2015'te HAZİRAN ile İLERİ...
"HAZİRAN Türkiye Meclisi iki günlük toplantısında aldığı kararlarla kendi kimliğini oluşturmak açısından çok önemli bir adım attı. Örgütlenme, gericilikle kavga, işçi sınıfının hakları için mücadele ve bölgedeki emperyalist savaş politikalarına karşı barış isteyen bir tutum bu kimliğin temel yapıtaşlarıdır."
Geçen hafta sonu 49 ilden, yaklaşık 150 yerel meclis tarafından belirlenmiş 1500 delegeyle Türkiye Meclisi'ni toplayan Birleşik Haziran Hareketi (HAZİRAN) kuruluş aşamasını başarıyla tamamladı.
Türkiye çok önemli bir dönemeçten geçerken; gericiliğe ve faşizme, piyasacı yağmaya, savaş politikalarına karşı toplumsal bir örgütlenme iddiasıyla kısa bir süre önce yola çıkan HAZİRAN, şimdiden on binlerce yurttaşımız için büyük bir heyecanın kaynağı oldu.
Bu aşamaya gelinmesi son derece önemlidir. Bu sorumluluğu üstlenen ve bugüne kadar emek veren herkese teşekkür etmek gerekir. Ve kuşkusuz aynı hızla yola devam etmek...
HAZİRANın en önemli özelliği bir akıllı tasarım projesi olmayıp, Türkiyenin emekçi halkımızın somut ihtiyacına yanıt olarak ortaya çıkmasıdır.
İhtiyaç, ihtiyacımız açık...
AKP'ye karşı her geçen gün daha da büyüyen öfkenin örgütlü hale gelmesi gerekiyor.
Bu öfkenin; eşitlikçi, özgürlükçü, laik, bağımsızlıkçı, kamucu yeni bir düzen için, emekçilerin cumhuriyeti için kurucu bir iradeye dönüşmesi gerekiyor.
Sosyalizmin, Türkiye siyasetinin bağımsız ve toplumsal bir gücü olarak büyümesi gerekiyor.
Ülkenin dört bir yanında AKP politikalarına karşı ortaya çıkan toplumsal mücadelelerin birbirleriyle ilişkilenmesi, birbirini etkilemesi ve diğerinden etkilenmesi, sonuçta ortak bir mücadele cephesinde buluşması gerekiyor.
HAZİRAN'ın tüm bu ihtiyaçların gereklerini yerine getirdiğini söylemek için henüz erken. Ortak mücadele ve bir arada hareket etme konusunda şu ana kadar yaratılmış olumsuz örneklerin etkilerinden kolayca sıyrılmak, kimi farklı yaklaşımları bir potada eritebilmek elbette kolay değil. HAZİRAN yol alacak, ilerlerken olgunlaşacak, olgunlaşırken yaygınlaşacak. Bunun zamana ve yapıcı iradeye ihtiyaç var.
Öte yandan, gerici rejime tepki duyan yurttaşlarımızın umutla sarılabilecekleri biricik toplumsal örgütlenme olarak Birleşik Haziran Hareketi'nin büyük bir potansiyel enerjiye sahip olduğunu söylemeliyiz.
Bu toprakların biriktirdiği ilerici, aydın, mücadeleci, paylaşımcı ve dayanışmacı birikimin yaratacağı güce güven duymak gerekiyor. 2013 Haziran'ında ülke çapında ortaya çıkan muazzam dinamiğe güven duymak gerekiyor.
Bu bakımdan HAZİRAN, memleketine karşı sorumluluk duyan, yeni bir yurttaşlık bilinciyle ayağa kalkan ve "gücümüzün farkındayız" diyen emekçilerin örgütlenme arayışının meyvesidir.
HAZİRAN Türkiye Meclisi iki günlük toplantısında aldığı kararlarla kendi kimliğini oluşturmak açısından da çok önemli bir adım attı. Örgütlenme, gericilikle kavga, işçi sınıfının hakları için mücadele ve bölgedeki emperyalist savaş politikalarına karşı barış isteyen bir tutum bu kimliğin temel yapıtaşlarıdır.
Bu kararlardan biri takvim açısından da aciliyet taşıyor. HAZİRAN, başta eğitim alanı olmak üzere, hayatın her alanında halkımızı kuşatan gericiliğe karşı bir seferberlik ilan etti. 2015 yılı HAZİRANcıların memleketin geleceğine dair iddialarını eylemli biçimde ortaya koyacakları bir yıl olacak. Hemen Ocak ayının ilk haftasında Türkiyenin dört bir yanında sokaklara çıkacağız. Ocak ayı boyunca tüm yerel meclisler, gericiliğe karşı birer mücadele merkezi haline gelecek. Özetle Şubat başında gerici eğitim sistemine karşı düzenlenecek büyük mitinge kadar, ülkenin dört bir yanında "laik ve bilimsel eğitim" talebiyle sürdürülecek keskin bir mücadele dönemine giriyoruz. Hedef ortaya çıkacak bu büyük enerjiyle, okullarda ikinci dönem başında kitlesel ve yaygın uyarı boykotlarıyla AKPye gereken mesajı vermek.
