HTKP'den Ekim Devrimi Sempozyumu
HTKP'nin Kozyatağı Kültür Merkezi'nde Ekim Devrimi'nin 97. yılı için düzenlediği sempozyum sona erdi.
(İleri - Haber Merkezi) Halkın Türkiye Komünist Partisi'nin (HTKP) Büyük Ekim Devrimi'nin yıl dönümü için Kozyatağı Kültür Merkezi'nde düzenlediği 97. Yılında Ekim Devrimi ve Sosyalizmin Güncelliği" başlıklı sempozyum sona erdi.
HTKP MK üyeleri Can Soyer, Hande Durna ve Erkan Baş'ın konuşmacı olduğu ilk oturumun moderatörlüğünü Kurtuluş Kılçer yaptı.
'Ekim Devrimi'ne Bakışlar' başlıklı ikinci oturum HTKP Parti Meclisi Üyesi Ali Önder Öndeş'in moderatörlüğüyle başladı. Bu oturumda yazar - çevirmen Yavuz Alogan, HTKP MK üyeleri Mehmet Karaoğlu ve Kurtuluş Kılıçer konuşmacı olarak yer aldı.
Sempozyumun "Ekim Devrimi: Bir Mirasın Güncelliği" isimli üçüncü oturumu, HTKP MK Üyesi Bilgütay Durna'nın moderatörlüğünde, yazar - çevirmen Erkin Özalp, yazar Haluk Yurtsever ve HTKP MK Üyesi Metin Çulhaoğlu'nun konuşmalarıyla yapıldı.
Baş: Ekim'in Partisi kopyala yapıştırla taşınamaz
'97. yılında Ekim Devrimi ve Sosyalizmin Güncelliği' sempozyumunun ilk oturumu İstanbul Kozyatağı Kültür Merkezi'nde yapıldı.
(İleri - Haber Merkezi) Halkın Türkiye Komünist Partisi'nin Ekim Devrimi'nin 97. yılında düzenlediği sempozyunun ilk oturumu Ekim Devrimi'nin Yolu başlığıyla yapıldı.
HTKP Merkez Komite üyesi Kurtuluş Kılıçer'in moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda İleri Haber Genel Yayın Yönetmeni ve HTKP Merkez Komite üyesi Can Soyer, HTKP Merkez Komite üyesi Hande Durna ve HTKP Merkez Komite üyesi Erkan Baş konuşmacı olarak yer aldı.
DEVRİM VE EKİM
Marx'tan Lenin'e Devrim ve Ekim başlıklı bir konuşma yapan Can Soyer Marx'tan Lenin'e uzanan, ve hatta onları kapsayan, bir duygu durumu olduğunu onun da devrimci irade olduğunu belirterek "Marx'ın teorik, Lenin'in pratik; Marx'ın ilkesel Lenin'in pragmatik; Marx'ın 'insancıl', Lenin'in 'acımasız' olduğunu savlayan iddialar, en çok bu süreklilik açısından yanlıştır" dedi. Soyer Marx'ta da Lenin'de de devrimin tarihin olağan gidişatına müdahale eden, geçmişle bağlarını koparıp ileriye doğru sıçrayan, meşruiyetini kendi varlığından alan bir eylem olduğunu söyleyerek "Siyasallığı toplumsal ilişkilerin en önemli niteliği olarak gören, siyasal ilişkiler ağının merkezinde iktidarın olduğunu düşünen ve yeni bir toplumu kurmanın ön koşulu olarak siyasal iktidarın fethedilmesini başa yazan siyasal eylemdir" ifadelerini kullandı.
EKİM'İN PARTİSİ
Ekim'in Partisi başlıklı bir konuşma yapan HTKP Merkez Komite üyesi Erkan Baş, "Bizim açımızdan komünistler açısından Ekim Devrimi parti olmadan Bolşevik Partisi olmadan konuşulabilecek, değerlendirilebilecek bir şey değildir. Bütün olarak Ekim devrimini partiye indirgeyerek de yapılacak tartışmanın eksik olacağını düşünüyorum" dedi. Ekim'in partisiyle Türkiye'de Ekim'i yaratacak olan partinin nasıl olması gerektiğinin üzerinde durmak gerektiğini belirten Erkan Baş "Leninizm dediğimiz şey tek başına Leninist örgüt modeline indirgenemez. Burada sadece örgüt modeli tartışması yapmamamız gerekiyor. Leninist örgüt modeli tanımı yapmıyoruz. Ekim'in partisine bakıp 'kopyala yapıştır'la Türkiye'de bir parti yaratmaya çalışmıyoruz" ifadelerini kullandı.
