hkp ile ip arasında fark var mı, varsa neler? ikisi de solcu olduğunu ve Atatürkçü olduğunu söylüyor. bu durumda aralarında büyük bir fark olduğu ne derece doğru? öğrenmek istediği başka bir konu, kürt hareketi neden hkp'yi solcu saymıyor?
Kürt hareketinin HKP'ye yönelik eleştirisini hiç duymadım. İnternetteki sempatizanlarını mı söylüyorsun? İnternetteki sempatizanları kastediyorsan, onlar kendilerini desteklemeyenleri solcu saymıyorlar zaten.
HKP, Hikmet Kıvılcımlı yandaşlarının partisidir. HKP'nin Atatürkçü olduğunu nereden çıkarıyorsunuz? Hikmet Kıvılcımlı, tüm sekterliğine, sübjektif bazı yaklaşımlarına, hatta hareketi bölücü bazı tavırlarına karşın, inançlı ve savaşçı bir komünistti. Yaşamının son anına kadar da komünizmi savunmuştur. Yazıları içinde Atatürkçü denilebilecek tek bir yazı bile yoktur. HKP'nin sitesi de ortada. Parti programı da veriliyor. Orada nerede biz Atatürkçüyüz diyor?
Öte yandan Marksist-Leninist iseniz anti-emperyalist olmak zorundasınız. Türkiye Kurtuluş Savaşı ve o dönemde Mustafa Kemal ve arkadaşlarının anti-emperyalist duruşu başta Lenin ve Sovyetler olmak üzere tüm dünya komünistlerince destek görmüştür. Daha sonra da ulusal bağımsızlık konusundaki çabalar desteklenmiştir tabii ki. Bunları söylemek Atatürkçülük mü? Tersine, eğer bunlara karşıysanız emperyalizmin yanında saf tutuyorsunuz demektir.
Kobane de önemli, solun gündeminde yer alır. Ancak bu adamlar bunlardan başka bir şey bir şey bilmez, bunlardan başka bir şey konuşmaz hale geldiler. Solcu olmayı kürt hareketine biat etmek olarak anladıkları sürece de bu hep böyle devam edecek. Böyle davrandıkları için kendileri gibi olmayan herkese hınç duyuyorlar.
Güzel bir soru olmuş, bir HKP'li olarak kısa bir cevap vereyim. Çok fark vardır.
HKP, Kemalist değildir. Kemalizm'i parababalarının ideolojisi olarak tanımlar. İP ise Kemalist olarak tanımlar kendini ve Kemalizm'i burjuva devriminin ideolojisi olarak görür.
HKP, demokratik devrimi savunur. "Başta işçi sınıfı olmak üzere" Türkiye'de ana üretim yordamı olarak kapitalizme geçildiğini, ancak bu kapitalizmin Avrupa'daki gibi feodal unsurlardan temizlenmediğini ortaya koyar ve kesintisiz devrim teorisini savunur. İP, Milli demokratik devrimi savunur. Öncü güç olarak küçük burjuvaların, hatta burjuvaların yedek güç olduğu, onlarla ittifakı meşru gören bir devrim stratejisini savunur. Türkiye'nin yarı-sömürge, yarı-feodal (yani hala Çin'in devrim öncesi) koşullarına sahip olduğunu iddia ederler. Dolayısıyla aşamalı devrim teorisini savunurlar.
HKP, 3. enternasyonal çizgisindedir. Hatta daha da ileri gidersek, geri gidişlerin nedenini 3. enternasyonalin yerine Varşova Paktı'nın konmasına bağlar (Hikmet Kıvılcımlı - Oportünizm Nedir). İP, bağları kopmuş gibi gözükse de Maocudur.
HKP, anti-şovenisttir. Halkların eşitliği temelinde Kürt-Türk Halk Cumhuriyetini (yeni bir sovyetler birliğini) savunur. İP ise şovenisttir. Üniter cumhuriyeti savunur ve Kürt ulusunun varlığını reddeder.
HKP, Mustafa Kemal'i savunur. Kurtuluş Savaşı döneminde, Lenin'in Dünya üzerindeki tek burjuva devrim müttefikini (geri kalan önderlerimiz işçi sınıfı davasına adanmış önderlerdir) savunur. Ancak Atatürk'ü, yani 1923'den sonra kurulan, burjuva diktatörlüğünün önderini savunmaz. izmir İktisat Kongresi kararlarını, Rum (Hristiyan) göçlerini, Kürt halkına yapılan baskıları, burjuva ateist uygulamaları, İş bankasının kurulmasını, komünistlere yapılan baskıları savunmaz. Ancak bu uygulamaları tek bir kişinin değil, bir sınıfın yaptığını da ortaya koyar.
İP, Atatürk'ü de savunur. Onlara göre yukarıda saydıklarımızın tümü devrimin gereğidir.
Bu iki parti arasındaki en önemli fark, hiç kuşkusuz HKP'nin stratejisini her zaman tutarlı bir biçimde geliştirmesi, İP'in ise sürekli strateji değiştirerek hainliğe dek varacak değişikliklere girişmesidir.
Kısacası HKP ile İP arasında teorikçe ve pratikçe hiçbir benzerlik yoktur.
Kuyrukçularla kürt milliyetçilerinin size neden düşman gözüyle baktıkları şimdi daha iyi anlaşılıyor. Siz Atatürk'e faşist demiyorsunuz ve onu savunduğunuzu söylüyorsunuz. Düşmanlık için yeterli bir şart bu.
Kürt hareketine karşı çıkarken onun kürt halkının iradesini de yansıttığını gözönünde tutmak lazım. HKP bu konuda çok sert bir tavır alması size göre doğru mu? Kürt hareketinin emperyalizme ve AKP'ye karşı tavır almamasını eleştireceğiz, burada bence bir yanlışlık yok. Ancak konuyu bununla sınırlamak doğru mu? Sonuçta demokratik hakları için mücadele eden bir toplum kesimi var ortada. Yıllarca acı çekmişler, her türlü şiddetle karşı karşıya kalmışlar. Kürt hareketi bu tepkinin de ortaya çıkardığı bir hareket. Bana öyle geliyor ki, hem İp ve hem de HKP bu konuda biraz aşırıya kaçıyor.