Türkiye Meclisinde birinci gündem olarak belirlenen "gericilikle mücadele" başlığının hakkı verildiğinde, aynı zamanda HAZİRAN büyüyecek, yaygınlaşacak, halkımızın umudunu büyütecek.
Tüm İleri okurlarını, ülkemizi gericiliğin cenderesinden kurtarmak ve yeni bir cumhuriyet kurmak için HAZİRAN'da örgütlenmeye çağırıyoruz.
Yeni yılınızı bu mücadelenin zafere taşınacağına olan sarsılmaz inaçla, yürekten kutluyoruz.
2015te hep beraber daha da İLERİ...
Laiklik, zincirleme reaksiyon
Zelal Özgür Durmuş
Düz bir orta okul içine bir imam hatip sınıfı yerleştiriliyor. Bunun tartışması okul kapısında, müdür odasında yürürken farklı sınıflarda okuyan öğrenciler bu ayrımın nereden kaynaklandığını anlamak için birbirlerinin sınıf kapılarına gidip diğerlerini gözetliyorlar. Ne yaptıkları sorulduğunda neye benzediklerini merak ettim diyebiliyorlar. Olayları somut düzeyde kavramanın ötesine henüz geçmemiş öğrencilerin doğal olarak yapabilecekleri ilk eylem bu belki de.
Okulda yaratılan toplumsallaşma böyle sonuçlar veriyor. Fakat başka açılardan da bakılabilir; pedagoji, psikoloji, felsefi açıdan. Mevcut durumun, çeşitli alanların bilgi birikimiyle açıkça çelişecek birçok boyutu var. Dolayısıyla düzenlemeler alenen siyasi dayatmadır. Açıkça bir ideolojik hattın siyasi iktidarın yaptırım gücü ile toplumsal yaşantıyı biçimlendirme programıdır.
Dinli dinsiz, farklı dinler ya da mezhepler tasnifi yapmadan laik bir eğitim talebini yüksek sesle dillendirmemiz gerekiyor. Burada mesele kendi çocuğumuzdan ibaret değil; tüm çocukların aynı koşullardan faydalanmasını istemeliyiz. Çünkü sorun ailenin çocuğunu istediği gibi yetiştirmesi değil; çocuğun kendisini bir birey olarak oluşturabilmesinin olanaklarını yaratabilmektir. Çocukların mülkiyet ya da kul olmaktan çıkıp var olabilmesidir.
Bu Birleşik Haziran Hareketi açısından ne anlama geliyor? İmamlaştıran eğitim kurgusuna karşı birçok kurum tarafından arka arkaya ilan edilen ve ikinci öğrenim döneminin ilk haftasına denk gelen eğitim boykotuna katılması kararının doğruluğunu gösteriyor. Bilimsel ve laik eğitim için ayaktayız!
Solun eşitlikçi ve özgürlükçü çözümlerini toplumla buluşturmasını sağlayacak bu zemine sıkı sarılmalıyız. Gericiliğin azının bile nelere yol açabileceğini gösteren dehlizi bir karanlık içerisindeyiz. Ve bu bize AKP gericiliğine karşı kaçak güreşenlerin ürettiği yanılsamayı aştıracak, dinci diktayla sermaye arasındaki ilişkiyi görünür hale getirecek bir imkan sunuyor. Becermek için örgütlü bir güç olmak gerekiyor.
Eğer BHHnin bir halk örgütlenmesi olmasını murat ediyorsak somut hedefleri olan bir çalışma örmemiz gerektiği net. Binbir başlığa bölünmüş ve mevcut kimi hareketleri tekrar eden bir hak savununsunun ötesine geçmeli, boşlukta bırakılan siyasi talepleri üretip halkın bu hatta yürümesini sağlamalıyız. Her gün yeni tiksinti ve öfke uyandırabilen gerçeklikle mücadele kılavuz olmalıyız. Bir yerden başlamak gerekiyor ve bunun için büyüme potansiyeli yüksek olan alanlar kritik önemde. AKP ile yüzleşebileceğimiz bu potansiyel ana damarın diğer yan damarları cesaretlendirmesini, doğrultu göstermesini ve birleştirmesini hedeflemeliyiz.
Yapmamız gerekenler sadece boykot dönemini değil öncesini de kapsamalı. Aydınlıktan ne anladığımızı gösterebileceğimiz, eşitlikten ne anladığımızı gösterebileceğimiz bir aylık bir çalışma süresine sahibiz. Bölgenin envanterini oluşturmalı, kurabildiğimiz kadar geniş bir irtibat ağı ile planlama yapmalıyız. Bulunduğumuz yerellikte panel, forum, çocukları sanatla, bilimle buluşturan alternatif dersler düzenlemeliyiz. Öğretmen, veli, öğrenci, gericiliğe boyun eğmeyen herkesin dahil olduğu etkinlikler, eylemlilikler üretmeliyiz. İlla ayakta olmalıyız. Boykotu eğitimdeki operasyonu geri süpürmenin ilk rauntuna dönüştürmeliyiz, AKP dinci faşizmine karşı kalkışmanın sol cepheden yanıtını oluşturmalıyız, birikim mevzisini toplumsal ilerlemeyi sağlayacak bir eşiğe kurulmalıyız. Bu hatla laiklikten bilimselliğe, laiklikten eşitliğe ulaşabilmenin yolunu açabiliriz.