Kılıçdaroğlu ne zaman tek adam oldu?
Kemal Okuyan
Düzen partileri asla katılımcı ve kolektif karakter kazanamaz. Demokratik demek istemiyorum, bir sözcük olarak kendi başına bir anlam ifade etmiyor, hatta kötü şeyler çağrıştırıyor. Yine de şimdilik bu kavramı çok sevenlerin dediği olsun, bir düzen partisi demokratik bir işleyişe sahip olamaz. Hiçbir yerde. Asla vurgusu ise Türkiyeden hareketle, yerindedir, münasiptir!
AKPnin zinhar böyle bir iddiası yok. Adamı sultan yaptılar, padişah yaptılar, hatta peygamber yaptılar, bizse tutmuş hâlâ cumhurbaşkanlığını sorguluyoruz. O her şey! Katılımcılık, kolektivizm filan ancak onun inayetiyle, onun belirlediği ölçek ve düzlemde ve onun kurallarıyla gündeme gelebilir.
Bu nedenle şimdi durup dururken AKPde parti içi demokrasiyi tartışmak anlamsız.
CHP ise şu sıralar özellikle bunu tartışıyor!
Kılıçdaroğlunu tek adamlıkla suçlayanlar var örneğin. Ekmeleddinin adaylığı açıklandıktan sonra duyar olmuştuk bu ithamı, partinin yetkili kurullarına danışılmadan bu isim nasıl olur da ortaya atılırdı! Cumhurbaşkanlığı seçimi geride kaldı, sağcı aday politikasından bir kez daha istenen sonuç alınamadı, çıkıntı sesler çoğaldı, öyle ki partinin lideri için diktatör bile denir oldu.
Dışarıdan bakan biri olarak söylemek zorundayım ki, haksızlık yapılıyor.
Kılıçdaroğlu Genel Başkanlığa getirilirken, onu destekleyenlerin istediği tam da bu değil miydi?
Tıkanan CHPyi dinamikleştirecek, dönüşüme sokacak, Erdoğanın karşısına aslanlar gibi çıkacak, geniş kitleleri sürükleyecek, heyecan yaratacak, gülecek ama gerektiğinde masaya vuracak
Sözcüğün Türkiyeli anlamıyla lider olacak!
Ben pek anlamıyorum sağından solundan CHPnin ama yine de lafın gelişi söyleyeyim, partinin sağı da solu da, ortası da aynı beklentiyle hareket etmekteydi. Kemal Kılıçdaroğlu partiyi ayağa kaldırmalıydı.
Neden?
Kemal Beyin bir ideolojik tutumu, belirgin ve yeni bir düşüncesi mi vardı?
Farklı ihtiyaçlara yanıt veren, birbirini tamamlayan ve uyum içinde çalışan bir ekip mi kurmuştu?
CHPnin başına yeni bir program, hadi program demeyelim de, yeni bir siyasi söylemle mi gelmişti?
Yukarıdaki soruların yanıtı tereddütsüz hayır. Şimdi de, o zaman da.
Bu koşullarda Kılıçdaroğlundan beklenen biricik şey tek adamlıktı. Birbirine yakın, benzer, hatta birbirinin aynısı politikaları farklıymış gibi sunmanın yolu medyatik ya da karizmatik liderlerden geçmekteydi. Kemal beyden umdukları buydu. Tek adam rüzgar estirecek, parti de ona tutunacaktı.
Siyasi doğrultu, yaratıcı düşünce mi? O kolaydı. Yeter ki güçlü lider boşluğu doldursundu. Genel Başkanda olmayan ideolojik rengi partiye çalacağını düşünen sayısız isim ya da grup, uygun anı bekliyordu nasılsa!
Olmadı, Kılıçdaroğlu Erdoğan karşısında bire birde zayıf kalıp, rüzgar filan estiremeyince, CHPde parti içi demokrasi hatırlanıverdi. Oysa başından beri aynı Kılıçdaroğlu, değişen bir şey yok. İstediğini yanına getiriyor, istediğini uzaklaştırıyor, istediğini aday yapıyor. İşin gerçeği ondan istenen, beklenen de buydu!
