Karikatür sanati, bir ülkedeki güncel, olagan durumu en iyi sekilde anlatabilen cok önemli bir iletisim aracidir.
Onu anlayabilmek icin belirli bir düzey, bir kafa yapisi, bir mizah anlayisina, ayni zamanda bariscil bir dünya görüsüne sahip olmak gerekir düsüncesindeyim...
Hal böyle iken; esasen gercegi yansitan muhammed karikaturlerinin - sanki karalama cabasiymis gibi, alay ediliyormus gibi- algilanmasi, dogrularla yüzlesmekten korkma politikasidir. Bu, "korku"nun ta kendisidir. Cünkü yazilan ve cizilen dogrudur. Eger bir karikatürist yalan yanlis bir seyler ciziyor ise, o zaman, iletileri tartismaya acilabilmelidir. Ama sadece adaletlice tartismaya..kirip dökmeden.
Fransa'daki katliamı onaylamıyorum, yobaz kafalı insanlar dışında onaylanacağını da düşünmüyorum. Ancak bu konuda bir çekincem var. İnançlar konusunda konuşurken ve yazarken, ya da bu örnekte olduğu gibi karikatür çizerken dikkatli olmak gerekiyor. İnsanların dini inançlarıyla alay edildiği izlenimi vermemek gerekiyor. Bu benim düşüncem yanlış bulabilirsiniz.
"Bu benim düşüncem yanlış bulabilirsiniz. "
düsüncenizi paylastiginiz icin tesekkürler. sayenizde tartisma olanagi buluyoruz
"İnsanların dini inançlarıyla alay edildiği izlenimi vermemek"
bu karikatür sanatinin icini bosaltmak olur. Zira karikatür mizahiyla dokundurur, anlatir, mesaji iletir.
sanirim burada tartisilmasi gereken nokta; karikatürün elestirtigi konunun ya da iletmek istedigi mesajin dogruluk payi!
Zaten yalan yanlis ortaya atilan bir karikatür de alay konusuna girer ve insanlar tarafindan itibar görmez. Bakiniz en ünlü karikatür dergileri dogru nabzi tuttuklari icin ayaktalar.
Bence bu konularda daha radikal bir duruş gerekiyor. Doğru karikatür, yanlış karikatür ayrımı yapmak da sakıncalı. Bu yorum bizi doğru roman yanlış roman, doğru heykel yanlış heykel, doğru resim yanlış resim gibi ayrımlara götürür ve doğru ile yanlış terimleri üzerinden her resim, heykel, roman gibi sanatları tartışılır hale getirir. Doğru karikatür eleştirilmez, yanlış karikatür eleştirir dediğimizde bu eleştiri karanlık dünyalar içindeki insanlarda Fransa'da gördüğümüz katliamlara yol açar ve ''onlar da yanlış karikatür çizmeselerdi'' düşüncesine götürür. Hiç bir yazı, çizgi, yontu doğru yanlış ayrımına uğratılmaksızın düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilmeli, değerlendirmeyenlere de en yoğun tepki gösterilmelidir.
Sn munzur,
Yazdıklarıniz cok mantıklı..ben de hem fikirim.
yalniz kendimi iyi ifade edemedigimi düşünüyorum, zira yanliş anlaşılmalara sebeb olmuşum.
Karikatür konusunun doğrulugundan bahsederken, konunun aslının olup olmadiğindan dem vurmak istedim. Yani yapilan haberin asli astari varmi? Teyit edilmiş mi?Yalan mi yanlış mı? gibi...yoksa etik bağbındaki dogru ve yanlıştan bahsetmedim...olmaz zaten.