EKİM DEVRİMİ'NİN KADINLARI
HTKP Merkez Komite üyesi Hande Durna Ekim Devrimi'nin Kadınları başlığıyla yaptığı konuşmada "Ekim devriminin gerçekleştiği dönemin toplumsal şartlarına da bakmak lazım. Çarlık Rusya'sı kapitalizm öncesi üretim sisteminin devam ettiği ve bundan en çok kadınların etkilendiği bir dönem. Okuma oranları çok geri. Hayatın her alanında yaşanan sıkıntılar kadın alanında da yaşanıyor. Bazen geri adımlar atılmış olmasına rağmen, bu konuda çok radikal adımlar atılıyor. Devrim boyunca bu ısrarın devam ettiğini görüyoruz. Sovyetlerdeki ilk Medeni Kanunda kadınlar lehine çok ciddi adımlar atılıyor. Devrim öncesi talepler, devrimden sonra yasal düzlemde gerçekleşiyor" dedi. Bugün hala ülkemizde ciddi sorun olan başlık parası, dini nikahlar, çocuk gelinler gibi meselelerin 1920'lerde Bolşevikler kadın örgütlenmeleriyle çözdüğünü belirten Durna "Sovyetler birliği sonrası döneme bakmakta da fayda var. Sovyetlerin olmadığı koşullarda, sosyalizmin haklarının hepsinin kadınların elinden alınması kadınların geleneksel rollerine belki daha kötüsüne geri dönmesine neden oldu. Bugün kadınların çok daha ağır, ayrımcı bir durumda kaldığını görmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Kılçer: SSCB'nin olmadığı dünyada barış yok
Halkın Türkiye Komünist Partisi'nin Ekim Devrimi'nin 97. yılında düzenlediği sempozyunun ikinci oturumu Ekim Devrimi'ne Bakışlar başlığıyla yapıldı.
(İleri - Haber Merkezi) Halkın Türkiye Komünist Partisi (HTKP) tarafından İstanbul Kozyatağı Kültür Merkezi'nde düzenlenen '97. yılında Ekim Devrimi ve Sosyalizmin Güncelliği' sempozyumunun ikinci oturumu Ekim Devrimi'ne Bakışlar başlığıyla yapıldı. HTKP PM üyesi Ali Önder Öndeş 'in moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda İleri Haber yazarı Yavuz Alogan, HTKP Merkez Komite üyesi Mehmet Karaoğlu, HTKP Merkez Komite üyesi Kurtuluş Kılçer konuşmacı olarak yer aldı.
'SOVYETLERDE İTTİFAK ÇOK ÖNEMLİDİR'
Ekim Devrimi, Soğuk Savaş ve Antikomünizm başlıklı bir konuşma yapan Yavuz Alogan, Bolşevikler kendi örgütsel geleneklerini yarattılar. Lenin, Rusya'nın özgün koşullarında kurulan örgütün bir ölçüde 'pragmatist' olması gerektiğini örgütüne benimsetti. Bolşevikler Avrupa daki sosyal demokrat partilerden ayıran militan bir örgüt olarak öne çıktı. Bolşevikler askeri becerileri kullanarak da devrimi kotarmışlardır. Bolşevik Partisi belirli durumlarda belirli bir takım işleri yapmaktan çekinmiyor. Mesela Çarın bir subayını alıp Bolşevik bir birliğin başına cepheye koyabiliyor. Mesele Troçki'yi Lenin belirli bir anda partinin en önemli adamlarından biri yapmaktan çekinmiyor, böyle bir cesareti var" dedi. Alogan, "Leninizm'in devrim teorisi çok geniş ittifaklar içerisinde örgütlenerek, toplumun bütün muhalefet kanatların arasından işçi önderleri çıkarıp devrimci öncü öznenin içine katarak mümkün kılabildi. Sovyetler'de ittifak çok önemlidir" ifadelerini kullandı.
