yurtların ve yeni kurulacak okulların karma olmaması gerektiği yönünde talimat veren Bilal Erdoğan, imam hatiplerle ilgili de görüşlerini ortaya koyuyor. Erdoğan, özel okullardan 40 saatlik haftalık ders zamanının 11 saatinin seçmeli din dersleri ile geçirilmesini istiyor ve Alın size bir özel imam hatip diyor.
Kayıtlardan Bilal Erdoğanın Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile görüştüğü ve olumlu yanıt aldığı anlaşılıyor. Onay aldığı projelerden biri Arapça ve Kürtçe eğitim verecek imam hatipler açılması.
Eğitim Sen konuyla ilgili yaptığı açıklamada eğitimin dini kurallara göre ya da herkesin inancına uygun bir içerikte düzenlenmesi durumunda, karma eğitimin hedef haline getirilmesinin kaçınılmaz olduğu söylendi. Eğitim Sen, eğitim biliminin en temel ilkeleri ile çelişen böylesine çarpık ve çağdışı bir yaklaşımın yeniden gündeme getirilerek tartışmaya açılmasının utanç verici bir durum olduğunu belirtti.
Laik eğitimin en önemli ayaklarından birisinin karma eğitim olduğunu anlatan basın açıklamasında Karma eğitimle öğretim, kız ve erkek öğrencilerin küçük yaşlardan itibaren bir arada eğitilmelerini sağlayarak, toplumda kadın erkek eşitliğini yaşama geçirmeyi kolaylaştırmaktadır. Bu şekilde farklı cinslerin küçük yaşlardan itibaren birbirini tanıması, farklılıklarına saygı göstermesi öğretilebilmektedir. Karma eğitime karşı çıkmak, öncelikle kadın erkek eşitliğine karşı çıkmak, kadının toplumsal yaşamdaki yeri ve önemini geri plana itmek demektir dendi.
Sendika.Org, Cumhuriyet
Aile şirketi tarafından yönetiliyoruz. Bilal'de ne hünerler varmış, onu yataktan kalkmış, babasının söylediğini anlamakta zorlanan biri olarak görüyorduk, meğerse babasından sonra hükümetin ikinci adamıymış.
Anlayabildiği kadarıyla eğitime de bulaşmış!
Bilal Erdoğana ait olduğu belirtilen tapeler CHP tarafından kamuoyuyla paylaşıldı. Kayıtlarda Bilal Erdoğan Milli Eğitimdeki gerici piyasacı dönüşümün emrini veriyor
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, parti genel merkezinde bir basın toplantısı düzenleyerek Bilal Erdoğan, başta MEB olmak üzere çeşitli bakanlıklarda çalışan bürokratlar ile aralarında TÜRGEVin de bulunduğu yandaş vakıf yöneticilerinin konuşma tapesini açıkladı.
1 MİLYON ÖĞRENCİYİ TUTAMAZ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekinin kamuoyu ile paylaştığı ses kaydında Bilal Erdoğan, İmam Hatiplerin hızla büyüdüğü müjdesini veriyor. Bilal Erdoğan Şu anda büyük okullar yapılıyor... 465 bin olan rakam kısa sürede 1 milyon olacak... Bunların önünü kimse tutamaz diyor. Bilal Erdoğan İmam Hatiplerde yaşanan bu büyümeyi de yeterli görmeyerek tüm okulların değişmesini istiyor ve şu direktifleri veriyor: İmam-hatipler yüzde 10 beki 15 olacak. Ama yüzde 85 duruyor. Seçmeli din derslerinin diğer okullarda olması avantaj. Biz buradaki öğretmen kontenjanını sıkı tutabilirsek, il ilçe koordinasyonlarında birer arkadaş olursa oralardaki yapıyı da oluşturmuş oluruz.
Bilal Erdoğan katılımcılara yaptığı konuşmada karma eğitimin artık önerilmemesi gerektiğini vurgulayarak, Yeni planlanan okulları da ya kız ya erkek olarak planlayalım. Yani şimdi yeni planlananlarda hem kız hem erkek olarak gelen projeler oluyor. Onları ortaokul ve lise diye çevirelim. Bu kız mı olacak, erkek mi olacak diyelim. Yani kız-erkek aynı kampüs içinde düşünmeyelim. Artık düz lise de düşünmeyelim. Artık hepsi Anadolu Lisesi... diyerek eğitimin yol haritasını çiziyor.
Toplantıda konuşan İlim Yayma Cemiyeti Başkanı Yusuf Tülün ise Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile görüştükleri ifade ediyor. Tapeler, beş kişilik heyetin 15 sayfalık bir rapor sunduğunu ve bu raporun anında Bakan Avcı tarafından okunup çalışmalara başlandığını da ortaya koyuyor. Ensar Vakfı Başkanı Cenk Dilberoğlu bu görüşmeyi Yeni bakanımızdan çok ümitliyiz diye özetliyor.
***
VAKIFLAR 'TANIDIK'
Toplantının ağır topu olan beş vakıf kamuoyunda şöyle tanınıyor:
TÜRGEV: 1996 yılında İstanbul Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (İSEGEV) olarak kurulan vakıf, 2012 yılında TÜRGEV adını aldı. Erdoğan ailesinin vakfı olarak bilinen kurumda Başbakan Tayyip Erdoğanın oğlu Bilal Erdoğan ve kızı Esra Albayrak mütevelli heyeti üyesi. 17 Aralık Operasyonu vakfa verilen destekleri gözler önüne serdi.
ÖNDER: 1958 yılında, İstanbul İmam Hatip Okulu`ndan mezun olanlar kurdu. 1980 darbesi sonrası İstanbulla sınırlı olan örgütlülüklerini tüm Türkiyeye yaydılar. Erdoğan ve ailesinin dernekle ilişkisi çok eskilere dayanıyor.
Ensar Vakfı: 1979 yılında kuruldu. Yöneticileri arasında çok sayıda AKPli var. Mütevelli heyeti başkan yardımcılığı görevini Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün damadı Mehmet Sarımermer yapıyor. Başkan İ.Cenk Dilberoğlu ise AKPden İl Genel Meclis üyesi seçildi. Vakıf başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere birçok belediyeden destek görüyor.
İlim Yayma Cemiyeti-Vakfı: İlim Yayma Cemiyeti 1951 vakıf ise 1971 yılın kuruldu. Kuruluşunda AKP Genel Başkan yardımcısı Numan Kurtulmuşun babası Niyazi Kurtulmuş önemli rol oynadı ve vakfın her dönem önemli isimlerinden biri oldu. İlim yayma Cemiyeti Numan Kurtulmuşun AKPye katılmasından sonra Gülen Cemaatinin karşısında bir organizasyon olarak hükümete yakın kurumlar tarafından destekleniyor. Yönetim Kurulunun en tanıdık isimlerinden biri de Fatih Saraç. Yasin El-Kadı ile olan ilişkisi ve para trafiği 17 Aralık yolsuzluk operasyonundan sonra çokça konuşulmuştu.
Editör: Deniz Sarı
Bigün