Düzen partileri, sosyal demokrat olsalar da, başka türlü yapamaz. Mustafa Sarıgülün etrafında kopan fırtınayı hatırlayın. Memleketin en önemli meselesi haline gelmişti ama kimse Sarıgülün memleket hakkında farklı ne düşündüğünü bilmiyordu. Çareydi de, neye çareydi belli değil!
Katılımcılık ve kolektivizm, tutarlı bir dünya görüşünde, koşullara, dönemsel değişikliklere dirençli bir siyasi programda ortaklaşmayı gerektirir her şeyden önce. Özgürce tartışabilmek için, ortak bir zeminde durmak gerekir. CHPde ben ulusalcıyım diyen var, ben liberalim diyen var, ben solcuyum, sosyalistim diyen var, biraz deşince muhafazakar demokratım diyen var. Düzenin belirlediği dar alanda siyaset yaparken bu çeşitliliğin gerçekte ne ifade ettiğini kimse bilemez ama sonuçta bütün bunlar birer dışavurumdan ibaret de olsa, aynı partinin taşıyamayacağı kimlikler. İşte bu zenginliği birarada tutmanın en kestirme yoludur tek adam. Ne ki o da tutmadı işte!
Veli Ağbaba'dan çarpıcı açıklamalar
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, CHP'nin kurultay sürecini İleri'ye değerlendirdi. Ağbaba kurultayın partiyi daha da güçlendireceğini ve büyük bir uzlaşmanın yaşanacağına inanıyor. CHP'nin sağa kaydığı eleştirilerine hak vermeyen Veli Ağbaba "CHP her zaman olduğu gibi kendini solda tanımlayan, solun değerlerine inanan bir parti. Özgürlük, eşitlik ve adalet ilkelerinin devlete, tüm siyasete ve topluma egemen olması için çalışıyor" ifadelerini kullandı.
.- Kılıçdaroğlu'nun kurultay kararını nasıl değerlendiriyorsunuz? Kurultay sonucunda kazanan taraf, diğer tarafı tasfiye girişiminde bulunabilir mi?
Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlunun kurultay kararı, CHPnin parti içi demokrasiyi işletme kararlığının göstergesidir. Kurultay, partimizin geçmişini, bugününü değerlendiren ve geleceğini kuran en temel karar alma organımız. Bu kurultayda da öyle olacak. Partimizin en yetkili organı CHPyi iktidara taşıyacak kararlara imza atacak. Ancak bu kurultay kesinlikle bir tasfiye kurultayı olmayacak. Ben inanıyorum ki kurultay sonrası Partimiz, genel seçimler öncesi iktidara yürümek noktasında ne kadar kararlı olduğunu bir kez daha gösterecek. Ben bu kurultayı birleşme ve kucaklaşma kurultayı olarak görüyorum. Her kurultay öncesi belli saflaşmalar, belli açıklamalar belli beyanlar yapılır. Bu demokrasinin gereğidir. Parti içinde herkes ama herkes düşündüğünü söyler, eleştirilerini aktarır. Bu bir partinin ayakta kalabilmesini ve dinamik bir yapı olmasını sağlar. Bizler bu düşüncelerle Kurultaya gidiyoruz. Kimse aksini düşünmesin, Kurultay bölünmelerin, ayrışmaların değil demokratik olarak bir araya gelişin ve uzlaşmanın kurultayı olacak. Ve hiçbir şekilde tasfiye kurultayı olmayacak.
