Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

 SOL PAYLAŞIM  »
 İşçi sınıfı, sonuncu kavga

Madende patlama: 18 işçi mahsur kaldı

Karaman'ın Ermenek ilçesindeki kömür ocağında su kaynağının patlaması sonucu 18 işçinin mahsur kaldığı bildirildi.

Resim Ekleme

Güncelleme 18:05

Maden faciasının yaşandığı ocağın sahibi Saffet Uyar'ın yeğeni Cevdet Uyar AKP'den Karaman Belediyesi Meclis Üyesi. Cevdet Uyar, Uyar Madencilik şirketinin ortağı.  

--------------------------------------------------------------------------------

Güncelleme 17:05

Sağlık Bakanlığı, Karaman'ın Ermenek ilçesindeki bir maden ocağında meydana gelen olay ile ilgili açıklama yaptı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada bölgeye ambulansların ve UMKE ekiplerinin gönderildiği belirtilerek "Olay yerine toplam 21 adet 112 ambulansı ve 4 adet UMKE ekibi görevlendirilmiştir. Konya'da helikopter ambulans tedbir amaçlı bekletilmektedir. Öte yandan 3 anestezi uzmanı, 2 anestezi teknisyeni, 1 dahiliye uzmanı, 1 ortopedi uzmanı, 1 genel cerrahi uzmanıyla birlikte toplam 87 sağlık personeli olay yerinde görev yapmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

--------------------------------------------------------------------------------

Güncelleme 17:00

Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığının işçilerin mahsur kalmasıyla ilgili soruşturma başlattığı öğrenildi.

--------------------------------------------------------------------------------

Güncelleme 16:25

2014 yılının ilk 9 ayında 346 maden işçisi, iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

--------------------------------------------------------------------------------

Güncelleme 16:05

Hürriyet'te yer alan habere göre; Olay yeri yakınında bulunan emekli maden işçisi Kamil Çoğalan, ocak girişine giriş çıkışların kapatıldığını, yoğun güvenlik önlemleri alındığını belirterek, “Bu havzada 8-9 ocak bulunuyor. O ocaklarda çalışan arkadaşlar işletme girişine yardım için yığılmış durumda. Herkes içeriden haber bekliyor. 7-8 kişinin çıktığı 23 kişinin içerde mahsur kaldığı söylendi. Eski imalattan kalan su patlamış. Bacaağzı denen yerin suyla kaplandığı ve içeriyle irtibat sağlanamadığını duyduk. Ocağın girişi çok kalabalık ancak kimseyi yaklaştırmıyorlar” diye konuştu.

--------------------------------------------------------------------------------

Güncelleme 16:00

Maden ocağı yetkilisi Şahin Uyar Kanal 24'te canlı yayında; "Arkadaşlar su gelince ocaktan çıkmışlar. bir deyim vardır; kaçanın anası ağlamazmış" dedi.

--------------------------------------------------------------------------------

Güncelleme 15:50

İleri, Has Şeker Maden Ocağı'nın sahibi Saffet Uyar, 2009 seçimlerinden Karaman'ın Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesinden belediye başkan adayı olduğu, seçimi kazanamadığı bilgisine ulaştı. Uyar 2009 seçiminden önce AKP'den belediye başkanlığı görevini yaptı.

--------------------------------------------------------------------------------

Güncelleme 15:40

CNN Türk'te canlı yayına katılan maden yetkilisi Şahin Uyar, olayın 12.15'te meydana geldiğini, 18 madencinin mahsur kaldığını söyledi. Uyar, "Kurtulmaları çok zor gözüküyor. Gaz maskeleri iki saat dayanabilir. Olay olalı üç saat olmuş..." dedi. Uyar, madende yaşam odası olmadığını da söyledi.

--------------------------------------------------------------------------------

Güncelleme 15:25

Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Mustafa Aktaş Hürriyet'e yaptığı açıklamada “Enerji Bakanımız ve Ulaştırma Bakanımız yolda. Bizim de arkadaşlarımız olay yerine ulaşmaya çalışıyor. Genelkurmay tahlisiye ekiplerimizi askeri uçakla alıp Konya’dan Karaman’a bir an önce ulaştırmaya çalışıyor. Daha önceki su birikintisinin ani olarak ocağın içine boşalması söz konusu. Buna su patlaması diyoruz. Şu an su çekme işlemleri başlatıldı. Allah’tan ümit kesilmez” ifadelerini kullandı.

