Marksizmin bilimselliğinin pratikle bir ilgisi yoktur. Marksizmin bilimselliği kapitalizmin işleyiş yasalarını ortaya çıkarmasında yatar. Yöntemi de diyalektik materyalisttir. Bütün olarak bakıldığında Marksizm için ''eleştiridir'' denilemez. Eleştiri bilimsel çözümlemelerin doğasında zaten var olan bir yöntem. Marksizm bir öğreti, bir dünya görüşüdür. Kendisinden önce felsefe, sosyalizm ve ekonomi alanlardaki tüm yerleşik düşünceleri yerle bir etmiştir. Bunu yapabilmenin yolu eleştiriden geçmeyecek de nereden geçecek. Yanlışlamak için eleştirmiştir. Eleştirerek aşmıştır. Eleştirerek aşmış olması Marksizm'i bir ''eleştiridir''in sınırları içine hapsetmez. Solun ''Marksizm nedir?'' sorusuna vereceği yanıt, onun bir ''dünya görüşü'' olduğu olmalıdır.
Marksizm bilimselliği bilakis pratiğe dayanmasında yatıyor. Marksist teori bir dehanın tamamen kafasında yarattığı bir teori değil pratiğe dayanan, pratiği sorgulayan ve pratiği anlayarak, önümüzü açmaya çalışan bir kılavuzdur. Zaten senin de bahsettiğin kapitalizmin işleyiş yasalarını ortaya çıkarması da pratiği, hayatı anlamaya çalışma çabasının bir ürünüdür. Kaldı ki Marksizmin bilimselliği sadece kapitalizmin işleyiş yasalarını ortaya çıkarması değil, doğa ve toplum tarihininin ilerletici moturunu ortaya çıkarması ve bu iki analizi birleştirerek komünist topluma gidişin kılavuzunu ortaya koymasıdır.
Bu arada ben yazımda Marksizm sadece bir eleştiridir demedim. Evet eleştiridir ama eleştiriyle sınırlamamak lazım kendine ait bütünlüğü olan kapsamlı bir ideolojidir(dünya görüşüyle benzer anlamda) dedim. Marksizmin sadece eleştiri olmadığını bana karşılık mı yoksa Hakkı arkadaşa karşı mı yazdın anlamadım. Bana karşı yazdıysan yanlışlık olmuş.
Hakkı arkadaş, her yorumda bunun cevabı var zaten, marksizm bir dünya görüşüdür deniliyor, içinde ideoloji , felsefe, bilim var. bunların toplamı bir dünya görüşü. proleterya diktatörlüğünün çöktüğünü söylemişsin, sen daha önce marksın her görüşünün kabullenilmesini savunmamış mıydın, şimdi proleterya diktatörlüğü çöktü diyorsun, çöktüyse marksın bu görüşü yanlışmış demek olmuyor mu.
Sn.baykuş;
Marksizm bir dünya görüşüdür. Yani bir felsefedir ama felsefeden daha geniş bir anlama sahiptir, onun için dünya görüşü olduğu kabul görüyor. Bilimsel bir temeli vardır. Onların da ne olduğunu hemen her başlığımızda yazıyoruz. Marksizm çoğu kitaplarda ''Marksist felsefe'' olarak da geçer. Bunun karşılığı olarak diyalektik materyalizm de denilir. Tarihsel yorumu tarihsel materyalizmdir. Ayrıca Marksizm ( Marksist felsefe-Diyalektik Materyalizm)bir siyasi programa da sahiptir. İdeolojik yanı ve sosyalizm adını verdiğimiz bölmesi de budur. Bütün bunlar bir bütünsellik oluşturur, bu bütünsellik bir dünya görüşüne varır ve bu dünya görüşünün adı da Marksizm'dir.