Merak ediyorum Siz Marx ın kitaplarını okudunuz mu.
Kapital 1-2-3 cilt. Gurindisse 1-2 cilt. Alman idolojisi. Felsefenin safaleti. Hegel,in hukuk felefesinin eleştirisi Gibi elbette bunlar dan sonralarıda var ben önemli olanları yazdım.
Marx ı anlamak için onu okumak gerekir. Okumakta yetmeyebilir iyi okumak gerekir.
Bir örnek vereyim Kausky Lenini eleştirdiğinde Lenin kautky ye bir mektup gönderir derki eğer beni eleştireceksen benim yazdıklarımdan eleştir ki bende eleştiriden bir şeyler çıkarayım. Beni başkalarının benim hakkımda yazdıklarından eleştirme.
Bende diyorum ki marxı anlamak istiyorsanız onun hakkında yazılan dergilerden veya onu anlatan kitaplardan okuduklarınızla değil kendi yazdıklarından okuyun demekteyim.
Açık söylüyorum Marxizm Eleştiridir. Ekonominin felefenin İdolojilerin eleştirisi.
ben hiç bir iddiada bulunmadım bilimidir bilimsel idolojimidir bilisellikmidir diye.
İddiam marxiizm Eleştiridir benim iddiam bu.
Sn Yura
[size=2]sosyalizmin ideoloji olmadığını söylüyorsun verdiğin tarif tam da sosyalist ideolojiye uyuyor. bu ideolojiye ütopik sosyalistlerden farklı olarak bilimselliği de eklersen işte sana bilimsel ideoloji
dayanışma-
Marks'ı anlamak için Marks'ın bütün kitaplarını iyice okuyup anlamak doğru bir öneri olamaz. Fabrakida işçi, tarlada köylü, okulunda öğrenci olan kim böyle bir okuma yapabilir? Kimin zamanı olabilir? yapabilen yapsın ancak öğrenmenin tek yolu bu değil, sosyalist partilerde daha bilgili büyüklerden anlatılanları dinleyerek bunların üzerine uygun kitaplar okumak da konu hakkında bilgi sahibi olmak için yeterlidir. İki aydır elimde bir kitap var, çok yavaş yürüyor, o kitapta marksizm için söylenen dünya görüşü olduğudur. ''Dünya görüşü deyince doğa, insan ve toplum üstüne bütünlüğüne bir bakış bir öğreti anlaşılır. Bir yerde bir felsefedir bu, ne var ki dünya görüşü deyimi, felsefe kelimesinden daha geniş bir anlama sahiptir.'' kitapta böyle deniliyor ve Marksizmin bu açıklamaya uygun olduğunu düşünüyorum. Sen eleştiri deyip kestirip atıyorsun ve marksizmi çok hafife almış oluyorsun.
--------------------------------------
Sn Dayanışma
A.Duvutoğlu seçimlerden önce dini tanımayanlar için bir söz söyledi
Ateist olmak için dini bilmek gerekir dedi .Sence ne kadar haklı bence tamamen.
İnsan bilmediğinde onu bildiğini sanan arkadaşlarına inanır.İnanan bir insan ana merkezden uzaklaşır İnnadığı bir insanın mürüdü olur.
İşte özne olmakla mürüd olmak arasındaki fark bilgidir.
Marx şudur demek için bilmek gerekir yoksa iddialar sana ait olmaz.
Evet kalın kalın kitaplar bir yığın zaman kaybı ama devrimci olmakta kolay değil bunu ancak tek başına kaldığında anlıyorsun.
Ben ginede zaman yaratıp bir kenarından başlamanı tavsiye ederim.
Marxizm elbette dünya görüşü ruhlar alemi değil. Bilimsel olması ayrıntılı hesaplarından belli
Eleştiri hafif bir tanım değil eleştirebilmek cesaret bilgi ve birikim gerektirir.
Tıpkı yaradılış teorisini eleştiren evrim teorisi gibi .
Eleştiri derken, bir düşüncenin, bir teorinin veya toplumsal gerçekliğin hatalı, eksik, kötü yanlarını bulup göstermeyi kastediyorsak eğer, "Marks bir eleştirmendir" cümlesi bana da -yanlış değil ama- yetersiz bir tarif gibi geliyor. Hakkı hocam, evrim kuramı örneğini vermiş. Evrim kuramı, tüm canlılığın bir anda doğa üstü bir güç tarafından yaratılması inancına karşı bilimsel bir eleştiri olarak yorumlanabilir; fakat bu tarif de, aynen "Marksizm eleştiridir" denilmesi gibi (hatalı değil) eksik bir tanımdır. Evrim kuramı, canlılığa ilişkin dinsel, mucizeci görüşlere karşı eleştiridir bir yönüyle; ama bunun da ötesinde evrim kuramı, canlılığın gelişim süreçlerine ilişkin bütünlüklü bir açıklamadır. İşte Darwin (ve önceli olan diğer evrimci bilim adamları) gibi Marks da, örneğin, Hegel'in idealist diyalektiğini, Rönesans ve Aydınlanma dönemi düşünürlerinin kaba/mekanik materyalizmini kritik eder, bunların hatalı, gerçeklikle örtüşmeyen noktalarını tespit eder, fakat işi burada bırakmaz; doğaya, topluma, tarihe dair sistemli (bütün açıklamaların birbirleriyle bağlantılı, düzenli bir birlik oluşturduğu) yeni bir görüş ortaya atar. "Hegel'in diyalektiği baş aşağı duruyor" demekle yetinmez Marks, onu ayakları üzerine kaldırır bir de...