--------------------------------------------------------------------------------

Güncelleme 15:00

Maden İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, Karaman’daki patlamayla ilgili Hürriyet’e yaptığı açıklamada “Orada örgütlü değiliz ancak genel başkan yardımcımız yola çıktı. O bölgeyi iyi biliyoruz oradaki arkadaşlarla konuştuk. Su kaynağı patlaması olduğu yönünde ilk gelen bilgiler var. Ancak ilk bilgiler de pek içaçıcı değil” dedi.
 

Karaman’a hareket eden Maden İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Mahir Yiğit de ile ilk gelen bilgileri paylaştı: “25-30 arkadaşımızın yeraltı su kaynağı patlaması nedeniyle mahsur kaldığını öğrendik. Yasal bir maden Has Şekerler Şirketi’ne ait bir ocak. Patlak büyük olduğu için suyu gördüler, bir anda su dolmuş” dedi.

--------------------------------------------------------------------------------

Güncelleme 14:50

Karaman Valisi Murat Koca, Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesindeki bir kömür ocağında işçilerin mahsur kalmasıyla ilgili, "Olay, yeraltındaki biriken suyun galeriyi işgal etmesi. Mevcut çalışılan galerinin bir kısmını işgal etmesi. Şu anda 20 işçimiz çalışılan bölümde var. Diğer galeride olanlarda sıkıntı yok. 40'ın üzerinde arkadaş vardı. Onlar çıktı. Şu anda 20 arkadaşımız yeraltında" dedi.    

--------------------------------------------------------------------------------

Karaman'ın Ermenek ilçesi Cenne mevkisinde bir kömür ocağında su kaynağının patlaması sonucu yaklaşık 30 işçinin yeraltında mahsur kaldığı öğrenildi.

Ayrıntıları aktaracağız.

solcu  |  Cvp:
Cevap: 1
28.10.2014- 20:19

Vahşi kapitalizm insanlarımızın kanı ve canı pahasına semirmeye devam ediyor. Bu kaçıncı can pazarı?

kemalist  |  Cvp:
Cevap: 2
28.10.2014- 20:57

Cumhuriyet'in onlarca yılda halkın birikimleriyle oluşturduğu yatırımlar AKP eliyle yandaş kodamanlara peşkeş çekilmiştir. Bu madenin sahibinin de AKP'li eski bir belediye başkanı olduğu ve son seçimde kazanamadığı söyleniyor. Bu insanların umurunda değil, hayatlarını emeğiyle kazananlar. Onları sadece yeşil dolarlar ilgilendiriyor. Dinleri imanları para olmuş. Bu madende mahsur kalanlar içinde hayatlarını kaybeden olursa ne olacak; ''madenciliğin fıtratında ölüm var'' diyerek geçiştirecek miyiz? Bu hale mi geldik?

munzur  |  Cvp:
Cevap: 3
29.10.2014- 00:20

İnsanları yaşarken ölüme mahkum ediyorlar, diri diri toprağın metrelerce altında mezara koyuyorlar. Bunun adı kapitalizm, bunun sorumlusu hala denetim konusunda duyarsız kalan AKP yönetimi. Bu akşam suların bastığı madenden kılpayı kurtulmuş işçi anlattı. '' Öğlen yemeğini dışarda yeseydik bu facia ile karşılaşmazdık'' dedi. Daha önce dışarda yiyorlarmış, zaman kaybı oluyor diye bunu yasaklamışlar. İşçiler domatesini peynirini öğlen yemeği olarak yerin dibinde yemeğe başlamışlar!

Gözleri doymuyor bunların. Daha kaç ölüm bu adamlardaki para hırsını bir nebze olsun azaltacak!

Cevap: 4
29.10.2014- 00:24

Soma bile unutuldu.Buda en fazla bir hafta konuşulur sonra unutulur.İnsanlara sosyalist bilinci vermedikçe ne bu olaylar azalır,nede bu olaylar oldu diye mücadele olur.

kemalist  |  Cvp:
Cevap: 5
29.10.2014- 00:28

Toplum örgütsüz olduğu sürece hakkını arayabilecek güce de sahip olamayacak.

yorum2006  |  Cvp:
Cevap: 6
29.10.2014- 16:01

Başlık yazısında "yeraltı suyu patlaması" sonucu yazıyor. Yapılmış olan bu açıklama da bir aldatmacadır. Yeraltı suyu patlamaz. Yerin altında tabii ki yeraltı suyu olur. BU su katmanı da genelde bir miktar basınç altındadır. (Nasıl artezyen kuyusu açılınca su fışkırıyor, işte bu su o sudur.) Bu nedenle tüm yeraltı ocaklarında bu suyun madeni basma riski vardır. Aradaki su katmanına çözüm bulmadan o maden ocağı işletilemez. Yapılacak şey su katmanının konumunu ve miktarını saptamak ve uygun tekniği geliştirmek suretiyle bu suyu dışarı pompalamaktır. Bu risk ortadan kalkmadan maden ocağı işletmeye alınmaz. Bu yeraltı madenciliğinde temel ilkelerden biridir. Yani olay beklenen sonuçtur. Ölümler taammüden cinayettir. Adam gibi madencilik yapmadan kısa günün karına bakan dinci, hurafeci hırsızlar ne bilim dinliyorlar, ne teknik, ne de iş güvenliği. Bu hırsızların adamı siyasiler de bunlara çalışıyor. Devir onların devri.