- Partinin sağa kaydığına dair eleştiriler hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bu konu sağlıklı bir şekilde tartışılmıyor. Parti sadece, il/ilçe örgütleri, kadın kolları, gençlik kollarından oluşan kapalı bir yapı değil. Sol bir parti olarak sendikalar ile STKlar ile, demokratik kitle örgütleri ile daha fazla iletişim kurmak zorundayız. Kendimizi daha fazla anlatmak zorundayız. Bu noktada bir adım daha ileri gidebilmek için çok çabalıyoruz. Ama bu konu yanlış bir noktadan tartışılıyor. Sadece CHP için değil solu temsil eden tüm kurumsal yapıların ve partilerin dönüp kendilerine bakması gerek. Daha fazla örgütlenmek, halka daha fazla kendini anlatmak için soldaki tüm yapıların daha fazla çalışması ve özeleştiri yapması gerekiyor. Solun aldığı toplam oyun artması için yeterli ve sağlıklı tartışma yapılmıyor. Bu konuda soldaki tüm kesimler yetersiz kalıyor. STKlar, demokratik kitle örgütleri, sendikalar adeta AKPye teslim edilmiş durumda. Bu alanlarda herkesin daha fazla çalışması gerekiyor. Asıl tartışılması gereken solun genelindeki bu durum. Ama bunun yerine CHPye yükleniliyor. CHPyi daha sağdan ve daha soldan ve hatta içimizden eleştirmek adeta mili spor haline geldi. Ben bu tartışmaların solun geneline yayılmasından yanayım. Ancak bu şekilde daha fazla toplumsallaşabileceğiz ve doğru adımlar atabileceğiz.
Diğer yandan bu sağa kayma konusu çok konuşuluyor. Açıkçası ben bunun bilinçli olarak yürütülen bir karalama politikası olduğunu düşünüyorum. Burada CHPye karşı dezenformasyon odaklı; tam bir algı yönetimi söz konusu. Bizler çok net bakıyoruz. Çağdaş Demokrasi için Değişim programımızda yazılanlar açık: Siyasetimizin temel düşünsel kaynağı sosyal demokrasi. Ezilenlerin, dışlananların, emekçilerin, gençlerin, kadınların sesi olmak için onların haklarını ve hukuklarını korumak için mücadele ediyoruz. CHP her zaman olduğu gibi kendini solda tanımlayan, solun değerlerine inanan bir parti. Özgürlük, eşitlik ve adalet ilkelerinin devlete, tüm siyasete ve topluma egemen olması için çalışıyor. Bizler geçmişe değil geleceğe dönük bir siyaset yapıyoruz. 12 yıllık AKP iktidarında, darbe dönemlerinde dahi göremediğimiz bir dönüşüm geçirdik. Hem toplum hem siyaset, daha önce hiç olmadığı kadar bir tek adam diktatörlüğüne sürüklendi. Bu tespitten hareketle, bizler AKPnin ötekileştirdiği, hasım ilan ettiği tüm toplumsal kesimlerin sesi olmak için çalışıyoruz. Mağdura hiçbir şekilde ismini sormuyoruz. Rojavaya, Sivasa, Silopiye, Pozantıya, Başbağlara, Somaya, Zonguldaka, cezaevlerine, Ergenekon, Balyoz, Odatv, Askeri Casusluk, KCK, Şike ve Devrimci Avukatların, poşi taktığı için, yumurta attığı için, parasız eğitim istediği için terörist ilan edilen üniversite öğrencilerinin davalarına, fabrikalardaki işyerlerindeki grevlere, HES karşıtı eylemlere, kentsel dönüşüm mağdurlarının mücadelelerine, tüm hak arama mücadelelerine bakın; hepsinde CHPyi göreceksiniz. İşte tüm bunlar için mücadele eden partiyi yerel seçimlerde veya Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki adaylar üzerinden sağa kaydı demek büyük bir karalamadır. Dediğim gibi kimsenin kuşkusu olmasın CHP solda durmaya devam ediyor.
- Cumhurbaşkanlığı seçimi döneminde gerek aday belirleme gerekse seçim çalışmaları konusunda CHP'nin tutumunu nasıl buluyorsunuz?
Toplumun geniş kesimlerinin üzerinde uzlaşabileceği, sadece CHPnin değil herkesin cumhurbaşkanı olacak bir adayın çıkması için çok uğraş verdik. Seçim çalışmalarımız için tüm örgütümüzün seferber olduğunu söylemem gerek. Milletvekillilerimiz başta olmak üzere tüm örgütümüz ilk defa halkımızın oy vereceği Cumhurbaşkanlığı seçimleri için özveriyle çalıştılar. Seçim çalışmaları sürecinde eşitsiz bir yarış ile karşı karşıya bırakıldığımız ortada. Devletin uçağını, helikopterini tüm imkânlarını kullanan bir Başbakana karşı iki aday seçime girdi. Her koşulda eşitsiz bir yarış oldu. Ben bu eşitsiz koşullarda yürütülen seçim çalışmalarının, uzlaşıya imza veren tüm partiler ve destek olan tüm oluşumlar tarafından değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Diğer yandan, seçmen davranışlarını ve seçmenin sandığa gitmeme yönelimini iyi analiz etmek gerekiyor.
