Anadilde eğitim, Kürt yurttaşlarımız için bir ihtiyaç mıdır? Yoksa bölücü siyasi projenin bir aracı mıdır?
Nur Serter anadil konusunda bunları söylemiş. Anadilde eğitimin kürt yurttaşlar için bir ihtiyaç olduğunun farkında değil. abbas arkadaş da bu düşünceye katılıyorsa, bir evde konuşulan dille eğitimin yapılmasının gerektiği pedagoglar tarafından öneriliyor. Nur Serter bilimi bu kadar önemsiyorsa pedagogların bu konuda görüşlerini kulak arkası yapmamalıdır. Kürtçe eğitim pilot bölgelerde başlayabilir, bunun yanında türkçeye ağırlık verilebilir, kürt çocuğu kürtçesini geliştirirken türkçeyi de iyi bir şekilde öğrenebilir. Böyle bir eğitim iki halkı birbirinden neden uzaklaştırsın?
''Kürtçeyle bilim yapılamayacağı ortada. Böylesine gelişmiş bir dil değil kürtçe.'' Bir dilin bilim dili haline gelebilmesi için onun önündeki engelleri,zorlamaları kaldırmak lazım.Yıllarca bu ülkede kürdüm demek,kürtçe müzik dinlemek bile yasaktı,bu şartlar altında tabiki kürtçenin bilim dili haline gelebilmesi mümkün değildi,bugün yapılması gereken anadilde eğitim dahil bütün engellemeleri kaldırarak kürtçenin gelişebilmesinin önünü açmak.
Ayrıca türkçenin bilim dili haline nasıl geldiğine bakarsak,osmanlıya döndüğümüzde osmanlıca dediğimiz dil ağırlıklı olarak arapça ve farsça ağırlıklıydı ve osmanlı da bilim dili farsçaydı,türkçe aşağılanmış durumdaydı,bilgisiz,cahil insanların dili olarak görülüyordu.Cumhuriyet devrimi halktan kopuk bir dil olan osmanlıcayı kaldırdı,türkçeyi ana dil ilan etti,türkçe bilim dili değildi farsça bilim diliydi,türkçeyle bilim yapılamaz,farsça kalsın falan demedi,türkçenin gelişebilmesinin,türkçenin bilim dili haline gelebilmesinin önünü açtı.Tabiki türkçe bir anda bilim dili haline gelmedi,bu zaman aldı,bugün bile birçok bilimsel deyimin türkçe karşılığı yok.Sosyalistlerin yapması gereken türkçenin gelişebilmesinin önü nasıl açıldıysa,bugün bu hakkı kürt halkına da vermek,kürt halkının da dilinin gelişebilmesinin önkoşullarını sağlamak.