Soma madencileri ücretlerini almak için Ankara'ya yürüyüş düzenlemiş, kazayı duyunca otobüslere binip Ermenek'e gelmek istemişler destek için. Polis bunları Uşak'ta tutmuş, yollarını kesmiş. Ermenek valisi Ermenek'e girişi yasaklamış. Hiçbir yerden Ermenek'e girilemiyormuş. İşte bunun adı da faşizmdir. Hem emekçileri öldürüyorlar, hem de korkudan tir tir titriyorlar. En korktukları şey de işçi sınıfı ve emekçilerin gücünü birleştirmesi, dayanışması. Bunun için demokratik ülkelerde olmayan şeyler yapılıyor. Otobüslerin önü kesiliyor, seyahat özgürlüğü hükümet emriyle ortadan kaldırılıyor. Bu ülkede insanların şu veya bu yere gitmesine hiçbir yasal engel yok oysa. Adam gider, orada yasadışı birşey yaparsa gerekeni yaparsın. Ama ülkenin her yanından emekçi yığınları Ermenek'i basar, polisleri birşey yapamaz, çil yavrusu gibi dağılır diye korkuyorlar. Bu nedenle yasadışı baskı uyguluyorlar. Korkacaklar, korksunlar. Bu hırsızların sonu yakın çünkü.

umut  |  Cvp:
Cevap: 7
30.10.2014- 10:33

Madenden suyu boşaltmak günler alabilir


18 işçinin mahsur kaldığı Ermenek'teki maden ocağında incelemelerde bulunan CHP Milletvekili İlhan Cihaner, halihazırda madendeki suyu boşaltmak için iki pompa cihazının çalıştığını belirterek, "Pompalar verimli çalışmıyor. Ahtapot adı verilen pompa cihazı mazotla çalıştığı için sık sık arızalanıyor" dedi.

Ermenek'te meydana gelen maden faciasından sonra bölgeye giden CHP Milletvekilleri incelemelerde bulundu.

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre, CHP Milletvekilleri İlhan Cihaner, Gökhan Günaydın, Umut Oran ve Alirıza Öztürk, maden faciasının meydana geldiği Ermenek’teki madeni ziyaret etti ve su pompalarının boşaltma işlemini yaptığı noktaya kadar ilerledi.

Cihaner, madendeki çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:

“Su boşaltma pompaları verimli çalışmıyor. Çok az miktarda su pompalanabiliyor. Ahtapot adı verilen pompa cihazı mazotla çalıştığı için sık sık arıza çıkıyor. Ayrıca mazot karbondioksit ürettiği için çalışmalara zaman zaman ara veriliyor.

Hali hazırda iki adet 'Ahtapot' cihazı faaliyet gösteriyor ve bunlardan biri çalışıyor. Ayrıca iki adet 'Dalgıç' adı verilen pompa çalıştırılıyor ve bunlardan su çıkışı fotoğrafladığımız gibi çok az. Şu halde 11 bin ton suyun boşaltılması çok uzun zaman alacak gibi görünüyor.

Ayrıca, maden çevresinde hiçbir organizasyon da yapılmamış. Kızılay'ın getirdiği yemek kurtarma ekiplerine ulaşmamış. Uyuyacakları yerler dahi belli değil, sadece bir çorbayla çalışıyorlar.

Çalışmalara katılmak üzere gelen dalgıçlar da balçık ve görüş mesafesinin çok düşük olması nedeniyle çalışmalara katılamıyor.

Madende mahsur kalan ve ocağın yanında bekleyen işçi ailelerine de sadece çadır verilmiş.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bakanların gelişi nedeniyle 5 bin polis bölgeye geldiği için ahtapot denilen pombaların gelmesine dahi imkân verilmedi. Burada tek organize olunan konu siyasetçilerle ilgili güvenlik meselesi, bunun dışında herhangi bir organizasyon sağlanamamış.”

sol

umut  |  Cvp:
Cevap: 8
30.10.2014- 10:35

Kaç gün geçti aradan, kurtulabilmeleri mucizelere kaldı maden işçilerinin. Vahşi kapitalizm bir defada 18 maden işçisini de yuttu.

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]