- Bu kurultayda aynı zamanda tüzük de değişecek, değişecek olan tüzük maddelerinin, partiye etkileri neler olacak?
Tüzük partinin hareket organıdır. Demokratik temsiliyetin, parti içi denetim ve hesap verebilir olmanın anahtarıdır. Kurultayda çok kısıtlı bir değişiklik gerçekleştirilecek. Bu değişiklikler, parti içi demokrasiyi güçlendirecek, CHPyi daha dinamik bir yapıya kavuşturacak. Partimizin daha genç, daha dinamik ve toplumun tüm kesimlerine daha etkili bir şekilde ulaşabilmesi için gerekli değişiklilerin yapılacağına inanıyorum. Kimse aksini düşünmesin. Bu değişiklik ile partimizde demokratik olarak geriye dönüş olmayacak. Bu söz konusu dahi olamaz. Tam tersine örgütün gücünü artıracak çok kısıtlı bir değişiklik olacak.
-Muharrem İnce'nin adaylığını ve adaylığını açıklarken yönelttiği eleştirileri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bu konu hakkında birkaç kez konuştum. Üç yıldır Grup Başkanvekilliği yapan Sayın İncenin daha önce bu tip eleştiriler yaptığına hiç tanık olmadık. Ne zaman Genel Başkan adayı oldu o zaman bu düşüncelerini paylaştı. Ben bu yaklaşımı doğru bulmuyorum. Tabi ki herkes kurultayda Genel Başkan adayı olmak için başvurabilir ve yarışabilir. Delegelerimize kendisini anlatabilir. Var olan yönetimi eleştirebilir. Tüm bunlar için en temel kriter samimiyet. Ben Genel Başkanımızın diktatöre benzetilmesi hususunu samimiyetsiz ve kurultay havasında yapılmış bir çıkış olarak değerlendiriyorum.
-Cumhurbaşkanlığı seçiminde sandığa gitmeyen büyük bir kesim var. İnsanların sandığa gitmeme nedenleri hakkında neler düşünüyorsunuz?
Evet, seçmenleri sandığa çekmekte ciddi bir sorun var. Ama bu durum demokrasimizin geldiği nokta ile çok yakından alakalı. Sandığa duyulan güven ve seçmen bilinci noktasında çok daha ciddi çalışmalar gerçekleştirmek gerekiyor. Halkın ilk defa Cumhurbaşkanı seçtiği, hem de ilk seçimde %74 katılım oranı, demokrasimizin aldığı yaranın göstergesi. Seçim öncesinde yapılan Erdoğan zaten kazanacak şeklindeki algı yönetiminin seçmende sandığa gitme noktasında çok büyük isteksizlik yarattığını düşünüyorum. AKPnin haram medyası çok çalıştı seçim öncesinde. Sosyal medya, yazılı ve görsel basın aracılığıyla Erdoğan lehine çok ciddi bir yönlendirme yapıldı. Ve bu durumun katılım oranını düşürdüğüne inanıyorum. Zaten seçimlerin eşit koşullarda geçmeyeceğini, sandık güvenliğinin olmadığını düşünüyorsa seçmen, vereceği oyun değersiz olacağına inanıyor. Bir oyun dahi ne kadar önemli olduğunu göstermek zorundayız. Tüm bunları önümüze koyup, önümüzdeki genel seçimlerde hem katılım oranını yükseltmek hem de CHPyi iktidara taşımak için daha fazla çalışacağız. Kurultayın bu amaca hizmet edeceğini düşünüyorum. Ülkemizde şuan hem Başbakan hem Cumhurbaşkanı hem de parti başkanı olan ve adeta kendi 3. Reichını ilan etmeye hazırlanan bir diktatör var. Diktatöre karşı, CHPnin tüm toplumsal kesimleri seferber edebileceği bir örgütle ve anlayışla mücadele etmeye devam edeceğiz.
Sami Menteş - İleri
Yön