'Yeni Türkiye'nin tiyatrolarında bu kez de 'orospu' rolü yasaklandı
Sanatı devlet tekeline almasıyla oldukça eleştirilen AKP hükümeti artık sahnede oynanacak rolleri de belirliyor. İstanbul Şehir Tiyatroları'nın 'Cibali Karakolunda yer alan bir 'orospu' rolüne yasak getirildiği ve bu rolü oynayan oyuncunun sahnelerinin kaldırıldığı iddia edildi.
İddiayı Twitter hesabından duyuran tiyatrocu Nedim Saban, "Ve... tiyatroda orospu rolü oynamak yasak! Şehir Tiyatrosu Cibali Karakolu'nda bu rolü oynayan oyuncunun sahnelerini kaldırıp,oyuncuyu atmış" diye yazdı.
Refik Kordağ ile Muammer Karaca tarafından bir Fransız komedisi olan 'Nuits de Noces'den (Bir Düğün Gecesi) uyarlanan oyun ilk kez 1955 yılında Karaca Tiyatrosu'nda sahnelenmişti.
Nedret Denizhanın yorumuyla seyircisiyle buluşan oyunun kadrosunu ise Zihni Göktay, Berrin Koper, Tarık Şerbetçioğlu, Derya Kurtuluş, Zihni Göktay, Cem Uras, Müge Çiçek, Eylül Soğukçay, Şehnaz Bölen Taftalı, Hülya Arslan, Doğan Altınel, Murat Bavli, Naci Taşdöğen, Cem Karakaya, Tuğçe Açıkgöz, Betül Kızılok Bavli, Deniz Yeşil Mavi, İbrahim Ulutaş, Seza Güneş, Ertan Kılıç, Hüseyin Kefeli ve Begüm Yazıcıoğlu yer alıyor.
REPLİKLERİN ÇIKARILMASI İSTENMİŞTİ
Geçtiğimiz ekim ayında da Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Devlet Tiyatrosu'nun sahnelediği, 'Güneş Batarken Bile Büyük' oyununun orjinal metnindeki "Seninle yatmak istiyorum" ve "Tavşan gibi inlerim" gibi replikleri küfürlü ve erotik bulmuş ve senaryodan çıkartılmasını istemişti.
Birgün
Yakında tiyatroları da yasaklar bunlar!
Şehir tiyatrolarının başına güreş hakemi getirilirse kaçınılmaz sonuç bu olur. Gericiliğin sanata bakış açısı başka türlü olabilir mi? Kadını eve hapsetmeyi zihniyeti gereği savunan bir anlayış için yadırganacak hiç bir şey yok. İleri demokrasinin ileri sanat anlayışı bu!
Sahneye müdahale bitmiyor: Seyirci belediyeye şikayet etti, replik oyundan çıkarıldı
Cibali Karakolu adlı tiyatro oyununda orospu rolünün sansürlenerek kaldırıldığının ortaya çıkmasının ardından, oyunda yer alan ünlü sanatçı Zihni Göktay, bir seyircinin İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Halkla İlişkiler Müdürlüğüne yaptığı şikâyet sonucu hırsızlığa vurgu yapan bir repliğin çıkarıldığını belirtti.
Hürriyetten Ezgi Atabilene konuşan Göktay, Bu oyunda emniyet amiri Cafer sevgilisine Gel beni soy diyor. Kadın reddedince de İlla hükümet mi soyacak diye espri yapıyor. Seyircimizin biri hükümeti rencide ettiğini düşündüğü bu sözü Beyaz Masaya şikâyet etmiş. Bu 1951de yazılmış bir piyes. Cafer o zamanki hükümeti kastediyor. Ama bunu anlatamazsınız. Kaldırdılar o sözü oyundan. Daha birçok sözü de daha okuma provasındayken kaldırdık dedi.
'DİLİME ABS FREN TAKTIRDIM'
Bazı konularda daha tedbirli davranmaya başladıklarını da belirten Göktay, kendisini nasıl frenlediğini de şu sözlerle anlattı; Sahnede ağızdan çıkmış her laf sıkılmış diş macununa benzer, aynı tüpe geri sokmak zordur. Ağzının endazesi olmayan bir adamım ben. Böyle bir deliyim. Onun için dilime bir ABS fren taktırdım. Son 10 yılda taktırdım. Etrafın beni çimdiklemesi üzerine. Aman siyasi espri yapma, başın belaya girer filan diye.
Birgün
İlla hükümet mi soyacak? sözüne AKP sansürü
1951 yılında yazılan Cibali Karakolu oyununda geçen İlla hükümet mi soyacak? sözü AKP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sansürüne uğradı.
(İleri - Haber Merkezi) İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Şehir Tiyatrolarında bu sezon sahnelenmeye başlanan Cibali Karakolu isimli oyunla ilgili iddialara bir yenisi daha eklendi. Oyunda geçen İlla hükümet mi soyacak? sözü 'şikayet' üzerine sansüre uğratıldı. Tiyatrocu Nedim Saban, ilk olarak Cibali Karakolundan fahişe rolünün çıkarıldığı açıklamıştı. Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu ise durumu doğrularken iddia edilenin aksine sahne çıkarmanın sansürden değil oyunun sarkmasından kaynaklandığını savunmuştu.
Oyunda bu kez İlla hükümet mi soyacak? repliğinin çıkarıldığı ortaya çıktı. Hürriyet gazetesinde Ahmet Hakan, dünkü köşesinde deneyimli oyuncu Zihni Göktayın ağzından bu olayı şöyle aktardı:
Oyunda emniyet amiri Cafer sevgilisine Gel beni soy diyor. Kadın reddedince de illa hükümet mi soyacak? diye espri yapıyor. Seyircimizin biri hükümeti rencide ettiğini düşündüğü bu sözü Beyaz Masaya şikayet etmiş. Bu 1951 yılında yazılmış bir piyes. Cafer o günkü hükümeti kastediyor. Ama şunu anlatamazsınız. Kaldırdılar o sözü oyundan.
Yasakları, yolsuzlukları, yolsuzlukları kaldırağız diye geldiler, yolsuzluk, yoksulluk, asaklar boylarını aştı. Duracakları da yok!