SOVYETLER, EMPERYALİZM VE ORTADOĞU
HTKP Merkez Komite üyesi Mehmet Karaoğlu, Sovyetler, Emperyalizm ve Ortadoğu başlığıyla yaptığı konuşmasında "Emperyalistlerin ilk refleksinin Ekim Devrimi'ni boğmak için 1918'de askeri bir girişimde bulunduğunu ve Kızıl Ordu tarafından bu girişimin boşa çıkarıldığını biliyoruz. Sovyetler Birliği'nin kendisine yönelik olan kuşatmayı yarmaya yönelik farklı ittifaklara girmeye çalıştığını görüyoruz. Tarihsel olarak Fransız ve Alman burjuvazisi arasında olan gerilim sonucu, Fransa'ya Almanlar saldırınca Fransızlar Sovyetlerle ittifak kurmaya karar verdiler" dedi. NATO'nun temel belgesi hakine gelen Harmel raporundan bahseden Karaoğlu "Harmel raporunda komünistler için artık bir birlikten söz edilemeyeceğini, Sovyetler, Çin ve Avrupa olarak 3 merkeze bölündüğünü ve hepsinin başka havalardan çaldığını söylüyor. 1968 öğrenci hareketleri için -işçi sınıfı da yer almıştır- sosyalizmin kan kaybettiğini, liberal sol, sivil toplumculuk gibi fikirlerin yayıldığı yazıyor. 80'lerle birlikte emperyalizm Helsinki Nihai Senedinin imzalanmasıyla başlatılan barış havasını tersine çeviriyor. Sağ gösterip sol vuruyorlar. Ve bunun sorumlusu olarak Sovyetleri ve SBKP'yi gösteriyorlar. Barış için de sosyalizm ısrarından vazgeçilmesi gerektiğini söylüyorlar" ifadesini kullandı.
SOVYETLER SONRASI DÜNYA
Sovyetler Sonrası Dünya başlığıyla konuşan HTKP Merkez Komite üyesi Kurtuluş Kılçer Ekim devrimiyle kapitalist emperyalist sistemi sıkıştıran zorlanan alanlarda emperyalizmin yeniden hızlıca yerleşmesi gibi gündemlerin yeniden önümüzde olduğunu belirtti. Kılçer sözlerini şöyle sürdürdü: "Marx Osmanlı Kırım savaşında Osmanlı'yı destekliyordu. Rus gericiliğinin yenilmesi için. Bu tavrı güncelliğe vurursak bugün bizim Suriye'ye verdiğimiz desteğin altında BAAS hayranlığı yatmaz, devrimin çıkarı yatar. Suriye'ye yönelik emperyalizmin müdahalesine karşı, Suriye'nin yanında durma, onu destekleme temelli bir dış politikamız var" dedi. Kılçer sözlerini şöyle sürdürdü: "Son 20 yıla baktığımızda inisiyatif almış, düğmeye basmış, Irak'ı Afganistan'ı işgal etmiş, Yugoslavya'yı parçalamış bir emperyalizm görüyoruz. Bu tablo SSCB dağıldıktan sonra dünyanın ne hale geldiğine dair bize iyi bir tablo veriyor. Barışın olmadığı bir dünya tablosu var önümüzde."
Çulhaoğlu: Her krizde 'Marx haklı mıydı?' denilecek
Halkın Türkiye Komünist Partisi'nin Ekim Devrimi ve Sosyalizmin Güncelliği sempozyumu üçüncü oturumun yapılmasıyla birlikte sona erdi.
(İleri - Haber Merkezi) HTKP'nin Ekim Devrimi'nin 97. yılında düzenlediği Ekim Devrimi ve Sosyalizmin Güncelliği sempozyumu Bilgütay Durna'nın moderatörlüğünde gerçekleşen 'Bir Mirasın Güncelliği' başlıklı 3. oturumun yapılmasıyla sona erdi.
Oturumda HTKP Merkez Komite üyesi ve İleri Haber yazarı Metin Çulhaoğlu, Haluk Yurtsever ve İleri Haber yazarı Erkin Özalp konuşmacı olarak yer aldı.
'DÜNYAYI DEĞİŞTİRECEKSENİZ EKİM'E BAKMALISINIZ'
İleri Haber yazarı Erkin Özalp sempozyumun 3. oturumunda 'Ekim Olmasayı Ne olurdu' başlıklı konuşma yaptı. Cevabın çok basit olduğunu söyleyen Özalp "Ekim devriminden alınan dersler uluslararası komünist hareketlere, doğrudan doğruya aktarılmamıştır. Ekim Devrimininden sonra tek ülkede devrimi savunmak, sosyalistlerin kendi ülkelerinde devrim yapma fikrini yavaşlattı. Eldekini korumak için, iktidarı ikinci plana koyan politikalar üretildi" dedi. Sovyetler Birliği'nin marksizme katkılarının soğuk savaş döneminde bile çok sınırlı kaldığını söyleyen Erkin Özalp sözlerine "Ekim devrimi olmasaydı neleri yapmamamız gerektiği konusunda çok az şey biliyor olurduk. Bu dünyayı değiştirmek istiyorsanız, bunu yapmak için Ekim Devrimine bakmak zorundasınız" ifadelerini kullandı.
'SOSYALİST CUMHURİYET UMUT KAYNAĞI HALİNE GELİR'
'Ekim Devrimi ve Lenin'in Güncelliği' başlıklı konuşmasın Haluk Yurtsever "Ekim devrimi tarihte ezilenler ve proleterler adına söylenmiş en büyük sözdür. Bizim için de bir şeyler söylemek lazım. Biz dünyada anması yapılacak, üstüne paneller düzenlenecek, tarihte iz bırakacak şeyler yapabilecek miyiz? Şu anda dünyanın en fazla komünist müdahaleye, yeni ekimlere ihtiyacı olduğu dönemdeyiz" dedi. Bolşevik partisinin düzen dışı bir siyaset yürüttüğünü belirten Yurtsever sözlerini "Gericilik kendisini egemen kıldıkça, Türkiye'de olduğu gibi insanların AKP'den kurtulmak için daha azına razı olabileceği bir durumdan geçiyoruz. İnsanlar AKP'den kurtulmaz için sosyalizm yerine daha azına razı gösterebilirler. Bana göre bugün Sosyalist Cumhuriyet sloganı çok iyi bir slogandır. İyi işlenirse, topluma anlatılırsa, yeni bir düzen için umut kaynağı haline gelir" ifadeleriyle sürdürdü.
'MARX HAKLI MIYDI DİYENLER OLACAK'
HTKP Merkez Komite üyesi ve İleri Haber yazarı Metin Çulhaoğlu 'Sovyet Deneyinden Siyaset Dersleri' başlıklı konuşmasına "Şöyle bir düşünelim bugün sovyetler ayakta olsaydı ve biz Ekim devrimini 97. yılının kutluyor olurduk. Bütün konuşmalarda 'zor günlerden böyle geçtik' konulu konuşmalar olurdu" ifadeleriyle başladı. Çulhaoğlu konuşmasını "Eğer tek ülkede sosyalizmi inşa etmeye başlıyorsanız mutlaka ama mutlaka dışarıdan gelecek ideolojik saldırılarına açıksınızdır. Doğu Almanya'da duvar yıkıldıktan sonra Batı Berlin'e geçenler 'Mc Donalds'ı çok merak ediyoruz' diyorlardı. O dönemdeki verilere baktığınızda kişi başına en fazla et düşen yer Doğu Almanya, ama adam hala Mc Donalds'ı merak ediyor. İşte Mc Donalds'ı merak ettirmeyecek girdiler yapmalıyız" ifadeleriyle sürdürdü. HTKP Merkez Komite üyesi Metin Çulhaoğlu "Lenin olmasaydı Marx dipnot olurdu sözüne değinmek istiyorum. Bugün dünyada bir tek devrim bundan sonra olmasa bile kapitalizmin her krizinde 'Marx haklı mıydı?' diyenler yine olacak. Marksizm güncelliğini koruyor ve korumaya devam edecek. Bugün dünyada sosyoloji bilimi varsa bunun nedenlerindendir Marx. Marx somutlanmayı bekleyen bir düşünce zenginliğidir" dedi.
Bir Ekim Devrimi anması-Metin Çulhaoğlu
Ekim Devrimi ve Sosyalizmin Güncelliği Sempozyumu 8 Kasım günü İstanbulda gerçekleşti
Ekim Devrimini anma etkinliklerinin zaten her yıl yapıldığı, bu son etkinliğin üzerinden üç dört gün geçtiği, dolayısıyla bir kez daha üzerinde durma gereğinin neden duyulduğu sorulabilir.
Nedeni, daha doğrusu nedenleri şunlar: 8 Kasım etkinliği gerçekten bir sempozyum oldu; 1917 Ekimine uzanan süreç ve sonrası, konuşmacılar arasında akademiden gelen kimse olmamasına rağmen adeta akademik bir titizlikle değerlendirildi. Böyle bir titizlik vardı, evet, ama Ekime uzaktan ve soğuk bakış hiç mi hiç söz konusu değildi. Belki de daha önemlisi, Ekim Devriminin sönmez ışığı yolumuzu aydınlatıyor türü sözler edilmediği gibi metalik metaforlara (çelik çekirdek-demir disiplin) başvurma gereği de duyulmadı.
O zaman yolumuzu aydınlatmıyor mu?
Metalik metaforlar büsbütün değersiz mi?
Elbette değil; ancak Ekim Devriminin özellikle günümüzün koşulları ve ihtiyaçları bağlamındaki güncelliğinin vurgulanması, bu klasikleşmiş sözlerin ve metaforların ötesine geçen yaklaşımları gerektiriyordu. Sempozyum bu gereksinimin hakkını önemli ölçüde verdiği için başarılıydı ve önceki anma etkinliklerinden bu açıdan farklı bir yan taşıyordu.
***
Bu yıl anılan ve kutlanan, Ekim Devriminin 97. yılıydı.
Ekim Devriminin sonucu olan sistemin çöküşünden bu yana 23 yıl geride kaldı.
Şimdi, iddiamız ve vurgumuz şudur: İleride, dünyada olsun Türkiyede olsun Ekim yolunda ve sosyalizm adına herhangi bir mesafe alınmamışken Ekim Devrimi bu yıl geçmiştekilerden çok daha büyük bir coşkuyla kutlandı türü haberler, gözlemler, yorumlar vb. duyarsak durup düşünmek gerekir
Sanıldığı kadar iyi bir şey olmayabilir
Dahası, şu ya da bu nedenle hakkı verilemeyen, hatta kendisinden giderek uzaklaşılan bir tarihsel pratiğin aynı zamanda büyük bir coşkuyla anılabilmesinde patolojik kimi yanlar olduğu bile söylenebilir.
Bir tek istisnayla: 2017 yılı, Ekim Devriminin 100. yılıdır. Özel bir yıldır. Bu ülkede Ekim Devrimini ve Leninizmi sahiplenenlerin yapabilecekleri en iyi iş, bu büyük Devrimin 100. yılını ülkeyi sosyalizme birkaç adım bile olsa yaklaştırmanın özgüveniyle ve hep birlikte kutlamaları olacaktır.
Her zamankinden daha büyük bir coşkuyla sözü ancak o zaman gerçek bir anlam taşıyabilecektir.
***
Sempozyum ile ilgili bir not daha:
Sunuş yapanların yaş ortalaması 45 civarındaydı. Aralarından en eski olanların 50, en yeni olanların ise 20 yıla yaklaşan mücadele geçmişleri vardı.
Dinleyicilere bakıldığında ise çoğunluğun 20li yaşların ilk yarısında olduğu görülüyordu
Nazımın hapishaneden Kemal Tahire yazdığı mektuplardan birinde değindiği gibi, bu mücadelede daha eski olanların nesillerini idame ettirme gibi bir uğraşları da vardır.
Ve bu uğraşın gerektirdiği de, genç kuşakları yapay-zorlanmış coşkularla gaza getirmek değil, coşkuyu ve kararlılığı tarihsel pratikten kendilerinin çıkarsaması ve yeniden üretmesi için gerekli ortamları oluşturmaktır.
Sempozyum, bu bakımdan da iyiydi